USA har hatt det største rentehoppet på 28 år. Inflasjonen i Norge er skyhøy. Da er det viktig å bruke pengene riktig!
USAs sentralbank hever styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, det største rentehoppet på 28 år. Det skjer som følge av høy inflasjon, børsfall og styrket dollar, skriver NTB.
Investeringsdirektør i DNB Wealth Management Investment Office Tore André Lysebo, mener vi er vitne til noe helt spesielt.
- Renteøkningen i USA har blitt kraftig fremskyndet i tid. Med denne økningen på 0,75 prosentpoeng vil nok forventningen om dobbel økning i Norge bli enda sterkere, sier Lysebo.
Både økte renter og økte priser på det meste, gjør at økonomien blir mindre romslig for mange.
- Det blir spennende å se hvor mye styringsrenten settes opp 23. juni. Men en ting som er sikkert er at de aller fleste vil få økte kostnader fremover, og da er det ektra lurt å spare der du kan, sier Silje Sandmæl som er forbrukerøkonom i DNB.
- De fleste får feriepenger og skattepenger på denne tiden. Om du har mulighet, er dette en fin anledning til å sette av litt til buffer. Det er veldig lurt å ha litt penger liggende i slike perioder som vi er i nå der ting er usikkert og blir dyrere og dyrere, sier hun.
39 prosent av befolkningen sier økte utgifter i husholdningen går fint, mens 55 prosent tror det vil bli tøft fremover. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av DNB.
- De fleste av oss merker både økte matvarepriser, bensinpriser og strømpriser på lommeboka. Det skjer mye i verden nå og jeg forstår godt at folk bekymrer seg for økonomien sin, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
Hun legger til:
- Min erfaring er at jo bedre kontroll du har på hva pengene dine faktisk går til, desto mindre sløser du. Om du klarer å luke bort lommetyver og uvaner, kommer du til å merke det, sier hun.
Folk er mer pessimistiske til egen økonomi nå enn på samme tid i fjor. De som mener det blir tøft økonomisk fremover, vil oftere ta i bruk virkemidler som å spare mindre, utsette planlagte større innkjøp og endre ferieplanene sine.
- Om du føler det er trangt økonomisk, er det lurt å utsette store kjøp om det går an, sier forbrukerøkonomen.
Sandmæl råder om å beholde spareavtaler så langt det går, men at du kan justere ned beløpet for en periode om du ser det er nødvendig.
- Og hvis du ikke har råd til drømmeferien i år, hva med å teste et nytt rimeligere land du ikke har vært i før?