– Det er særlig ett fradrag som gjelder deg som ung, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Skatteetaten sender ut skattemeldingen puljevis mellom 7. mars og 22. mars.
– Det er særlig ett fradrag som gjelder deg som ung, og det er BSU-fradraget, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
BSU-sparing er en gunstig ordning for deg som ung. Er du under 34 år med en skattbar inntekt, kan du få opptil 2.750 kroner i skattefradrag.
– Du får hele 10 prosent i skattefradrag på sparepengene du satte inn på BSU-kontoen gjennom 2023. Dette er penger som kommer godt med i en ung lommebok, sier forbrukerøkonomen.
Det er banken som skal rapportere inn hvor mye du har spart på BSU-kontoen din. Her er det viktig å sjekke at du faktisk har fått fradraget i skattemeldingen, påpeker Sandmæl.
For å sjekke hvilke fradrag du har krav på, bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no Fristen for å gjøre endringer er 30. april.
Hvor mye du har spart på BSU-kontoen din i 2023 skal du finne i årsoppgaven fra banken din og i skattemeldingen under «Bank og kontoopplysninger» og «Boligsparing for ungdom».
Skattefradraget, på 10 prosent av sparebeløpet, finner du under skatteberegningen nederst i skattemeldingen under «Boligsparing for ungdom» (se bildet nedenfor).
– Har du spart maksimalt årlig beløp på 27.500 kroner i 2023, skal du altså ha et skattefradrag på 2.750 kroner, forklarer Sandmæl.
– Dette fradraget får du direkte på skatten, ikke i inntekten som andre fradrag. Dette betyr at fradragssatsen er på hele 100 prosent, dersom du har høy nok skattepliktig inntekt å trekke det fra i, noe som gjør det til det beste fradraget du kan få i skattemeldingen, legger Sandmæl til.
Har du spart i BSU, og ikke fått fradrag for hele beløpet – eller ikke fått noe fradrag i det hele tatt? Da kan det skyldes at du tjente for lite i 2023.
Du må nemlig ha en skattbar inntekt for å kunne få skattefradrag. I 2023 må du ha tjent minst 80.650 kroner for å få full uttelling av skattefradraget på 10 prosent. Du får ikke noe skattefradrag hvis du ikke betaler skatt, det vil si hvis du tjener mindre enn frikortgrensen på 70.000 kroner.
– Hvis du ikke satte inn penger på BSU i fjor, anbefaler jeg deg å gjøre det i år slik at du kan benytte deg av skattefradraget neste år. Ikke bare gir BSU skattefradrag, det gir også en høyere rente enn sparekonto, påpeker Sandmæl.
– I tillegg går sparepengene dine til noe nyttig, nemlig bolig!
Hvis fradraget ikke står i skattemeldingen, og du faktisk har innbetalt sparebeløpet til en BSU-konto i løpet av året, må du be banken sende melding om beløpet til Skatteetaten.
Les mer om skatteregler for Boligsparing for ungdom (BSU) på Skatteetaten sine hjemmesider