Skal du starte AS? Se hvordan det skal gjøres steg for steg

Når du skal starte AS, kan denne listen være til god hjelp og følg den punktvis.

STARTE AKSJESELSKAP: - En del må gjøres for å starte et AS, men ved å følge vår oppskrift er det enkelt, sier oppstartslos Kristin Berg Holter.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

- Når du skal starte et aksjeselskap anbefaler vi å følge oppskriften vår. Det er en del som skal gjøres, men følger du oppskriften til punkt og prikke er det enkelt, sier Kristin Berg Holter, som er oppstartslos i DNB.

STARTE AKSJESELSKAP: - En del må gjøres for å starte et AS, men ved å følge vår oppskrift er det enkelt, sier oppstartslos Kristin Berg Holter. Foto: Stig B. Fiksdal

1. Stifte selskapet

Før du skal opprette et aksjeselskap er det krav om å lage et stiftelsesdokument med vedtekter. Stiftelsesdokumentene sier noe om hvem stifterne av selskapet er, fordelingen av aksjer og hvor mye aksjene er verdt. Vedtektene er selskapets interne spilleregler.

Vi anbefaler at du oppretter dette via Altinn for å sikre at vi godkjenner dokumentene. Her kan du bare fylle ut informasjonen, så er alle de lovpålagte kravene dekket. Opprett stiftelsesdokumenter og vedtekter i Altinn

Dokumentene må signeres elektronisk av alle involverte via Altinn. Noen minutter etter signering vil du motta SMS og kunne hente ut det ferdigstilte stiftelsesdokumentet med signatur i innboksen i Altinn. 

NB! Dobbeltsjekk at du har stiftelsesdokument med signatur fra innboksen i Altinn, dette er ikke det samme som skjemaet du kan laste ned ved signering.

2. Søk om å bli kunde i en bank

Når stiftelsesdokumenter og vedtekter er laget og signert er du klar til opprette kundeforhold i en bank. Dette må du gjøre for å få åpnet en konto til å betale inn aksjekapitalen. Du kan også bestille flere tjenester du trenger til bedriften din.

Husk at signerte stiftelsesdokumenter og vedtekter må legges ved for at banken skal kunne behandle søknaden din.

NB! Har du opprettet dette via Altinn er det viktig at du laster opp signert stiftelsesdokument. Dette finner du i innboksen i Altinn, og er ikke det samme som skjemaet du kan laste ned ved signering. Dette er kun et kvitteringsskjema. 

Klikk her for å bli bedriftskunde i DNB

I DNB vil du få et midlertidig kundeforhold fram til du har fått et organisasjonsnummer. 

Når banken har opprettet en konto overfører du aksjekapitalen, minimum 30 000 kroner og maksimum 1 million kroner. For høyere aksjekapital enn dette må du få bekreftelse fra en regnskapsfører, revisor eller advokat.

Vi sender deg en bekreftelse på innbetalt aksjekapital. Når du mottar denne er du klar til å registrere selskapet i Altinn.

3. Registrer selskapet ditt i Altinn

Nå er det tid for å registrere selskapet ditt hos Altinn.

Start registreringen din på Samordnet registermelding.

Her må du også legge ved stiftelsesdokumentet med vedtekter, og bekreftelsen på innbetalt aksjekapital.

Du vil også bli bedt om å legge inn organisasjonsnummeret til den som skal signere for at bekreftelsen er riktig. Her kan du legge inn organisasjonsnummeret til DNB: DNB Bank ASA, nr 984 851 006.

4. DNB gjør klar din konto

DNB innhenter organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene direkte. Vi vil nå klargjøre konto, kort og bedriftsnettbank og sende deg alt du trenger i posten.

Vi ønsker deg lykke til!