5 råd mot tøffere tider

USA har hatt det største rentehoppet på 28 år. Inflasjonen i Norge er skyhøy. Da er det viktig å bruke pengene riktig!

HVA ER VIKTIG FOR DEG?: Sandmæl råder deg til å prioritere å bruke penger på det som er viktig for deg. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. jun. 2022
Artikkelen er flere år gammel

USAs sentralbank hever styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, det største rentehoppet på 28 år. Det skjer som følge av høy inflasjon, børsfall og styrket dollar, skriver NTB.

Investeringsdirektør i DNB Wealth Management Investment Office Tore André Lysebo, mener vi er vitne til noe helt spesielt. 

- Renteøkningen i USA har blitt kraftig fremskyndet i tid. Med denne økningen på 0,75 prosentpoeng vil nok forventningen om dobbel økning i Norge bli enda sterkere, sier Lysebo.

Spar der du kan!

Både økte renter og økte priser på det meste, gjør at økonomien blir mindre romslig for mange. 

- Det blir spennende å se hvor mye styringsrenten settes opp 23. juni. Men en ting som er sikkert er at de aller fleste vil få økte kostnader fremover, og da er det ektra lurt å spare der du kan, sier Silje Sandmæl som er forbrukerøkonom i DNB. 

- De fleste får feriepenger og skattepenger på denne tiden. Om du har mulighet, er dette en fin anledning til å sette av litt til buffer. Det er veldig lurt å ha litt penger liggende i slike perioder som vi er i nå der ting er usikkert og blir dyrere og dyrere, sier hun. 

Slik kan du gjøre økonomien mer robust for fremtiden.

Over halvparten tror det blir tøft fremover

39 prosent av befolkningen sier økte utgifter i husholdningen går fint, mens 55 prosent tror det vil bli tøft fremover. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av DNB.

- De fleste av oss merker både økte matvarepriser, bensinpriser og strømpriser på lommeboka. Det skjer mye i verden nå og jeg forstår godt at folk bekymrer seg for økonomien sin, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Hun legger til:

- Min erfaring er at jo bedre kontroll du har på hva pengene dine faktisk går til, desto mindre sløser du. Om du klarer å luke bort lommetyver og uvaner, kommer du til å merke det, sier hun.

Utsett store kjøp, endre sparebeløp om nødvendig og test et nytt ferieland

Folk er mer pessimistiske til egen økonomi nå enn på samme tid i fjor. De som mener det blir tøft økonomisk fremover, vil oftere ta i bruk virkemidler som å spare mindre, utsette planlagte større innkjøp og endre ferieplanene sine.

- Om du føler det er trangt økonomisk, er det lurt å utsette store kjøp om det går an, sier forbrukerøkonomen. 

Sandmæl råder om å beholde spareavtaler så langt det går, men at du kan justere ned beløpet for en periode om du ser det er nødvendig. 

- Og hvis du ikke har råd til drømmeferien i år, hva med å teste et nytt rimeligere land du ikke har vært i før?

5 råd som kan hjelpe på lommeboka:

  • Få oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og lag deg et budsjett. Bruk funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken.
  • Rydd opp i alle faste kostnader/trekk som abonnementer, forsikringer og strømmetjenester. Her er det faktisk ofte en del å hente.
  • Tenk deg alltid godt om før du kjøper noe, og vei dette opp mot et mål / eller en drøm du har. Er det verdt å kjøpe disse klærne, eller et nytt møbel nå? Kanskje du kan utsette det og heller ta deg råd til den ferien du har drømt om så lenge? 
  • Kjøp brukt! Det finnes så mye du kan kjøpe til en mye rimeligere sum fordi det er brukt. Alt fra klær og møbler til sportsutstyr og leker til barna.
  • Vær bevisst på prisen når du handler mat. Vi merker de økte prisene på lommeboka, og da er det ekstra viktig å være bevisst på hva varene egentlig koster. Husk å benytt deg av rabattordninger de ulike matvarekjedene har, og husk at det dyreste ikke alltid er det beste.