Fond og sparing:

Passiv inntekt – hvor enkelt er det?

– Det kan gi den ultimate friheten. Du kan gjøre som du vil, men før du kan høste, så må noen ha sådd frøene, sier Behnaz Ganji.

UTEN INNSATS: – I min verden betyr passiv inntekt at du får en inntekt uten å legge særlig arbeidsinnsats i det, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Hva er passiv inntekt?

Før vi kan begynne å snakke om hvordan man kan seg skaffe passiv inntekt må vi definere hva vi mener med begrepet.

– I min verden betyr passiv inntekt at du får en inntekt, eller avkastning, uten å legge særlig arbeidsinnsats i det, sier spareekspert Behnaz Ganji.

Denne inntekten kan komme på toppen av «aktiv» inntekt, som for de fleste er arbeidsinntekt, eller i stedet for den typen inntekt. Mange av de som blir de rike i et kapitalistisk system er de som eier vellykkede virksomheter. Førstegenerasjon gründere har gjerne brukt store deler av livet på å jobbe for å komme seg dit, mens de neste generasjonene fortsetter ved å videreføre virksomheten. Mange har forsøkt å være gründer, men det er ikke sikkert du kommer deg til passiv inntekt av den grunn. Det er krevende å dyrke fram vellykkede virksomheter.

Boligutleie kan være passiv eller aktiv inntekt

– En vei mange tar, enten av nødvendighet eller av eget ønske, er å ha en utleieleilighet i egen bolig. Hvis alt går bra og du har en stabil leietaker, så kan dette være passive inntekter. Utfordringen kommer dersom du får et stort omløp av leietakere, løpende vedlikehold og ting som går i stykker. Da blir ikke inntekten veldig passiv lenger, sier Ganji.

En egenskap med investeringer i boliger er at den kan lånes opp mye mer og til lavere renter enn mye annet du kan investere i.

– Jeg tror mange undervurderer risikoen i slike prosjekter. Du bør gjøre grundige undersøkelser for i noen områder i Norge er det tvilsom lønnsomhet i å kjøpe utleieleiligheter, sier Ganji.

Produser noe du senere høster av

Alternativer til å låne opp mye penger kan være å først gjøre en innsats for å produsere noe du senere høster av. Det er ingen som sier det er enkelt, men eksempelvis royalty-inntekter, annonseinntekter, inntekter fra boksalg, innholdsmarkedsføring kan bli passive inntekter dersom det du har laget fortsetter å generere inntekter.

– Det er jo sterk konkurranse her også, men dersom du er flink er det absolutt muligheter til å skaffe seg en framtidig passiv inntekt ved å gjøre en innsats i dag, sier Ganji. 

Investeringer kan være aktiv eller passiv inntekt

Hvis du er så heldig at du kan livnære deg av passive inntekter ved å enten eie virksomheter eller noe som gir deg royalties, så kan det likevel fort bli en heldagsjobb å vedlikeholde dette. Og da er det ikke lenger passivt. Investeringer i fond og sparekonto kan også gi deg passive inntekter.

– Du kan sette opp investeringer i fond og sparekonto. Da overlater du forvaltningen til andre. Men også her må du gjøre aktive valg før inntekten kan bli passiv, sier Ganji

– Den store fordelen med en slik sparing er at nesten alle kan gjøre det. Skal den passive inntekten bli merkbar, kreves det at porteføljen er av, eller vokser til, en viss størrelse, sier Ganji. 

Ikke for alle

På renteinntekter er det relativt enkelt å finne ut mulig inntekt. La oss bruke fastrenteinnskudd på ett år som på skrivetidspunktet gir 4,45 prosent rente. Hvis du vil ha 100.000 kroner i renteinntekter utbetalt i året, trenger du innskudd på 2,9 millioner kroner, dersom vi antar 22 prosent skatt.

– I utbytteaksjer kan du også få en god utbetaling, men da får du og en helt annen risiko på investeringene, sier Ganji.

På skrivetidspunktet handler eksempelvis Orkla til 121,3 kroner per aksje dagen før ex. utbytte, og utbetalingen er 10 kroner per aksje. Det gir en utbytteandel på cirka 8 prosent rett før rettigheten til utbytte avgjøres.

Se utbytte for de norske selskapene her.

– Du må gjøre en jobb også for å vedlikeholde en utbytteportefølje, og det er ikke nødvendigvis lurt å gå etter de aksjene med høyest utbyttebetalinger.

8 prosent utbytte med et rentenivå på 4,45 prosent gir en effektiv skattesats på cirka 21,4 prosent på grunn av skjermingsfradrag. Utbytte trenger ikke være den eneste avkastningen du får, men la oss anta at det er denne du tar ut. Maksimal skatt på aksjegevinst og -utbytte er 37,84 prosent. 

Så stor må porteføljen være for å få 100.000 kroner utbetalt

– Med de forbeholdene trengs det omtrent 1,6 millioner i aksjer for å få et utbytte på 100.000 kroner med en utbytteandel på 8 prosent. Det er verdt å merke seg at forventet totalavkastning i aksjemarkedet er i området 6 – 6,5 prosent, så det er ikke sikkert det er realistisk å få 8 prosent årlig i utbyttebetalinger, sier Ganji.

I tillegg kan forholdene endre seg.

Forventet totalavkastning etter at Trump satte i gang handelskrig kan bli lavere, da dette er typiske forhold som kan redusere veksten i verdensøkonomien.

Les mer: Ønsker du passiv inntekt fra utbytte?

De aller færreste klarer å leve av 100.000 kroner utbetalt i året, så da kan du jo gange opp med hva du antar du trenger utbetalt for å leve av avkastningen. 500.000 utbetalt da blir det henholdsvis 8 og 14,4 millioner kroner i portefølje for aksjer og fastrenteinnskudd.

– Tallene ovenfor viser at det er ganske vanskelig å spare opp nok til å leve av passive inntekter fra aksjer, avslutter Ganji. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.