Oppdatert markedssyn
Forvalterne i DNB Asset Management bestemte seg i forrige uke for å vekte seg ned i aksjer. Nå følger de markedsuroen nøye.
Gjennom forrige uke solgte vi oss ned i aksjer, forteller Kjartan Farestveit i DNB Asset Management.
– Vi fortsatte nedsalget denne uken etter kraftig uro på grunn av koronaviruset.
Farestveit er en del av fondsselskapets taktiske allokeringsgruppe (TAA). Teamet hans diskuterer seg hver måned fram til hva som er selskapets gjeldende markedssyn. Dette markedssynet gjenspeiles i forvaltningen av alle DNBs kombinasjonsfond og i fondsselskapets diskresjonære forvaltning.
- Vi vekter mellom renter og aksjer, og mellom regioner og sektorer, sier han. Vi kan flytte en viss andel av pengene ut fra hvor vi tror det er mulig å oppnå best avkastning for kundene våre på kort sikt.
I forrige uke, før dette siste børsfallet var et faktum, valgte Farestveit og hans kollegaer å redusere aksjeandelen i allokeringsrammen ned til nøytral vekt. Denne uken har de fortsatt nedsalget av aksjer til undervekt.
Undervekt betyr at de tror det kan være smart å eie mindre aksjer en periode.
Kombinasjonsfond er aktivt forvaltede fond som investerer både i rente- og aksjemarkedet.
DNBs kombinasjonsfond har et tall bak navnet som indikerer ca. hvor stor andel aksjer det kan være i fondet. Eksempelvis har DNB Aktiv 50 og DNB Spare 30, maks hhv 50 % aksjer og 30 % aksjer i porteføljen. Resten av fondets investeringer er i rentepapirer som anses å gi lavere, men mer stabil avkastning.
Les mer om våre kombinasjonsfond her.
Hva er diskresjonær forvaltning?
Diskresjonær forvaltning er forvaltning et investeringsforetak foretar på vegne av en eller flere store kunder, det kan f.eks. være pensjonsmidler som forvaltes for en stor bedrift eller et forsikringsselskap.
Farestveit sier at da de begynte nedsalget var det i utgangspunktet for å ta gevinst og samtidig senke risikoen i porteføljene.
Så smalt det på europeiske børser.
Nyheter om spredning av koronaviruset i Europa i helgen slo hardt ut. Usikkerheten økte kraftig og børsene begynte å falle. Farestveit forklarer at vi nå har fått en markedssituasjon med en ukjent variabel.
I midten av februar var det mye optimisme i markedet.
- Etter de siste dagers hendelser har vi derfor gått fra å være forsiktig avventende til å bli mer defensive, sier forvalteren.
Farestveit sier at de økonomiske konsekvensene dersom viruset sprer seg på kontinentet ennå er ukjente, og er det noe markedene misliker, er det nettopp usikkerhet.
En korreksjon er per definisjon et børsfall på mellom 10 og 20 prosent. Hittil i februar (27.2) har Oslo Børs falt med rundt fem prosent.
-Vi mener at det nå er sannsynlig med en korreksjon, og vi tror det kan bli enda verre også, sier Farestveit.
DNBs allokeringsteam vurderer hele tiden avkastningsmulighetene opp mot risikoen i markedet, og gjør skifter deretter.
-Det er en baktanke med at vi går over til mer renter nå, sier Farestveit.
Når det er økt risiko i aksjemarkedene og investorene mister risikoappetitten flyttes ofte mye penger over i renter. Da skal obligasjonskursene normalt stige.
-Hvis det blir verre før det blir bedre i aksjemarkedene, så vinner vi i alle fall en del på rentesiden i mellomtiden, sier han.
Teamet har denne gang valgt å beholde eksponeringen sin i teknologi gjennom fondet DNB Teknologi, som nå er i overvekt telecom.
Retter vi blikket litt lenger inn i framtiden, så mener Farestveit det er liten grunn til panikk.
- Selv om viruset er et stort usikkerhetsmoment akkurat nå, er konsekvensene for økonomien og markedene normalt kortvarige når det gjelder slike fall, sier han.
De fundamentale forholdene, altså aksjeselskapenes verdier og forventede inntjening, tilsier at de skal komme seg gjennom en periode med usikkerhet.
- Selskapenes rapporterte økonomiske nøkkeltall har vært gode i år, sier han.
Skulle det bli nødvendig tror han også at myndighetene vil bidra med stimuli gjennom penge- og finanspolitikken.
Merk: Markedssynet gjenspeiler DNB Asset Managements generelle syn på markedene. Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning vil alltid avhenge flere fohold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i et fond kan bli negativ som følge av kurstap.