Airbnb for friluftsfolk

Lyst på fine naturopplevelser, men usikker på hvor du skal dra? Da bør du sjekke ut denne siden.

UNIK NATUROPPLEVELSE: Harstad Igloo Island er et eksempel på en aktør Campanyon har inngått samarbeid med. Foto: Christian Dramsdahl
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Vi ønsker at folk skal få oppleve autentiske, lokale steder og bli glad i å overnatte i naturen. Gjennom plattformen kobles naturinteresserte og eiere av egnede plasser for telting og camping. Slik gir vi alle sammen tilgang til trygge, bærekraftige og enkle reiseopplevelser, sier Alexander Raknes.

Han og kompisen, Kristian Qwist, er gründerne bak plattformen Campanyon, som er en samleside for utleie av overnattingssteder i naturen. Siden ble lansert i april i år, og har nærmere 20 ansatte. Tjenesten eksisterer nå i 10 ulike land inkludert Norge, våre naboland og flere land i Asia. Raknes har ansvaret for Norge, mens medgründeren Qwist holder i det danske markedet.

GRÜNDER: - Vi er opptatt av å tilgjengeliggjøre flere unike overnattingssteder, sier Raknes. Foto: Edvard Karijord

Sa opp jobben i Google

Både Alexander og Kristian hadde jobb i Google da de kom opp med idéen. Hvorfor ikke starte en samleside der folk både kan leie ut og booke seg inn på ulike overnattingssteder ute i naturen? Alt fra campingplasser, glamping, teltplasser og enkle reisemuligheter som gjør at folk kan få fine naturopplevelser.  

- Jeg la merke til hvor mange som fikk øynene opp for camping og friluftsliv i løpet av pandemien, sier han.  

Jeg tror mange har lyst til å se lokale, autentiske steder som man ikke har sett eller hørt om før
Alexander Raknes

Raknes oppdaget at det var få campingplasser som hadde velfungerende nettsider, og at det generelt var vanskelig å finne muligheter for overnatting ute i det fri.  

- Dette markedet har et enormt potensial. Tenk på alle de som sitter på en perle og som kunne tenke seg litt ekstra inntekt ved å leie ut et jorde eller en platting til teltturister, forklarer han.  

Få perler til å skinne

- Det finnes så ufattelig mange fine steder rundt i Norge som må oppleves. Det finnes ikke like mange muligheter for overnatting. Det har vi lyst til å gjøre noe med, forklarer gründeren.

Han mener det bare blir mer og mer populært å dra ut av byen for å oppleve naturen.

- Jeg tror mange har lyst til å se lokale, autentiske steder som man ikke har sett eller hørt om før. Å få oppleve landet vi bor i og utforske nye friluftsaktiviteter, mat- og naturopplevelser – det tror jeg mange vil sette pris på.

Han forteller at de har fått til flere samarbeid med unike friluftsaktører.

- Harstad Igloo Island ønsket et samarbeid med oss fremfor Airbnb. I havgapet utenfor Harstad har de satt opp en glasskuppel på en privat øy. Her tilbys alt ifra yoga og dykking på sommeren, til toppturer på snøkledde fjell om vinteren. De valgte oss fordi de ser hvilke folk vi ønsker å treffe. Vi håper på flere slike samarbeid, sier han. 

Foto: Christian Dramsdahl

DNB – en viktig brikke

Vi valgte DNB som bank fordi det er den største banken i Norge og er rigget for å hjelpe gründere, forklarer Raknes.

- Vi kom i kontakt med Olle Kronvall som trakk i tråder for oss, kom med forslag på hvem vi burde kontakte og koblet oss tidlig på betalingsløsningteamet i Vipps.

Kronvall jobber som oppstart – og vekstspesialist i DNB, og er imponert over hva Campanyon har fått til. 

Campanyon tilgjengeliggjør uutforsket mark for et marked som skriker etter mer. Jeg har stor tro på at plattformen vil bidra til at friluftsopplevelsene blir bedre, enklere og morsommere både denne og de neste somrene, sier han. 

Kronvall oppfordrer alle som sitter på en god idé om å kontakte en Oppstartslos i DNB.

Han legger til: 

- Gründere er Norges fremtid. Vi i DNB ønsker å være et lavterskeltilbud, og bidra til at Oppstart- og gründerbedrifter har en større sannsynlighet for å lykkes. 

MYE JOBBING: - Det har vært mange søvnløse netter, men det har definitivt vært verdt det, sier Raknes. Foto: Edvard Karijord

Ikke vær redd for å få et nei

En stor lærdom Raknes tar med seg fra gründerreisen, er å ikke være redd for å få et nei.

- Det er bare å kjøre på, ikke holde tilbake på noen ting. Og får du et nei, så prøver du videre.

Ved å tørre å spørre har Raknes endt opp med et stort team med masse kunnskap og erfaring.

- Jeg har faktisk klart å fikse et møte med den verdenskjente eventyreren Mike Horn. Det var ikke bare-bare. Jeg kontaktet ham på alle kanaler, og til slutt fikk jeg napp, sier han.

Raknes legger til at menneskene du jobber sammen med har mye å si.

- Sett sammen et team med samme ambisjoner og tro på prosjektet, avslutter han.