Passert 60 år?
Pensjonsekspert forteller deg hva du må gjøre nå – steg for steg.
– Først av alt må du skaffe deg en oversikt over hvor mye du kommer til å få i pensjon. Det vil variere alt ettersom når du ønsker å ta ut pensjonen, understreker Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB.
Totaloversikten får du i NAVs pensjonskalkulator. Kalkulatoren vil vise deg hvor mye du får utbetalt, og du kan også sammenligne uttak på ulike tidspunkt.
Forventer du en lang og aktiv alderdom, eller er ikke fremtidsutsiktene dine så gode?
Når du har en oversikt over hvor mye du vil få i pensjon, må du bestemme deg for tidspunktet du ønsker å starte utbetalingen av pensjonen, og ikke minst om du ønsker å ta ut pensjon samtidig som du fortsetter i jobb.
– Mange velger å starte uttak så snart som mulig, for å sikre seg mest mulig pensjon før de går bort. Det kan selvsagt være grunner for å gå for en slik løsning, men det er ikke sikkert dette er det mest lønnsomme. Fasiten på hva som er «lønnsomt» forutsetter at vi vet når vi skal dø.
Er spørsmålet derimot «hvordan man får mest pensjon», er svaret litt enklere.
– Hvert ekstra år du fortsetter å jobbe og dermed utsetter pensjonsuttaket, har stor betydningen for din fremtidige pensjon. Jo flere år du jobber, jo mer pensjon får du, sier Revheim.
Men lønnsomhet og «mest mulig» er ikke alene fasiten på når du bør starte å ta ut pensjonen din. Mange ulike forhold bør tas med i vurderingen for å finne ut hva som er riktig for nettopp deg. Alle privatøkonomier er forskjellig og livssituasjon du befinner deg i når du skal ta ut pensjon, kan også påvirke din beslutning.
– Du har mange muligheter når du nærmer deg pensjonsalderen, og alle mulighetene gir forskjellige fordeler og ulemper. Det som er viktig er at du tenker gjennom din situasjon på ulike områder og finner det som er riktig for deg, sier Revheim.
Revheim oppfordrer til blant annet å tenke over sivilstatus. Må du som pensjonist ta hensyn til andre enn deg selv? Og, hva er eventuelt aldersforskjellen mellom deg og din bedre halvdel?
– Hvis du er gift med noen som er vesentlig yngre enn deg selv, og i tillegg til at den du er gift med har hatt lavere inntekt og kan forvente en lavere pensjon, kan dette være et argument for at du skal starte tidligere uttak og sette av pengene til senere bruk, forklarer eksperten.
Du har mange muligheter når du nærmer deg pensjonsalder
Pensjon fra folketrygden, offentlig tjenestepensjon og gamle tjenestepensjonsordninger går ikke i arv. Har du derimot en pensjonskonto er etterlatte sikret utbetaling også etter din død.
– Hvis du er alene og kun har deg selv å ta hensyn til, vil du få mest årlig pensjon med å utsette uttaket av pensjon så lenge du kan, sier Revheim.
Dine helseutsikter kan også påvirke når du bør begynne å ta ut pensjon, forteller Revheim.
– Hvordan er helsen din? Forventer du en lang og aktiv alderdom, eller er ikke fremtidsutsiktene dine så gode?
Hvis du tenker at du ikke kommer til å få en lang alderdom, kan løsningen være at du tar ut pensjon tidlig mens du fortsatt har mest bruk for den.
– Kanskje kan det være aktuelt å trappe gradvis ned på jobb, samtidig som du trapper gradvis opp pensjonsutbetalingen?
Tror du derimot på en lang og aktiv alderdom kan det være et mer lønnsomt alternativ å vente med å ta ut pensjonen, sier Revheim.
Skatt er noe som mange er opptatt av, og mange lurer på hvor mye skatt du kan forvente å betale av pensjonen. Her vil eventuell arbeidsinntekt ha stor innvirkning på hvor mye skatt du må betale på pensjonen din.
– Dersom du tar ut pensjon samtidig som du har arbeidsinntekt, vil pensjonen din bli beskattet på toppen av arbeidsinntekten og en større den av utbetalingen vil forsvinne i skatt, sier Revheim.
– Hvor stor forskjellen i skatten blir mellom å ta ut pensjon alene og på toppen av arbeidsinntekt kommer an på hvor stor både lønn og pensjon er. Jeg anbefaler derfor alle å gå inn på Skatteetatens skattekalkulator å legge inn tallene sine der for å se skatteeffekten av når du tar ut pensjonen, sier Revheim.
Les mer om de ulike mulighetene du har her.
Ta gjerne kontakt med oss for å få mer informasjon om når du bør starte utbetalingen av din pensjon. I DNB har vi egne eksperter på pensjon, og de kan du nå på telefonnummer 91504800.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.