Aksjefond

- Mange sparer i aksjefond gjennom ruglete tider

I april gikk det mer penger inn i aksjefond enn ut, sier Bengt Olav Lund i DNB: - Personkundene sto for over halvparten av kjøpene

GLAD: Vi er glade for at majoriteten av våre fondsparere holdt seg inne i fondene gjennom børsuroen, sier Bengt Olav Lund.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. mai. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Aldri har så mange nordmenn spart fast i fond som nå ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF). I løpet av 2019 rundet vi for første gang én million spareavtaler i fond her i Norge. 

I snitt sparer hver enkelt fondssparer litt over 900 kroner, så det går altså inn over 900 millioner i fond hver måned. Omtrent en tredjedel av de månedlige spareavtalene er i DNB-fond. 

Det gikk mer inn i fond enn ut, i april

Ifølge tallene fra VFF for april måned kjøpte privatpersoner fond for tre milliarder mer enn det ble tatt ut, totalt gjennom spareavtaler og engangskjøp. 

- Nesten halvparten av nettokjøpet i april sto våre kunder for, sier Bengt Olav Lund i personmarked i DNB. Det er vi selvfølgelig er glade for, sier han. 

- Ikke minst fordi det betyr at veldig mange av våre kunder ser ut til å ha forstått at å kjøpe både gjennom oppgang og nedgang normalt gir et godt resultat over tid.  Månedlige spareavtaler reduserer risikoen for å kjøpe på feil tidspunkt, og sikrer en god gjennomsnittlig avkastning.  

Fondssparerne kjøpte mer så snart det første sjokket hadde gitt seg

Litt lenger tilbake i tid, i mars, da børsuroen var på sitt kraftigste på grunn av korona, ble det tatt ut mer enn normalt fra norske fond. Tallene fra VFF for hele fondsbransjen viser at det i løpet av mars ble tatt ut hele 12 milliarder kroner av norske personkunder. 

- Det er ingen tvil om at mange kunder, særlig uerfarne fondssparere, var engstelige når børsen svingte som en jo-jo siste halvdel av mars, sier Lund. 

Mange uerfarne kunder var engstelige når børsen svingte som en jo-jo
Bengt Olav Lund

Lund forteller at DNBs sparerådgivere jobbet på spreng gjennom denne perioden. 

- Mange av våre kunder valgte å avvente, men samtidig vil det alltid være noen som av ulike årsaker velger å selge, sier han. 

Forskjell på atferden til kvinner og menn gjennom børsuroen

DNB har gjennom uroen de to foregående månedene merket at det er ganske stor forskjell på hvordan kvinner og menn reagerer når ting er usikre.

- Mens kvinner gjerne tar kontakt for å få råd før de gjør noe, ser vi at menn er mer «trigger happy», sier Lund.

Vi ser at menn er mer "trigger happy" enn kvinner
Bengt Olav Lund

Timing er fryktelig vanskelig

I mars ble for eksempel det meste av uttakene fra fond i Spareappen gjort av menn. Menn sto for hele 97 prosent av nettosalget av fondsandeler i appen i mars.  

- Samtidig ser vi at de fleste kjøpene av fond i april også ble gjort menn. Dette kan kanskje tyde på at menn i større grad enn kvinner forsøker å time markedssvingningene. 

Men Lund anbefaler ikke å forsøke seg på timing:

- Å forutse svingningene i aksjemarkedet er fryktelig vanskelig, og forsøk på timing kan fort ende med tap. Det er grunnen til at vårt generelle råd er å holde seg i ro når det stormer, hvis du ikke må ha pengene akkurat der og da, sier Bengt Olav Lund. 

Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.