5 råd mot tøffere tider

Annenhver nordmann forventer tøffe økonomiske tider fremover.

HVA ER VIKTIG FOR DEG?: Sandmæl råder deg til å prioritere å bruke penger på det som er viktig for deg. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

39 prosent av befolkningen sier økte utgifter i husholdningen går fint, mens 55 prosent tror det vil bli tøft fremover. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av DNB.

- De fleste av oss merker både økte matvarepriser, bensinpriser og strømpriser på lommeboka. Det skjer mye i verden nå og jeg forstår godt at folk bekymrer seg for økonomien sin, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Hun legger til:

- Min erfaring er at jo bedre kontroll du har på hva pengene dine faktisk går til, desto mindre sløser du. Om du klarer å luke bort lommetyver og uvaner, kommer du til å merke det, sier hun.

Utsett store kjøp, endre sparebeløp om nødvendig og test et nytt ferieland

Folk er mer pessimistiske til egen økonomi nå enn på samme tid i fjor. Bare de to siste månedene er det en stor økning i andel som sier at det økonomisk sett blir tøft fremover. De vil oftere ta i bruk virkemidler som å spare mindre, utsette planlagte større innkjøp og endre ferieplanene sine.

- Om du føler det er trangt økonomisk, er det lurt å utsette store kjøp om det går an, sier forbrukerøkonomen. 

Sandmæl råder om å beholde spareavtaler så langt det går, men at du kan justere ned beløpet for en periode om du ser det er nødvendig. 

- Og hvis du ikke har råd til drømmeferien i år, hva med å teste et nytt rimeligere land du ikke har vært i før?

5 råd som kan hjelpe på lommeboka:

  • Få oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og lag deg et budsjett. Bruk funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken.
  • Rydd opp i alle faste kostnader/trekk som abonnementer, forsikringer og strømmetjenester. Her er det faktisk ofte en del å hente.
  • Tenk deg alltid godt om før du kjøper noe, og vei dette opp mot et mål / eller en drøm du har. Er det verdt å kjøpe disse klærne, eller et nytt møbel nå? Kanskje du kan utsette det og heller ta deg råd til den ferien du har drømt om så lenge? 
  • Kjøp brukt! Det finnes så mye du kan kjøpe til en mye rimeligere sum fordi det er brukt. Alt fra klær og møbler til sportsutstyr og leker til barna.
  • Vær bevisst på prisen når du handler mat. Vi merker de økte prisene på lommeboka, og da er det ekstra viktig å være bevisst på hva varene egentlig koster. Husk å benytt deg av rabattordninger de ulike matvarekjedene har, og husk at det dyreste ikke alltid er det beste.