Skattemeldingen:

Dette bør du vite før skattemeldingen kommer

Skattemeldingen nærmer seg med stormskritt, og mange er nok spent på om de har penger til gode eller skylder restskatt.

ÅRET SOM HAR GÅTT: - Endringer i livssituasjon kan påvirke skattemeldingen din, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Tiden er inne for å finne fram årsoppgavene og grave etter fradrag i fradragsveilederen

I år blir skattemeldingen tilgjengelig på forskjellige datoer mellom 16. mars og 7. april, og du får beskjed fra Skatteetaten når akkurat din er tilgjengelig. 

Fristen for innlevering er fortsatt den samme som før: 30. april. 

- Du er selv ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen er korrekt. Dersom det er feil som du kunne ha oppdaget, kan det føre til en tilleggsskatt, advarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Still forberedt

Ikke ta det for gitt at det banken, barnehagen, arbeidsgiver og andre som har rapportert inn opplysninger om deg, er riktig.

- Det skal bare et feil tastetrykk til, sier Sandmæl.

Tenk gjennom om det var noe som endret seg gjennom fjoråret
Silje Sandmæl

Det kan være lurt å finne fram relevant dokumentasjon allerede nå, råder Sandmæl.

- I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringsselskap og barnehage / SFO. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller så vil du finne det på Altinn

Oppdager du feil må du kontakte de som sendte deg årsoppgaven.

HUSK FRADRAGENE: - Mange går glipp av penger av på skatten fordi de ikke registrerer alle fradragene de har krav på, sier Sandmæl.

Kjøpt bolig eller skilt deg?

Det er ikke slik at Skatteetaten har full oversikt over hva som endret seg i livet ditt gjennom 2020. Endringer som gjelder økonomi eller livssituasjon kan ha mye å si for skatten din.

Gått av med pensjon, eller fått barn?
Silje Sandmæl

- Tenk gjennom om det var noe som endret seg gjennom fjoråret når det gjelder din økonomi og livssituasjon. Har du for eksempel tjent penger på utleie, kjøpt eller solgt bolig, gått av med pensjon, eller fått barn? Dette er eksempler på endringer som kan påvirke skatten din og hvilke fradrag du har krav på, sier Sandmæl.

Koronapandemien og skattemeldingen

Koronapandemien vil nok også merkes på flere skattemeldinger. 

- Vi har lagt bak oss et veldig annerledes år med permitteringer, hjemmekontor og lave renter grunnet koronakrisen. Dette kan påvirke skatten din, sier Sandmæl. 

Vær ekstra oppmerksom på at i år får ingen ferdigutfylt fradrag for arbeidsreiser på grunn av hjemmekontor eller permittering som følge av koronakrisen. 

FÅ DET GJORT: - Ikke vent med å levere i siste liten for da kan det fort bli hektisk, råder Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Ikke glem fradragene

Like viktig som at lønn, gjeld og formue må være korrekt, bør du bruke tid på å få med deg fradragene, råder Sandmæl.

Krav på foreldrefredrag der det er snakk om 25.000 kroner
Silje Sandmæl

- Flere er ikke klar over at de kan ha krav på fradrag på for eksempel utgifter knyttet til utleie av bolig, refinansiering eller reisekostnader hvis du pendler til jobb. Har du barn som er yngre enn 12 år har du krav på foreldrefradrag der det er snakk om 25.000 kroner for første barnet og 15.000 for øvrige. Her kan det være store summer å hente, sier hun.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på kan du sjekke ut Skatteetatens fradragsveileder.

Kan få skatteoppgjøret tidligere 

Skal du gjøre endringer eller legge til mangler i skattemeldingen må du gjøre dette innen fristen som rett etter påske, 30. april. 

Ifølge Skatteetaten vil noen kunne få skatteoppgjøret sitt tidligere. For å kunne få tidlig skatteoppgjør er det noen betingelser som må være på plass:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll. 

- Mange venter til i siste liten med å levere, men da kan det fort bli hektisk hvis noe ikke stemmer eller du er usikker på hvilke fradrag som gjelder deg. Sett heller av tid nå i forkant til å forberede deg: Finn fram relevant dokumentasjon og gå gjennom fradragsveilederen, avslutter Sandmæl.