Fond og sparing:

Sterk vekst for DNB Spare appen

4,4 milliarder kroner har hittil i år blitt investert gjennom appen Spare.

SPARE: Appen Spare fra DNB kan vise til eksponentiell vekst. Foto: Marianne Wennesland
Publisert 18. sep. 2020
Artikkelen er flere år gammel

DNB lanserte appen Spare i 2017, og siden den gang har antall fondstransaksjoner i appen doblet seg år for år. Fra starten av 2020 har derimot utviklingen skutt fart og antall transaksjoner nådde doblingen allerede i august.

- Utviklingen i bruken av Spare går kraftigere enn det vi hadde ventet. Vi er vitne til en eksponentiell vekst. Vi har brukere som er innom appen fem til ti ganger om dagen, og vi har kunder som er innom en gang i måneden, sier Håkon Hansen, leder for Wealth Management i DNB.

Spare-appen oppdateres jevnlig; i august kom det større endringer for å gjøre det enklere. For eksempel kan brukerne nå se kroneavkastningen over tid. Grafikken inkluderer både fond man eier og de fondene som man har eid, men som har blitt solgt.

Utviklingen stopper ikke, DNB har planer for å legge inn flere produkter i Spare.

- Fremover vil vi legge inn pensjonstilbud, hittil har vi samlet spare- og innskuddsproduktene. Fra nyttår tror vi tror det blir særlig aktuelt etter at «Egen pensjonskonto» blir åpnet opp, sier Hansen.

Koronapåvirkning

Transaksjoner i fond har blitt påvirket av koronapandemien. Først gjennom forsiktige uttak i februar, til store uttak av aksjefondene i mars. Deretter kom halvparten inn igjen i april og deretter har nettotegningen fortsatt.

- Kundene våre skal ikke behøve å gå til et annet sted for å få et konkurransedyktig tilbud av fond, sier forteller Bengt Olav Lund, direktør for personkundene i DNB.

DNB tilbyr over 400 fond fra flere fondsleverandører og Lund opplever at kundene verdsetter fondsutvalget.

- Vi tror våre egne fond vil stå seg i konkurransen, men DNB kan ikke levere alle varianter av fond. Derfor er vi opptatt av å åpne for et bredt utvalg, slik at kundene får stor valgfrihet, sier Lund.

#Huninvesterer har bidratt til økt oppmerksomhet rettet mot sparing. Samtidig er rentenivået så lavt at det er vanskelig å få avkastning uten å ta risiko.

- Vi ser at #Huninvesterer-kampanjen vår har bidratt til at flere kvinner sparer. Interessant nok ser vi også at det kommer flere mannlige sparere. Stor oppmerksomhet fra mediene rundt rentenivået gjør også at folk søker mot sparing som gir mulighet for høyere avkastning, forteller Lund.

Unge Sparere

Appen Spare har brukere i alle aldre. Det er derimot en overvekt av de under 35 år som foretrekker appen Spare over nettbanken på DNB.no viser interne tall. 

Gjennomsnittlig sparer Ola og Kari omtrent 900 kroner per spareavtale. 

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.