Flytte sammen
Samboerskap
Det å bli samboere markerer begynnelsen på et nytt kapittel. Når to adresser blir til én, er det viktig å være klar over at samboerskap ikke er lovmessig regulert på samme måte som ekteskap. Derfor bør dere etablere en samboeravtale når dere flytter sammen, slik at dere har full kontroll på hvem som eier hva. Uten en samboeravtale, kan en avslutning på forholdet føre til en usikker økonomisk situasjon for begge parter.
Samboeravtale: Opprett en samboerkontrakt
Alle samboere bør ha en samboerkontrakt – uavhengig av om dere leier eller eier sammen.
En samboerkontrakt beskriver hvordan dere skal ordne økonomien mellom dere, og hvordan dere kan få et ryddig oppgjør dersom dere skulle gått fra hverandre. Samboerkontrakten sikrer dermed en rettferdig fordeling ved brudd.
Det er lurt å skrive kontrakt tidlig i forholdet, når det er enkelt å gjennomføre på fredelig vis.
I en samboerkontrakt er det viktig å ha med elementer som eiendelsfordeling av bolig og annen eiendom, hvordan verdiøkning og påkostninger som oppussing er håndtert, og hva som skjer med verdifulle gjenstander, arv og interiør.
Tips til samboerkontrakten
- Oppdater kontrakten jevnlig etter hvert som dere gjør nye økonomiske investeringer, spesielt ved kjøp av ny bolig eller andre betydningsfulle eiendeler.
- Lag og signér minst tre kopier av kontrakten. For ekstra sikkerhet, oppbevar én av kopiene hos en tredjepart.
- Hvis dere ikke har felles barn og ønsker å gi fordeler til samboeren ved et eventuell dødsfall, bør dere utarbeide et testament i tillegg til samboerkontrakten.
I samarbeid med Ally Advokater, kan DNB tilby programkunder hjelp til å sette opp samboeravtale, testament og andre aktuelle kontrakter.
Samboerskap eller ekteskap?
Det er ikke mye som skiller det å være gift fra det å være samboere, men det finnes noen ganske store juridiske og økonomiske forskjeller.
Når du er gift, deles vanligvis alt du og partneren din har opparbeidet dere i løpet av ekteskapet, såkalt felleseie. Dette inkluderer eiendeler, penger og annen formue som er blitt anskaffet mens dere var gift. For eksempel vil verdien av en bolig kjøpt under ekteskapet vanligvis være en del av det som deles ved en eventuell separasjon.
Hvis dere kun er samboere, er reglene litt annerledes. Da er man to selvstendige økonomiske individer. Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet kan du ta med deg ut. Altså penger du sparer og bruker er dine. Det betyr at ved et eventuelt brudd mellom deg og din partner, er det viktig å ha en avtale i orden for at begge skal sikres økonomisk.
Et eksempel på det, er om den ene i forholdet betaler dagligdagse ting som mat, klær og gaver, mens den andre står for større investeringer i bolig, vil dere risikere at kun den ene sitter igjen med faktiske verdier etter et brudd, om dere ikke har en samboerkontrakt.
Det er viktig å være klar over disse forskjellene, og noen ganger kan det være fornuftig å få juridisk rådgivning for å forstå hva som gjelder i din spesifikke situasjon.