Pensjonskonto Flex
- Jeg vil ha alt på en plass og er godt fornøyd med Spare-appen, sier Tom André Johnsen.
Med pensjonskonto får du større valgfrihet til å investere slik du vil.
Tom André Johnsen jobber som elektroreparatør. Utenfor rekkehuset hans på Fjellhamar reflekteres det over at vi bør reparere mer og ha mindre bruk-og-kast. Selv er han en ivrig sparer og har nylig nådd en viktig milepæl. Når muligheten bød seg valgte han å flytte innskuddspensjonen til Pensjonskonto Flex hos DNB.
- Jeg ønsket å samle alt på ett sted, da får jeg bedre oversikt, sier Johnsen.
Fra før hadde han bankkonto og sparte i fond hos DNB.
- Jeg er nok over snittet interessert i sparing og økonomi, jeg startet for 7–8 år siden i DNB Teknologi og det har gitt meg blod på tann, forteller Johnsen.
Han forteller at han har en helt normal lønning, men at hans interesse for sparing og økonomi har gjort ham til en person som venner og kjente spør om sparing.
Når du tar over forvaltningen selv, får du ofte også tilgang til et vesentlig større utvalg av fond og pensjonsprofiler. Du trenger riktignok ikke å gjøre det komplisert.
- Jeg har valgt DNB Global Indeks på pensjonskontoen min, det er et bra priset aksjefond og har gjort det godt historisk, sier Johnsen.
Hvilke grep har du gjort med pensjonssparingen tidligere?
- Hos min forrige leverandør flyttet jeg til en offensiv pensjonsprofil, men jeg syns nedvektingen av aksjer starter altfor tidlig, forklarer Johnsen.
Nedvekting betyr at sparingen flyttes fra aksjer til renteplasseringer. En offensiv pensjonsprofil er det fondet som har høyest aksjeandel. I DNB starter nedvektingen ved 47 år som standard, men nedvektingen kan justeres mellom 42 og 57 år, eller skrus helt av i Spare-appen.
Hvilken erfaring har du med aksjesparing fra før?
- Jeg sparer hver måned i aksjefond. Jeg begynte med DNB Teknologi og DNB Global Indeks. Jeg byttet dessverre fra DNB Teknologi til BlackRock World Technology i januar, rett før DNB Teknologi gjorde det veldig bra, forteller Johnsen.
Han forteller at han skulle ønske han hadde vært litt mer langsiktig i dette tilfellet. Johnsen har en relativt rettfram oppskrift for å få til sparing i hverdagen:
- Jeg mener det beste er å trekke sparebeløpet på lønningsdagen, da merker du ikke at beløpet blir borte.
Han forteller at et fast trekk kan bli til betydelige beløp over tid.
- Jeg hører venner fortelle meg at de ikke klarer å spare, men jeg mener at litt er bedre enn ingenting. Start med et par hundrelapper, det handler om å få inn gode sparerutiner, forklarer Johnsen.
Johnsen forteller at selv om han er godt fornøyd, skulle han ønske at oversikten i Spare var bedre for pensjonskonto.
- Vi vet at mange savner funksjonalitet for Pensjonskonto Flex, det er på vei. Vi ønsker å vise en bedre oversikt, bedre informasjon om utviklingen av investeringene dine og transaksjoner, sier Karl Oscar Nordström, produktsjef for digitale kanaler i DNB.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.