Fond og sparing:

Vanskelig i raskt skiftende markeder

– Det er litt klisjé, men det har vært vanskelige markeder, vi liker ikke så raske svingninger, sier Øyvind Fjell.

FUNGERER: – Vi liker å sitte på de aksjene som fungerer, sier forvalter Øyvind Fjell Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 06. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Forvalter Øyvind Fjell, som forvalter DNB Norden og DNB Grønt Skifte Norden, liker ikke raske skift i aksjemarkedene.

– Vi trenger tid til å tilpasse porteføljene, så jeg foretrekker mer gradvise endringer i markedet heller enn de raske skiftene vi har vært vitne til nå, sier Fjell.

– Vi liker å sitte på de aksjene som fungerer, utdyper han.

Han peker på at per slutten av september 2022, forrige gang Fjell var i studio, hadde eiendom og diskresjonært forbruk gjort det dårlig, mens energi, helse og defensive sektorer hadde gjort det bra.

– Siden den gangen har markedet snudd 180 grader, sektorene som finnes i Sverige og Danmark leder an, mens den energitunge norske indeksen har falt bakpå, sier Fjell. 

Liker finans og energi

I sendingen forklarer Fjell at lånetapene til bankene foreløpig er fraværende, og det antyder at kredittkvaliteten er veldig god enda.

– Særlig bankene opplever gode tider støttet av stigende renter, og positive revisjoner i inntjeningsestimatene, samtidig som de fortsatt er billige, sier Fjell.

Han mener også at energi fortsatt er investerbart.

– Vi er skeptiske til gassprisen, men tror at oljeprisen kan holde seg godt. Vi syns Equinor er et selskap som betaler ut mye utbytte og ser ganske defensivt ut på dagens nivå, vi liker også oljeservice ganske godt, sier Fjell.

Syklisk industri gått bra, men dyrt

– Industriaksjene i Sverige har gått veldig bra, de har blitt hjulpet av lavere gasspriser og gjenåpningen i Kina, men vi syns de ser veldig dyre ut og vi ser avtakende momentum på det operasjonelle, sier Fjell.

Han foretrekker heller konsum.

– De har begynt å gå bra, dette er en sektor som har falt 50 til 60 prosent og handles til en veldig lav multippel. Selv om inntjeningen skulle falle betydelig, så kan investeringen forsvares på dagens kursnivå, sier Fjell. 

Norden har stor eksponering mot global handel

– Gjenåpningen i Kina vil kunne ha en god effekt for nordiske selskaper, spesielt kanskje råvaresektoren, men kanskje også industrien kan dra nytte av dette, sier Fjell.

Han peker på at de nordiske økonomiene er åpne og at vi importerer og eksporterer, direkte og indirekte, mye mot blant annet Kina.

– Kina holdt bra oppe for industrien, så vi er riktignok litt avventende til hvor stor effekt det har for denne sektoren. Vi er forsiktige optimister, sier Fjell. 

Blandede signaler fra resten av verden

– Vi ser veldig ulike signaler rundt veksten i resten av Verden, ledende indikatorer viser svakhetstegn, mens de harde signalene, spesielt fra USA, sier at ting går egentlig veldig bra, sier Fjell.

 – Derfor søker vi oss mot den amerikanske konsumenten heller enn andre plasser, det er en robusthet, sier Fjell.

Han forteller at det tar tid før vi får se den fulle effekten av de gjennomførte rentehevingene får fullt gjennomslag i økonomien.

– Denne effekten ligger fortsatt foran oss, sier Fjell.

– I Europa har svingfaktoren vært energiprisene, disse har kommet drastisk ned. Og lavere energipriser er udelt positivt for den europeiske konsumenten og industrien, sier Fjell.

Han mener at frykten for resesjon i Europa nå er mye lavere.

– I Norden har vi mye lån til flytende rente, så rentehevingene slår mye raskere inn i lommeboken her enn i land hvor det er vanligere med fastrente, sier Fjell.

Det gjør at norske og svenske konsumenten er mer sårbar.

– I Sverige har prisfallet på bolig også vært mye større enn her, hele 15 til 20 prosent. Og det er utsikter til mer, sier Fjell.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.