Morgenrapport:
I dag legger både Norges Bank og Bank of England frem sine rentebeslutninger, og det er ikke ventet noen endringer i rentene.
Den amerikanske sentralbanken, Fed, holdt styringsrenten uendret på gårsdagens rentemøte. Det var godt i tråd med forventningene både i markedene og blant analytikerne. Sentralbanksjefen signaliserte imidlertid at det fortsatt kan hende at renten vil blir satt videre opp og gjentok langt på vei signalene fra septembermøtet. En beslutning om en renteøkning vil være avhengig av hvordan økonomien utvikler seg fremover. Vi venter at nøkkeltallene vil vise en svakere vekst og at Fed derfor vil holde renten i ro fram til sommeren.
Basert på utviklingen i nøkkeltallene siden rentemøtet i september ble beskrivelsen av den økonomiske utviklingen jekket litt opp. Veksten i økonomien ble nå omtalt som sterk, mot solid i september. Veksten i sysselsettingen har blitt moderert, mot tidligere omtalt som bremset opp. En slik sterkere beskrivelse av økonomien kunne gitt grunnlag for en klarere guiding for renteøkning, men Fed løftet fram utviklingen i de finansielle vilkårene. som har blitt strammere og mer betydningsfulle. Powell trakk fram, blant annet, at oppgangen i lange renter hadde bidratt til en slik innstramming. Dersom de strammere vilkårene vedvarer vil det bidra til å bremse den økonomiske aktiviteten. Det virket som om Powell mente det vil skje, ettersom oppgangen i lange renter den siste tiden ikke primært skyldes økte renteforventninger.
Powell var tydelig på at utviklingen i nøkkeltallene fremover vil være avgjørende for om renten blir satt opp i desember. Blant annet vil Fed få to nye arbeidsmarkedsrapporter og inflasjonstall for to nye måneder. Men Powell viste til at Fed har lykkes i å bringe inflasjonen vesentlig ned og kan derfor ta seg mer tid i vurderingene. Han var dog klar på at selv om renten ble holdt i ro over flere møter, utelukker ikke det heving på et senere tidspunkt. Rentekomiteen har heller ikke begynt å diskutere eventuelle rentekutt, men risikoen rundt politikken har nå blitt mer balansert.
Den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg tydelig fra start og videreførte aksjemarkedsoppgangen i Europa. Utover dagen falt indeksen litt tilbake, men steg markert etter at rentebeslutningen ble offentliggjort. S&P 500 endte dagen med en oppgang på 1,05 prosent.
I dag legger både Norges Bank og Bank of England fram sine rentebeslutninger, og det er ikke ventet noen endringer i rentene noen av stedene. For rentemøtet i Norges Bank er nok markedene mest opptatt av de signalene sentralbanken gir om renteutviklingen fremover. Norges Bank varslet i september at renten trolig vil blir satt opp en gang til, mest sannsynlig i desember. En slik oppgang ville være avhengig av den økonomiske utviklingen.
Siden septembermøtet har vi fått inflasjonstall som overrasket klart på nedsiden. Det svekket troen i markedene på at renten kan bli satt opp i desember. Vi valgte likevel å beholde prognosen vår om renteøkning i desember. Denne prognosen har fått støtte av at rentene internasjonalt har trukket opp og at kronen så langt har svekket seg vesentlig i forhold til Norges Banks prognose for fjerde kvartal. På dagens møte tror vi Norges Bank holder renten uendret og at sentralbanken i all hovedsak kommer til å gjenta signalene fra rentemøtet i september.
Tross en runde med noe skuffende selskapsoppdateringer la en sentralbank som signaliserte at de kanskje har, eller kanskje ikke har, gitt seg med renteøkningene kombinert med nøkkeltall som bare underbygget Fed-sjefens kommentarer om et mindre stramt arbeidsmarked og mer dempede vekstutsikter grunnlag for et løft i risikoviljen i det amerikanske aksjemarkedet i går. VIX-indeksen falt med 7 % til 16.9 punkter, mens S&P500 ved stengetid var opp 1.1 %, Dow opp 0.7 % og Nasdaq opp med 1.6 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene endte på 101-122% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontrakten på S&P500 peker i øyeblikket mot en åpning videre opp 0.2 % for det amerikanske markedet i ettermiddag. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner fjerner seg igjen fra 5 % og ligger i morgentimene på 4.72 %. Det er ned 5 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Både Norges Bank og Bank of England er ventet å holde rentene uendret ved sine rentemøter i dag, og likhet med i USA er interessen i første rettet mot hva som blir sagt om utsiktene for endringer fremover. Norges Bank vil offentliggjøre sin beslutning kl. 10.00 og i mellomtiden kan vi konstatere at Nikkei-indeksen i Japan inn mot langhelgen er opp med 1 % og at de viktigste kinesiske indeksene så langt i dag er opp inntil 1.1 %. Apple vil kunne påvirke de globale markedene det neste døgnet. Selskapet legger fram rapporten for sitt Q4-kvartal etter stengetid i det amerikanske markedet i kveld.
I oljemarkedet har Brent-prisen siden i går ettermiddag kommet ned med USD 1.19 pr. fat og ligger i morgentimene på USD 85.35 pr. fat. WTI-prisen ligger samtidig på USD 81.18 pr. fat, hvilket er ned USD 1.40 pr. fat i forhold til ved stengetid på Oslo Børs i går.
Aksjene innen norsk detaljhandelssektor har vist en svært varierende kursutvikling så langt i år og blant de som så langt har gjort det svakest er Elektroimportøren. Gårsdagens Q3-rapport viste en bedre omsetning enn både vi og konsensus hadde estimert og til tross for at marginene på den annen side var noe lavere enn ventet var dette ved stengetid i går tilstrekkelig til å ha løftet kursen med 2.5 % til NOK 12.40 pr. aksje. Vi gjør marginale endringer i estimatene etter oppdateringen og gjentar en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 18 pr. aksje.
I en sektor med store kursendringer har i motsetning til de andre aktørene Europris imidlertid vist en noe mer stabil kursutvikling så langt i år. Kursen stengte i går på NOK 63.10 pr. aksje og den er dermed, inkludert utbytte, ned 2.5 % siden årsskiftet. Selskapet legger i dag fram Q3 tall. Her venter vi å få se en omsetning på NOK 2.2 mrd. og en EBITDA på NOK 423 mill. Når det gjelder EBITDA ligger vårt estimat dermed drøyt 8 % over konsensus på NOK 390 mill. Et spørsmål i forkant av rapporten er i hvilken grad selskapet har fått balansert ut en negativ valutakursutvikling med en kombinasjon av prisøkninger og nedforhandlede fraktkostnader. Enda høyere prisvekst i Sverige enn i Norge er også forventet å ha bidratt positivt ettersom dette demper motivasjonen for å handle over grensen. Før eventuelle endringer som følge av dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling på Europris med et kursmål på NOK 80 pr. aksje.
Utfordringen i forkant av dagens kvartalsrapport fra Norwegian er at vi har ligget lavere enn konsensus når det gjelder estimatene for Q3, men samtidig mener verdsettelsen ser attraktiv ut basert på forventningene til 2024. I tillegg til tallene venter vi at oppdaterte signaler om bookinger, kostnadsutvikling og disponering av flyflåten gjennom den kommende lavsesongen i dag vil være i fokus. For Q3 har vi en estimert topplinje på NOK 8.8 mrd. mot konsensus på NOK 9 mrd. Estimert EBITDA er på NOK 3.1 mrd. mot konsensus på NOK 3.2 mrd. Kursen steg i går til NOK 8.15 pr. aksje og før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 12 pr. aksje.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.