DNB Asset Management:
Verdikjedene innen mat og helsesektorene er viktig for klima-, natur- og helsekrisen, og kan bedre livet til mange mennesker.
Å endre globale matsystemer er en virkningsfull måte å adressere globale klima-, natur- og helsekriser på, samtidig som det kan forbedre livene til millioner av mennesker.
– Selskapene i disse sektorene spiller nøkkelroller i overgangen til en mer bærekraftig matproduksjon, da må vi tydeliggjøre hvilke forventninger vi har til selskapene, sier Lise Børresen.
Børresen leder arbeidet med ansvarlige investeringer i DNB Asset Management.
Bærekraftige matsystemer og helse har vært et av fokusområdene i vårt arbeid med ansvarlige investeringer siden 2021. Dette betyr at vi jobber systematisk med temaet, inkludert selskapsdialog og målsetninger. Flere detaljer finnes i vår årsrapport for ansvarlige investeringer.
DNB Asset Management har forventningsdokumenter på flere temaer, som klimaendringer og menneskerettigheter. Dokumentene tydeliggjør våre forventninger til porteføljeselskaper basert på beste praksis, og er viktige verktøy i våre aktive eierskapsaktiviteter, sier Børresen.
Alle forventningsdokumentene er tilgjengelige på våre nettsider.
Forventningene knyttet til bærekraftige matsystemer og helse er spesielt relevante for selskaper i matvare- og drikkeindustrien, inkludert primærproduksjon, bearbeiding, emballasje, distribusjon og markedsføring.
– De gjelder også for legemiddelselskaper og bioteknologi, blant annet ved å sette søkelyset på selskapenes håndtering av utfordringer som antimikrobiell resistens (AMR), skadelige kjemikalier og tilgang til medisiner, forteller Børresen.
– Vi har definert hovedutfordringen som “å sikre et tilstrekkelig og sunt kosthold til alle mennesker innenfor planetens tålegrenser, nå og i fremtiden”, utdyper hun.
Denne utfordringen er videre delt inn i to delutfordringer. Den første handler om å sikre nok, og sunn, mat til alle, mens den andre adresserer bærekraftig matproduksjon, som inkluderer miljømessige og etiske hensyn.
– Et av hovedtemaene i vårt arbeid er antibiotikaresistens (AMR), som er nært knyttet til både helse og matsystemer, ettersom mesteparten av den globale bruken av antimikrobielle midler skjer i dyrehold, sier Børresen.
Verdens helseorganisasjon hevder at AMR er en av de største truslene mot global sikkerhet. Bakterieinfeksjoner som ikke kan kureres grunnet AMR krever minst 700.000 menneskeliv årlig på global basis, og anslag tilsier at 10 millioner liv kan gå tapt årlig innen 2050 dersom utviklingen fortsetter. Effektive strategier for å håndtere AMR kan gi store gevinster for folkehelsen, dyrehelsen, matsikkerheten og økonomien.
– Kort sagt forventer DNB Asset Management at selskapene sikrer tilsyn på styrenivå for vesentlige spørsmål knyttet til helse og bærekraftige matsystemer. Selskapene bør støtte relevante folkehelserelaterte statlige inngrep og avstå fra å drive lobbyvirksomhet mot reguleringer som fremmer helse og bærekraftige matsystemer, sier Børresen.
Hun forklarer videre at selskaper bør fremme innovasjon og bærekraftig praksis. I tillegg bør selskaper gjennomføre relevante risikovurderinger, rapportere åpent om nøkkelindikatorer og opprettholde etiske standarder. Spesifikt for AMR bør selskaper følge Verdens helseorganisasjons retningslinjer for bruk av antibiotika på matproduserende dyr og rapportere på mål, resultater, salgs- og markedsføringspolitikk, samt FoU-utgifter til alternativer for antibiotika-bruk.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.