Negativt overrasket over skattemeldingen?
Resultatet kan bli baksmell hvis du får utbetalinger fra flere arbeidsgivere og har tabelltrekk hos to eller flere av dem.
– Årsaken er at de ulike arbeidsgiverne eller utbetalerne gjerne ikke vet om hverandre. Bruker flere tabelltrekk samtidig, trekker hver av dem skatt som om utbetalingen fra dem er den eneste du får, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Det skjer fordi de som utbetaler lønn eller annen skattepliktig inntekt, trekker skatt etter informasjonen om tabelltrekk i skattekortet ditt.
– Det er viktig at bare én trekker skatt etter tabellen i skattekortet ditt. Ellers ender du fort opp med å måtte betale restskatt, poengterer hun.
Skattemeldingen er nå på vei til 5,1 nordmenn. Skatteetaten sender den ut puljevis i tidsrommet 7. til 22. mars.
Du er selv ansvarlig for å sjekke og eventuelt korrigere opplysningene i skattemeldingen din. Fristen er 30. april.
Alt du trenger å vite om skattemeldingen
Skattekortet ditt kan du justere når som helst.
Hvis du har flere arbeidsgivere og du er negativt overrasket over skattemedlingen din, oppfordrer Sandmæl deg til å sjekke om dette er riktig i skattekortet ditt.
– Har du flere enn én som utbetaler deg skattepliktig inntekt, bør du altså sjekke hva som faktisk trekkes og eventuelt endre til prosenttrekk – hvis det ikke ligger inne allerede – slik at de resterende som utbetaler lønn, pensjon eller andre ytelser, kan trekke skatt etter en fast prosent, sier Sandmæl.
Ifølge Skatteetaten beregnes denne prosentsatsen ut fra hvor mye inntekt, fradrag, formue og gjeld du har.
Du er selv ansvarlig for å påse på at de ulike arbeidsgiverne/utbetalerne bruker riktig del av skattekortet
Her forklarer Skatteetaten hvordan du korrigerer/klager på feil forskuddstrekk
Les mer om hvordan de ulike alternativene funger, og hva som passer for hvem, her
I skattekortet for 2024 vil flere uansett se at de har fått prosenttrekk i stedet for tabelltrekk, ifølge Skatteetaten. Årsaken er at mange på grunn av høyere rentekostnader vil få netto fradrag som overstiger 190.000 kroner.
I så fall går du automatisk over fra tabellkort til prosentkort. Det er fordi tabellkort-systemet er beregnet for inntil kr 190.000 i netto fradrag, ifølge Skatteetaten.
Netto fradrag vil si summen av alle fradragene og kapitalinntektene dine. For at alt skal bli riktig er det altså viktig å sjekke at også disse opplysningene i skattekortet ditt stemmer.
Relatert artikkel: Rekordmange har sjekket skattekortet – har du?