Fått restskatt?

Slik unngår du renter på baksmellen

Venter du til Skatteetaten sender regningen må du betale renter for i overkant ett år.

VONDT VERRE: – For mange kommer restskatten som en overraskelse på økonomien og det gjør bare vondt verre om regningen får vokse seg enda større, sier Silje Sandmæl,. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 03. apr. 2020
Artikkelen er flere år gammel

 

Har du fått baksmell på skattemeldingen bør du være rask og betale dette innen 31. mai, og det på eget initiativ. Hvis ikke må du betale renter for i overkant av ett år, uavhengig av om du betaler innen forfall.

 

For mange kommer restskatten som en overraskelse på økonomien
Silje Sandmæl

Hvis du derimot venter til etter 31. mai må du betale renter på beløpet. Rentetillegget på restskatt er 1,17 prosent per år fra 1. juli 2019 til forfall første termin restskatt i 2020.

- Ikke utsett å betale tilbake skattesmellen. For mange kommer restskatten som en overraskelse på økonomien og det gjør bare vondt verre om regningen får vokse seg enda større, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Hvordan betale restskatt?

- For å betale innen 31. mai bruker du kontonummer og KID-nummer du finner i skattemeldingen. Dersom du betaler inn for mye vil du få dette tilbake, med renter, når utbetalingen av skattepengene kommer, opplyser Sandmæl.

Har du fått under 100 kroner i restskatt trenger du ikke å betale tilbake, opplyser Skatteetaten på sine hjemmesider.

SKJØNTE INGEN TING: Kornelia Minsaas (24) fikk tilbake på skatten. Les hvorfor her. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Ta en vårrengjøring av økonomien din

For mange kommer baksmellen overraskende på, noe som kan sette økonomien i en sårbar situasjon. Sandmæl anbefaler en vårrengjøring av forbruket ditt for å se hvor du kan kutte og finne pengene du trenger.

Det er først når du ser hva pengene dine går til at du kan kutte
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

– Gå gjennom forbruket ditt eller få det sortert for deg i Pengebruk-funksjonen i mobilbanken. Det er først når du ser hva pengene dine går til at du kan kutte, sier forbrukerøkonomen.

Sandmæl anbefaler at du setter opp et budsjett for å få oversikt og setter av rom til sparing. Sjekk ut appen Spare for å få fart på sparekontoen, opprette sparemålet "Restskatt og kom i gang. 

IKKE GLEM: Fradragene kan være med på å dempe baksmellen, sier Sandmæl. Foto: Christian Faarlund

Unngå baksmell neste år

For å unngå en overraskende baksmell til neste år bør du gå gjennom skattekortet ditt og sjekke om noe bør endres. Husk også å registrere eventuelle endringer som skjer gjennom året.

Krysser du av på noen av disse? Da bør du endre skattekortet ditt.

- Kanskje har du byttet arbeidsplass, giftet deg, fått barn eller kjøpt ny bolig, slike endringer påvirker økonomien vår. Du kan regne ut skatten din ved å bruke skattekalkulatoren, sier Sandmæl.

Fradrag kan dempe baksmellen

Det heter seg at skattemeldingen kommer ferdig utfylt, men det stemmer ikke helt. Noen fradrag kommer ikke med hvis du ikke legger dem inn selv.

- Her kan det være snakk om mange tusen kroner du kan trekke fra på baksmellen. Bruk fradragsveilederen til å sjekke om det er noen fradrag som gjelder deg, råder Sandmæl.

Her er noen av de vanligste fradragene for:

Barnefamilien

Samboere

Student