Koronakrisen:

Flertallet av norske bedrifter merker koronakrisen

Og mange av dem tror det kommer til å vare lenge.

FLERTALLET MERKER KRISEN: - Hovedårsaken til at mange bedrifter sliter er vesentlig redusert etterspørsel, sier Roger Antonesen, direktør i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. apr 2020
Artikkelen er flere år gammel

6 av 10 bedrifter har enten måttet redusere driften eller stenge helt. Det viser en markedsundersøkelse gjennomført av Kantar for DNB.

Handelsnæringen er i størst grad berørt av stenging, og servicenæringen av redusert drift.

- Hovedårsaken til at mange sliter er vesentlig redusert etterspørsel, sier Roger Antonesen, direktør for små og mellomstore bedrifter i DNB.

Når det blåser som verst, føler man ofte en forsterket pessimisme også fram i tid
Roger Antonesen

Ber de minste bedriftene om å ta kontakt

Mange er også berørt av myndighetenes pålegg om stenging, som naturligvis gjør det helt umulig å drive virksomheten videre. En annen forklaring som går igjen er trøbbel på leverandørsiden, enten med tilgang til råvarer eller andre leveranser.

- Veldig mange har allerede vært i kontakt med banken, og har forberedt seg på tøffe tider. Men særlig blant de minste er det også mange som ikke har tatt kontakt, sier Antonesen.

Banksjefen oppfordrer kunder som sliter til å ta kontakt på korona-hjelpetelefonen, telefonnummer 23021266, slik at våre økonomiske råd kan deles.

Pessimistiske bedrifter på lang sikt

Mange bedriftsledere er blitt mer pessimistiske – også på lang sikt. Om lag halvparten av bedriftene oppgir i undersøkelsen at de er blitt mer pessimistiske i et treårsperspektiv.

- Når det blåser som verst, føler man ofte en forsterket pessimisme også fram i tid. Mange bedrifter har det veldig tøft, det har vi også fått bekreftet gjennom tusenvis av samtaler med bedrifter de siste ukene, sier Antonesen.

Antonesen forstår godt at mange har problemer med å se lyset i tunnelen akkurat nå.

- I DNB har vi lettet på kravene på kredittbehandlingen for de minste bedriftene, vi har brukt garantiordningen, og så oppfordrer jeg bedriftene til å følge med på kompensasjonsordningen som kommer snart. Den kan være til god hjelp for mange, sier Antonesen.

Mange bedrifter hiver seg rundt og endrer forretningskonseptet sitt
Roger Antonesen

Mange tenker nytt

Undersøkelsen viser at mange bedrifter tenker nytt under krisen. Blant de som er berørt av redusert drift, har 3 av 10 rettet seg mot nye kundegrupper. Tilsvarende mange har tilbudt andre produkter eller tjenester.

- Vi ser at mange bedrifter hiver seg rundt og endrer forretningskonseptet sitt slik at de kan drive selv i disse tider. Bedriftslederne forteller oss at de føler et enormt stort ansvar for at arbeidsplassene opprettholdes – det er imponerende, sier Antonesen.

* Markedsundersøkelsen er gjennomført av Kantar for DNB i perioden 19.-25. mars 2020, i et landsrepresentativt utvalg blant bedrifter med fire eller flere ansatte. Antall intervju er 624 og undersøkelsen er gjennomført på telefon.