Fond og sparing:

– Vi er mest bekymret for dyre aksjemarkeder

– Vi tror inntjeningen er på vei ned på grunn av marginskvis og svakere etterspørsel, sier Rune Kaland.

INNTJENING: – Utfordringen er at fallende marginer ikke ligger inne i konsensusestimatene, sier Rune Kaland. Her sammen med kollega Linnea Munthe. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 20. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Forvalteren av aksjefondet DNB Global er bekymret for inntjeningsutviklingen i aksjemarkedet.

– Vi fokuserer på kvalitets- eller vekstselskaper til fornuftig verdsettelse, sier Rune Kaland.

Han er hovedforvalter for aksjefondet, men fondet implementerer også aksjeideer fra sektorspesialistene i DNB Teknologi, DNB Finans og DNB Health Care. I tillegg er det to andre dedikerte forvaltere på teamet, Knut Hellandsvik og Linnea Munthe.

– Med vår investeringsfilosofi var det dessverre ganske tøft under koronapandemien, det ble bedre i 2021 og særlig 2022, sier Kaland. 

Ser inntjeningen nedover

Vestlige selskaper har hatt mye å streve med de siste årene. En pandemi som snur opp ned på etterspørsel, forsyningskjeder og arbeidstakere og som er avhengig av beslutninger om nedstegninger.

– Selskapene har hatt høy inntjening, og på grunn av høy etterspørsel har de klart å øke prisene ut mot kundene som har kompensert for økte transportkostnader, råvarekostnader og økte lønninger. De allerede økte prisene vil dempe etterspørselen og vi forventer lønningene vil fortsette opp, både fordi arbeidstagere vil ha kompensasjon for de økte prisene og et fortsatt stramt arbeidsmarked, sier Kaland.

Han mener dette borger for svakere marginer framover.  

– Utfordringen er at fallende marginer ikke ligger inne i konsensusestimatene, sier Kaland.

Risikopremie i «dødssonen»

Hvis vi ser på inntjening i forhold til aksjekursen, får du en idé om hvilken avkastning du får per investerte krone. Hvis vi sammenligner denne med historiske tall og risikofrie alternativer der ute, så bemerker Kaland seg at aksjemarkedet har fått sterkere konkurranse.

– Risikopremien til aksjer er i «dødssonen», avkastningen utover risikofri rente har vært i snitt over 4 prosent, nå er den helt nede i 1,7 prosent.

Kaland forteller at han er mer bekymret for den generelle prisingen av spesielt amerikanske aksjer enn systemkrise i bankene på det nåværende tidspunkt.

– Fallende inntjening og en sjeldent lav risikopremie på aksjer er en uvanlig miks som jeg mener er skummel, sier Kaland.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.