Er 2023 det året du starter egen bedrift?

Da er du ikke alene. Mange drømmer om å starte egen bedrift, og flere lykkes. Men det er lett å trå feil.

UNNGÅ DE VANLIGSTE FEILENE: Oppstartslosene i DNB gir gode råd til deg som ønsker å starte egen bedrift, helt gratis! Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

I DNB har vi flere oppstartsloser som kan hjelpe deg i gang, helt gratis. Oppstartslos Kristin Berg Holter gir deg her noen gode råd for å unngå de vanligste feilene.

Slik unngår du de vanligste feilene

  1. Du er for optimistisk. Regn med at det kan gå både to og tre år før du driver lønnsomt. Innstill deg på å jobbe lange dager.
  2. Du har en idé, men ingen plan. Lag en plan som inneholder forretningsidé, markedsmuligheter, konkurrentanalyse, inntekts- og kostnadsprognoser.
  3. Du satser alt på en hest. Du lykkes kanskje ikke med den opprinnelige planen, ha derfor en plan B.
  4. Du tror at kundene gjør opp for seg når de skal. Pengene kommer ikke inn av seg selv med mindre du får oppgjør med en gang. Ta høyde for at innkreving vil ta tid og/eller koste penger. Det finnes finansielle produkter og/eller selskaper som kan hjelpe deg å drive inn fordringene.
  5. Du klarer deg uten en økonomisk buffer, likvider eller en kassekreditt. Du må ha penger til å gjøre opp for deg når du skal, ellers risikerer du å bli slått konkurs. Det koster å vokse. Du må ha finansielle muskler den dagen (egenkapital eller finanskapital) du trenger å investere.
  6. Du velger lokale kun etter pris. Tenk på at lokalets utforming og beliggenhet kan være avgjørende for omsetningen. Vurdér dette opp imot leiepris. Vær kreativ, kanskje kan du fremleie deler av lokalet?
  7. Du tror ikke at uforutsette utgifter vil dukke opp. Det er innbetalingene dine og god kostnadskontroll som sikrer driften. Sørg for at pengene kommer inn og at man setter tæring etter næring.
  8. Du tror du/bedriften kan låne penger i banken til oppstart. Du bør ha spart opp litt kapital. Legg frem forretningsplanen for aktuelle investorer og støtteinstanser. Lån i banken får du bare hvis den kan ta tilstrekkelig pant i fast eiendom. Les mer om finansiering her.
  9. Du tror det er lukrativt å drive egen bedrift. Det tar vanligvis lang tid før du kan leve godt av å drive egen bedrift. De fleste tar ut lite lønn de første årene.
  10. Du tror det er best med nær familie og venner i et eventuelt styre til bedriften din. Dine styremedlemmer må ha god kompetanse og kunne gi deg gode råd i vanskelige situasjoner eller spørsmål om videre drift. Pass på at du har gode støttespillere.

Å starte egen bedrift gir fantastiske ringvirkninger

Berg Holter forteller at små og mellomstore bedrifter utgjør ryggmargen i våre lokalsamfunn.

Her kan du sjekke hva din bedrift bidrar med til samfunnet

– Bedriftene bidrar ikke bare direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom deres innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører. Når vi forstår hvor viktige dagens bedrifter er for velferden vår – forstår vi også hvor ekstremt viktig det er å satse på morgendagens bedrifter, avslutter Holter.