Driver du enkeltpersonforetak?

Slik lykkes du med oppstarten av ditt enkeltpersonforetak

- Ta kontroll over økonomien i selskapet ditt fra dag én, sier oppstartslosene i DNB.

OPPSTARTSLOSER HJELPER DEG MED Å STARTE BEDRIFT: - Vårt engasjerte team hjelper deg fra drøm og idé til oppstart og vekst. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. okt 2022
Artikkelen er flere år gammel

Hva du bør tenke på når du starter for deg selv? Oppstartslosene i DNB kommer her med sine beste råd:

1. Ta kontroll over økonomien

- Det aller viktigste er å ta kontroll over økonomien i selskapet ditt fra dag én, for det er en del som snubler litt med økonomistyring. Du må lære deg elementær økonomistyring så bedriften ikke går over ende når den egentlig har livets rett.

Det sier Kristin Berg Holter som er en av oppstartslosene i DNB. Hun fortsetter:

- Vel så viktig er at du setter deg inn i regnskapet ditt.

- Skaff deg et enkelt regnskapsprogram som hjelper deg med å automatisere regnskapet. da vil du lettere lykkes med økonomistyringen. 

2. Skatt og avgifter

Skatt og avgifter er en svært viktig del av det å ha eget foretak. Moms eller merverdiavgift er noe mange som driver bedrift har spørsmål om.

- Enkelt forklart er moms en avgift på omsetning av varer og tjenester din bedrift krever inn fra kundene på vegne av staten, sier Berg Holter.

Vær klar over at når bedriften din når en omsetning på over 50.000 kroner i løpet av en 12-måneders periode (dette er uavhengig av kalenderåret), skal du betale merverdiavgift. Og, bedriften din må være registrert i merverdiavgiftsregisteret for å få betalt moms.

- Hos Skatteetaten finner du viktige frister og datoer, og kan melde deg på kurs for nye næringsdrivende

3. Ansatt eller næringsdrivende?

Mange som etablerer et enkeltpersonforetak gjør det som et alternativ til å være ansatt i en annen bedrift.

- Oppstartslosene i DNB blir ofte kontaktet av kunder som har fått tilbud om å etablere enkeltpersonforetak og fakturere oppdragsgiver for timer, heller enn å være fast ansatt med lønn. Særlig innen salg, trenings- og byggebransjen virker dette vanlig.

Mange lurer på om dette er «lov». Andre vil ha tips om hvor mye de skal «legge på» ved fakturering for å kompensere for manglende feriepenger og sosiale goder, forteller Berg Holter.

Regelverk rundt ansettelse versus næring:

Det er svært viktig å være klar over at i Norge står ikke partene fritt til å selv avgjøre om de står i en ansettelses- eller næringsrelasjon til hverandre. De kan være skjønt enige om at det her dreier seg om næring og at timefakturering er en god løsning, men ved ettersyn kan det likevel konkluderes med at dette i realiteten er et ansettelsesforhold.

- Det er en rekke kriterier som gjelder for å bedømme dette, og dersom en her tråkker feil risikerer oppdragsgiver/arbeidsgiver reaksjoner som etterbetaling av skatt og avgifter, og i grove tilfeller straffeansvar, sier Berg Holter.

Les mer i denne artikkelen om disse temaene.

4. Planlegg for framtiden

I en oppstartsfase er kanskje ikke pensjonssparing noe mange tenker på. Men, vær klar over at du som selvstendig næringsdrivende er ansvarlig for å spare opp din egen tjenestepensjon.

- Pensjon fra folketrygden vil alle få, men vurder om du skal spare ekstra slik at du også får en tjenestepensjon, sier Berg Holter.

- Er du godt etablert og har gode og stabile inntekter er pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende noe å vurdere. Du kan spare inntil 7 prosent av lønnen din og få flere tusen kroner i skattefradrag.

Oppstartslosen oppfordrer alle som starter egen bedrift å sette seg inn i pensjon for selvstendig næringsdrivende.

4. Svindel

Etter at du har registrert bedriften din i Brønnøysundregistrene vil du ofte bli oppringt av et stort antall telefonselgere.

- Svindel og villedende salgsteknikker er utbredt, så vær varsom og ikke si ja til noe over telefonen, sier Berg Holter.

Berg Holter forteller også at datakriminalitet øker, og det er noen helt konkrete tiltak alle bedrifter bør ta for å sikre seg mot datakriminalitet. Det viktigste er totrinnsverifisering.

- Bruk totrinnsverifisering. Det betyr at dersom kriminelle får tak i passordet, kommer ikke de kriminelle inn i systemene, for i tillegg må det også brukes en kode. Dette er det viktigste sikkerhetstiltaket å innføre.

5. Kontakt oppstartslosene for å få hjelp

Har du flere spørsmål eller vil ha noen å sparre med? Ta gjerne kontakt med DNBs oppstartsloser.

- Det er bare å ringe og ta en prat med oss. Vi hjelper flere tusen oppstartsbedrifter hvert år med alt fra å etablere bedriften i Brønnøysundregistrene til å veilede og sparre med gründerideer. Og, all hjelp fra oss er helt gratis, avslutter Berg Holter.

GRATIS HJELP: - Det er bare å ringe og ta en prat med oss, sier Kristin Berg Holter, oppstartslos i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal