Fond og sparing:
– 2024 ser ut til å lande som nok et sterkt år for det globale aksjemarkedet, sier Knut Hellandsvik.
Det globale aksjemarkedet ved MSCI World har gitt 21,9 prosent avkastning målt i dollar de første 11 månedene i 2024. Den norske krona har igjen svekket seg, og avkastningen målt i norske kroner i samme periode var derfor 32,6 prosent.
– 2024 ser ut til å bli nok et sterkt år for det globale aksjemarkedet. Er det er mer oppside i vente, eller er det på tide å ta gevinst, spør Knut Hellandsvik, som leder aksjeforvalterne i DNB Asset Management og er porteføljeforvalter i aksjefondet DNB Global.
– De siste fem årene har vi hatt en rekke sorte svaner (*). To av disse er velkjente: den globale pandemien og fullskala krig i Europa, sier aksjesjefen.
Han peker på at det globale aksjemarkedet har vist seg å være motstandsdyktig til tross for alle de negative overskriftene, og at det har gitt tålmodige investorer fantastiske avkastning.
– Det amerikanske aksjemarkedet har vært hoveddriveren for global aksjeutvikling. Den amerikanske andelen verdensindeksen har steget fra 54 til 73 prosent i løpet av det siste tiåret, forteller Hellandsvik.
Ser vi enda lenger tilbake, har amerikanske aksjer vært vinneren siden det 19. århundret. Ifølge UBS Global Investment Return Yearbook besto verdensindeksen ved inngangen av 1900-tallet av cirka 14,5 prosent amerikanske aksjer.
– Av de 20 største selskapene i verdensindeksen, MSCI World, er samtlige selskaper amerikanske. Vi må faktisk ned på 23. plass for å finne det første ikke-amerikanske selskapet og det er den danske medisingiganten Novo Nordisk.
Hellandsvik peker på at det for 20 år siden var 5 ikke-amerikanske selskaper på topp 15 listen. Tallene Hellandsvik siterer er per slutten av november 2024.
– Mange snakker om «amerikansk eksepsjonalisme», og i aksjeverdenen er det absolutt et reelt fenomen gitt det amerikanske aksjemarkedets dominans. Siden begynnelsen av 2020 har S&P 500 og Nasdaq 100 gitt en avkastning på henholdsvis 100 prosent og 146 prosent. I samme periode har Eurostoxx 600 gitt en avkastning på 41 prosent, Nikkei 225 76 prosent og MSCI Emerging Markets en miserabel 11 prosent, utdyper aksjesjefen.
Han siterer avkastningen i lokal valuta, altså eksempelvis dollar for amerikanske indekser, og yen for japanske indekser.
MSCI Emerging Markets en miserabel avkastning
– Mye av den amerikanske meravkastningen er drevet av de store amerikanske teknologiselskapene ledet av de såkalte «Magnificent 7». Med framvekst av generativ kunstig intelligens som den nyeste driveren, har disse selskapenes samlede markedsverdi økt med 200 prosent bare de siste to årene, sier Hellandsvik.
Magnificent 7 består av selskapene Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla. Som et resultat av den svært raske aksjeoppgangen utgjør disse sju selskapene nå over 30 prosent av S&P 500-indeksen. De 10 største selskapene utgjør hele 36 prosent av den samme indeksen. Disse 10 amerikanske aksjene representerer mer enn en fjerdedel av verdensindeksen.
– Dette er den største konsentrasjonen vi har opplevd aksjemarkedenes historie, sier Hellandsvik, og det er verdt å merke seg da et globalt indeksfond kanskje ikke er så diversifisert som man kanskje skulle tro.
– Alle de store regionale markedene har hatt en økning i verdsettelsen i løpet av 2024. Ikke overraskende leder USA også her, sier Hellandsvik
Han forteller at neste 12-måneders P/E for det amerikanske aksjemarkedet er godt over tidligere toppunkter og gjennomsnitt over 20 år.
Les mer om P/E-multippelen her.
– Det samme gjelder selv om du ekskluderer de store teknologinavnene. Til sammenligning handles Japan og Europa i tråd med sitt 20-årige gjennomsnitt, mens Kina handles under dette nivået, sier Hellandsvik.
(*) Sorte svaner blir ofte definert som en uforutsett, eller en begivenhet som er vanskelig å spå på forhånd, som samtidig har store konsekvenser.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.