Reiseekspertens beste sommertips:

Landet som er billig – nesten ekstremt billig

Redaktøren av Reiselyst sier bærekraft, lokale opplevelser og overturisme vil prege årets sommerferie. Og anbefaler spesielt ett land hvis du vil ha mye for pengene.

IDYLLISK: Albania er det neste store, spår mange reiseeksperter. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 05. feb. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Stabekk-jenta Torild Moland er eier og redaktør av magasinet Reiselyst og har gjort det mange av oss bare drømmer om: Hun har seilt rundt verden i tre år. 

DNB Nyheter møter den reiseengasjerte redaktøren rett før hun skal delta i paneldebatten som heter «Reiser i skammens tid» på messen TravelExpo på Fornebu. Som passende nok også er knyttet til årets reisetrend.

– Ja, i år ser vi en klar trend, og det er hyggelig. De siste årene har vært litt sånn «litt mer aktiviteter, og litt mer lokale opplevelser». Men i år kommer virkelig økotrenden. Virke hadde en undersøkelse hvor én av tre nordmenn sier de tenker på bærekraft når de bestiller ferie. 

Dit hadde jeg nok reist i mai, juni eller september
Torild Moland
PÅ MESSE: Torild Moland på reiselivsmessen TravelExpo på Fornebu i januar. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Moland sier det er tre trender til som skiller seg ut.

- Vi ønsker mer genuine, lokale og ekte opplevelser. Litt sånn tilbake til røttene. Det har nok en sammenheng med overturisme. Så bærekraft, lokale opplevelser og overturisme, er mine tre stikkord for sommeren 2020. 

Charterfolket velger annerledes

I praksis sier Moland at de tre trendene kan få litt forskjellige utslag.

- Vi velger kanskje Filippinene istedenfor Thailand. Sistnevnte hadde en nedgang i antall nordmenn i fjor, mens Filippinene har kommet som en rakett. Det henger sammen med at vi vil se noe nytt. I Apollos reisepanel sa hele 35 % av de spurte at de vil oppleve noe nytt – det er utrolig høyt. Så charterfolket har begynt å velge litt annerledes.

Og i disse flyskam-tider blir vårt eget hjemland stadig mer populært.

- Å feriere i Norge er økende. Ikke minst Lofoten. Dit hadde jeg nok reist i mai, juni eller september. Eller heller drar til Senja, Vesterålen eller Helgelandskysten. Hele Nord-Norge er jo så fint!

VAKKERT: Turist på en brygge i Ksamil som ligger sør langs den albanske rivieraen og er en del av nasjonalparken Butrint. Foto: NTB scanpix

Overraskende variert og fint

Når det gjelder hvor du kan få mest for pengene i sommer, er Molands svar kontant.

- Albania. Og det er det sikkert mange andre som har svart. Landet er overraskende variert og overraskende fint. De har to klassiske chartersteder: Dürres og Sarandë, som er litt stil med Gran Canaria. Men så har de også sykt mange andre spennende ting å oppleve: glamping, boutiquehotell, turer i fjellet, en rik historie og en masse strender helt uten folk. 

Og kanskje beste av alt?

- Det er fortsatt veldig, veldig billig. Nesten ekstremt billig

BÅT ELLER FJELLKLATRING: Er de to eneste mulighetene å komme til Butterfly Valley på. Den ligger i Ölüdeniz vest i Tyrkia. Foto: NTB scanpix
De kaller det «Tyrkias Maldivene»
Torild Moland

Beste familiedestinasjon

Moland anbefaler også en annen norsk favoritt, bare ikke de to stedene de fleste flokker til.

- Og så er jeg veldig glad i Tyrkia. Ikke de stedene hvor folk flest drar, som for eksempel Alanya og Antalya, men den vestlige delen som ligger ved Egeerhavet: Bodrum, Marmaris og Fethiye. Helt magisk! De kaller det «Tyrkias Maldivene».

Moland sier Tyrkia har litt mange all inclusive-hotell, og oppfordrer reisende å ta noen middager og opplevelser utenfor hotellet. 

HELT OK: Naked Island ved Siargao i Filippinene. Foto: NTB scanpix
Mallorca tar tusen kroner før du har svelget forretten
Torild Moland

«Det nye Thailand»

Og selv om Filippinene seiler opp som «Det nye Thailand», er det fortsatt mange nordmenn som sverger til det evig populære Smilets land.

- Det er mange familier som velger Thailand. Vi gjorde en sammenligning mellom Thailand og Mallorca med kostnader for en familie på fire. Da er Thailand billigst. Rett og slett fordi det er så mye billigere å leve, spise og oppleve ting der. Mallorca tar tusen kroner før du har svelget forretten. 

FARGER: Byen Parga nordvest i Hellas. Foto: NTB scanpix

Fastlandet i Hellas

Hva er dine ferieplaner for i år, Torild?

- Sri Lanka i påsken! Det er alltid et sted på øya som er bra. Selv om det er sørvest-moonson er det bra i nord, og når det er nordvest-moonson er det bra i sør. Øya er lite og kompakt, og etter en dagstur eller to så har man sett veldig mye.

Til slutt runder reiseentusiasten med et «hemmelig» tips: 

- Jeg har blitt veldig glad i fastland-Hellas. Det er finere enn øyene. Områdene rundt Parga og Syvota på innsiden av Korfu var jeg på i fjor sammen med barna. Helt fantastisk, sykt klart vann, omtrent som Maldivene, men i tillegg er det grønt.  Kreta er jo litt brunsvidd, men her det ikke sånn. Fantastiske fjell, du kan gå dagstur. Sykle og være aktiv. Og så har du noen nydelige små landsbyer.