Situasjonen i Kina:

- Livet er langt fra normalisert, men folk går på jobben

Er Kina på vei ut av krisen? Vi spør Kelly Chen, makroanalytiker i DNB Markets og spesialist på kinesisk økonomi.

INNBLIKK: Makroanalytiker Kelly Chen i DNB Markets gir litt innsyn i dagliglivet fra sin hjemby i Kina, samt en analyse av økonomien. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 31. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det snakkes mye om at Kina nå har lagt det verste bak seg med tanke på koronakrisen. Samtidig meldes det om at de offisielle smittetallene igjen øker noe, grunnet innreisende til Kina som tester positivt.

DNB Nyheter har tatt en prat med Kelly Ke-Shu Chen i DNB Markets som flyttet til Norge da hun var ungdom. Hun forteller om hvordan krisen oppleves av hennes familie i  hjembyen Xian, og hvordan hun som makroanalytiker nå ser på den økonomiske situasjonen i landet.

Hvordan ser det ut på innsiden? Kan Kina snart friskmeldes?

- Kina er et kjempestort land, så svaret er nok både ja og nei, sier Kelly Chen.

Hun forteller at de åpnet T-banen i Wuhan i går, og at det er et positivt tegn. Samtidig er det fremdeles unntakstilstand i flere deler av landet.

Hverdagen i Kina er annerledes nå

Tross nedgang i smittetilfeller og gjenåpning av arbeidsplasser er livet langt fra slik det var før i Kina, forteller Chen. 

- Folk er skeptiske til å treffe på andre. Folk går på jobb igjen, fordi det forventes, men de har med matpakke for å slippe å spise med andre, noe som var normalen før.

For å slippe inn og ut av matbutikker må du ta tempen
Kelly Chen

Ellers går folk på de mest berørte stedene nå rundt med en personlig QR-kode, en helsekode, på en app. Tracking er satt på folk som er smittede eller i karantene, slik at alle skal føle seg tryggere. For å ta bussen, eller gå inn i en butikk, må du vise denne koden. For å slippe inn i matbutikker må du i tillegg registrere temperaturen din.

Samtidig er ikke disse tiltakene nok til at folk føler seg trygge nok til å ta opp et vanlig dagligliv igjen.

- Folk holder seg stort sett hjemme om de ikke må ut på jobb, sier Chen.

STORE TAP: Ettersom koronautbruddet i Kina kom rett før nyttårsfeiringen i februar tapte handelsstanden mye penger, forteller Kelly Chen. Foto: NTB Scanpix

De økonomiske konsekvensene har vært ekstreme

Hele Kina har vært på hold i flere uker. Flere hundre millioner kinesere har sittet hjemme i karantene. På toppen av det hele traff koronaviruset Kina rett før kinesisk nyttår.

- Kinesisk nyttår er da alle har fri, reiser hjem, koser seg og bruker penger. At kinesisk nyttår ble avlyst er som om vi skulle avlyst julehandelen her i Norge, forklarer Kina-eksperten.

Snittet på januar og februar viser fall i produksjonen på 15–25 prosent, og disse må nok dobles for å få fram den egentlige nedgangen i februar.  

Hva har kinesiske myndigheter gjort for å hjelpe næringslivet?

De økonomiske tiltakene i Kina har vært svært beskjedne så langt, sier Chen.

- Summerer vi beløpet er det ca. én prosent av BNP som er satt direkte av til krisetiltak. Bankene har fått beskjed om å gi avdragsfrihet og rullere lån, og det er gitt avgiftsfritak og subsidier til bedrifter, men på langt nær så mye som i andre land. 

Chen sier tiltakene bærer preg av at de tenkte at dette ville bli en kortsiktig krise, og at sentralbanken hittil bare har kuttet ti basispunkter i rentene (ettårig MLF) og bedriftenes lån koster nå litt over 4 prosent, noe som jo er i sterk kontrast til rentekuttene i USA.

- Vi ser imidlertid tegn til bedring i de kortsiktige indikatorene (oppdateres hver uke). Boligsalget  er oppe på 60 prosent av det var før utbruddet. Kullbruk i kraftforsyningen er nå bare 20 prosent unna normalen. Lagerstatistikk på stål og stålprodukter viser også et forbruk som tilsier økt produksjon.

Samtidig forventer kinesiske myndigheter at aktiviteten tar seg opp vesentlig framover.

- Men nå som resten av verden stenger ned og med avhengighet av verdens globale verdikjeder, er Kina fremdeles sårbar. 

KOMMER MER: Folkekongressen, med leder Li Zhanshu i spissen, forventes å komme med større tiltakspakker framover. Foto: NTB Scanpix

Ekstrem fattigdom skulle vært utryddet

Hittil er det lokale politikere i provinsene som har vært mest aktive i å annonsere tiltak. Når det gjelder landet som helhet så ventes det å komme nyheter fra Folkekongressens årlige møte, som har blitt utsatt på grunn av Covid-19.

At det kommer kraftigere tiltak forventes. 2020 er et viktig år for ledelsen i Kina.

- 2020 er året da økonomien i Kina skulle være doblet fra 2010 og året da ekstrem fattigdom skulle være utryddet i landet. 

Myndighetene har allerede flagget ulike prosjekter for å motvirke nedgangen på grunn av Covid-19. Dette skal de gjøre med tre tiltak:

  1. Bekjempe fattigdom ved å knyte fattige områder opp mot byer og skape nye markeder. Bygge ut turistnæringen, bygge hoteller og veier, heve kompetansen til befolkningen
  2. Forbedre den urbane infrastrukturen, bygge pilotbyer med ulike kommersielle sentre.
  3. Bytte ut og utvikle teknologien videre. Blant annet bygge ut 5G-nettet og store datasentre som skal hjelpe med digitalisering av industrien.

- Mer konkrete tall og detaljer rundt finanspolitikken forventes å komme fram i forbindelse med møtet i Folkekongressen, som vi tror blir i april, avslutter makroanalytiker Kelly Chen.

 

Merk:  Artikkelen er ikke ment som rådgivende. Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.