Parøkonomi:
Livet skjer på godt og vondt. Heidi gjennomgikk en tøff og dyr skilsmisse, men har funnet kjærligheten på nytt med Kenneth.
Heidi Marie Spanne (41) og kjæresten, Kenneth (46) lever i et litt atypisk forhold.
Heidi har fem års utdannelse, er spesialsykepleier på legevakten og jobber så mye hun kan. Kenneth er 50 prosent på arbeidsavklaringspenger (AAP) etter en ulykke for noen år siden, og jobber ellers som lastebilsjåfør og vekter. De bor på Karmøy ved Haugesund hvor de har hvert sitt hus, og hun tjener mye mer enn han.
– Det er jo fortsatt ikke vanlig, merker hun.
Hvem reagerer på det?
– Han kan så klart føle på det. Andre har meninger om det også. Men han er jo også i posisjon til å kunne bidra mye hjemme, og det gjør han. Det er det mange som ikke vet eller tenker på.
Heidi er tydelig på at det viktig å ikke bry seg om hva andre mener og finne sin egen vei. Og det har de gjort.
Som Heidi sier er det spesielt viktig å skrive avtaler hvis det er særkullsbarn inne i bildet
Hun gjorde også noen gode økonomisk grep for noen år siden. Det har bidratt til at hun fortsatt kan sitte med huset til tross for dyrtiden og at skilsmissen førte til over 600.000 i advokatutgifter.
– Jeg måtte kjempe for å få overta boligen, og det lærte jeg mye av. Derfor vil jeg fortsatt eie den samtidig som Kenneth har sitt rekkehus. Noen synes det høres lite romantisk ut, men vi skal fortsette å eie hver vår bolig av hensyn til barna, understreker hun.
De har begge særkullsbarn. Hun har skolebarn, mens han har litt eldre barn som ikke bor hjemme lenger.
– Kenneth bor nærmere der jeg jobber, så av praktiske årsaker bor vi derfor hos ham av og til.
Begge har boliglån, som de betaler på hver for seg. Hun har dobbelt så stort lån som han, men klarer det fordi hun bandt boliglånsrenten da den lå på litt over 2 prosent.
– Det var jeg griseheldig med. Men jeg hadde ikke noe valg. Etter at jeg ble skilt måtte jeg klare meg alene, og da var det å binde renten et av grepene jeg tok.
Relatert artikkel: Gir nyskilte økonomisk rådgivning
Heidi og Kenneth deler på utgiftene til diesel og mat. Sparer gjør de hver for seg.
– Jeg sparer i fond, og i boligen siden jeg har så lav rente, og litt på konto til uforutsette utgifter.
Kjøp av gaver tar hun seg av, mens han sper på etter evne. Reiser prøver de å dra på utenom fellesferiene.
– Da tar jeg barna ut av skolen noen dager. Når jeg ikke kan det lenger, blir det for dyrt.
Du har gjort mange gode økonomiske grep. Har du noen råd du har lyst til å dele?
– Ja! sier en entusiastisk Heidi, og ramser opp fem råd:
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er imponert over Heidi som i en vanskelig periode tok grep som gjør at hun i dag står støtt på egne økonomisk ben.
– Følg rådene hennes. Vurderer du å binde boliglånsrenten nå, bør du imidlertid gjøre det fordi du ønsker eller har behov for økonomisk forutsigbarhet, ikke fordi du skal tjene på det. Tenk på fastrente som en forsikring mot fremtidig høyere boliglånskostnader.
Forbrukerøkonomen erfarer også at mange angrer på at de ikke har skrevet samboeravtale, ektepakt eller testament. Ektepakt er en økonomisk avtale mellom ektefeller. Ektepakter inngås for å avtale en annen løsning enn ekteskapslovens regler for formuesfordeling ved skilsmisse og dødsfall.
– Som Heidi sier er det spesielt viktig å skrive avtaler hvis det er særkullsbarn inne i bildet.
Les også: Slik lager du et gyldig testament og Dette bør dere skrive i en samboerkontrakt