Betalingsproblemer? Slik er veien ut av gjeldshelvete

Har du betalingsproblemer? Det er sikkert en fattig trøst, men du er ikke alene.

EN LIVSKRISE: – Som programleder i «Luksusfellen» har jeg sett hva en gjeldskrise kan gjøre med folk, forteller Silje Sandmæl. Snart aktuell med det nye programmet «I lomma på Silje». Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. jan 2019
Artikkelen er flere år gammel

Slik kommer du deg ut av krisen.

– Som programleder i «Luksusfellen» har jeg sett hva en gjeldskrise kan gjøre med folk. Jeg har forståelse for at man slutter å åpne regninger og forsøker å leve et normalt liv, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

For betalingsproblemer tærer på, og mange føler at de har gravd seg så langt ned at det er vanskelig å komme seg opp igjen. Men, det er aldri for sent å snu, sier fjellvettreglene, og det samme gjelder med betalingsproblemer.

– Du må rett og slett ta tak i deg selv og bestemme deg for at du vil snu den negative trenden.

Sett opp budsjett – bruk SIFO

Forbrukerøkonomen har oppskriften for hvordan du kommer deg ut av problemene.

– Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett. Ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. I tillegg til forbruksutgiftene må du sette opp boligutgifter. Har du andre utgifter må de spesifiseres. Etter du har trukket utgiftene fra inntekten din vil du få det månedlige beløpet du kan betale til kreditorene dine.

Så må du få oversikt over kreditorene dine

– Gå igjennom regningsbunken å se på saksnummeret, slik at du ikke skriver opp dobbelt, du kan også sjekke selvangivelsen din. Norske Inkassobyråers Forening har også en fin service: Du kan sende én mail til dem, så sender de den videre til alle sine medlemmer slik at du får en gjeldsoversikt.

Sett deretter opp alle kreditorene dine i et excel-ark. Sett opp saksnummer, hvor mye du skylder, forslag til hvor mye rente du kan betale og over hvor lang tid gjelden må strekkes. Renten varierer fra krav til krav, men tar det deg mer enn fem år å nedbetale gjelden din kan du forsøke med å tilby kreditorene lik rente på 8,75 prosent som for tiden er forsinkelsesrenten.

Tar det deg mer enn åtte år å nedbetale gjelden din kan du tilby en enda lavere rente. Dersom du er varig ute av stand til å betale gjelden din kan du søke om offentlig gjeldsordning.

Betal det dyreste lånet først

– Andre lån som bil, bolig og studielån skal også med i excelarket, men her følger du den nedbetalingsavtalen som er avtalt. Siden dette er lån med en lavere rente bør du søke om å få avdragsfrihet på boliglånet eller strekke det over flere år, betalingsutsettelse på studielånet og forlenge billånet slik at du får prioritert den dyreste gjelden først.

Vær også oppmerksom på at statlige krav har første prioritet, eksempelvis NRK-lisens, bøter, skyldig skatt og moms.

Har du noen små kreditorer og avtalen skal gå over fem år råder forbrukerøkonomen om å tilby dem et kontantoppgjør. Sjekk derfor om du kan få solgt noe.

Begrunn hvorfor du har betalingsproblemer

– Å få et par kroner i måneden er et tilbud kreditor fort kan si nei til og da blir avtalen ødelagt. Nøkkelen med en frivillig nedbetalingsavtale er at alle kreditorene må akseptere de samme betingelsene. Tenk derfor på at avtalen skal være bra for kreditorene, samt at den skal være overkommelig for deg.

Til slutt skriver du et felles brev til kreditorene dine hvor du begrunner hvorfor du har havnet i betalingsproblemer, samt forslaget ditt til løsning. Legg ved budsjett, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelse og excel-arket med oversikt over kreditorene dine. For å spare porto kan du sende alt på mail.

For mer hjelp kan du kontakte: