- Det er ikke lett for oss tannleger å ha en meter avstand

Tannlege Anne Vollstad i Smil Tannlegesenter fikk beskjed om å holde åpent da Norge stengte ned. Det bød på utfordringer.

HIVE SEG RUNDT: Det ble mye ringing og logistikk da korona traff Norge, forteller tannlege Anne Vollstad. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Vi fikk beskjed om å holde åpent for å ta imot akuttpasienter. Samtidig var mye uklart. Da Norge stengte ned torsdag 12. mars, var vi usikre på om vi ville holde åpent på mandag.

Samtidig kunne ikke Smil Tannlegesenter markedsføre at de var åpne heller. Det ville blitt for kynisk.

- Og hvordan skulle vi tolke hva som ble definert som akutt? spør Anne Vollstad, opprinnelig fra Kristiansand, i tannlegesenteret i Tordenskiold gate i Oslo sentrum. 

TANNLEGESKREKK: Anne Vollstad jobber med mange pasienter som lider av tannlegeskrekk. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Til slutt endte de opp med at de som hadde det vondt, fikk lov til å komme inn. Hadde du hatt ising i tennene i noen måneder, ble det ikke ansett som akutt.

Tre år gamle Smil Tannlegesenter har tre avdelinger i Oslo, er bedriftskunder i DNB og leaser dyre og store maskiner alle moderne tannlegekontorer trenger gjennom banken. De er også en del av DNBs fordelsprogram som gir rabatt ved bruk av MasterCard. 

Jeg hadde en ganske grusom tannlege egentlig
Anne Vollstad

Mye ringing

Tiden etter nedstengningen bød på en ny type arbeidshverdag preget av litt kaos og litt improvisasjon, forteller Vollstad.

- Alle vanlige tannlegesjekker ble jo utsatt. Og vi visste heller ikke hvor lenge det var til vi kunne ta dem imot igjen. I begynnelsen var vi litt optimistiske og utsatte to uker av gangen. Da var det snakk om å ringe 50 stykker og flytte de to uker fram i tid. Så … måtte det ringes igjen, da.

Det ble mye ringing og logistikk, forteller den blide sørlendingen. 

Permitterte tannleger

Samtidig var en del tannlegekontorer som ikke hadde pasientgrunnlag nok til å kun ta imot akuttpasienter med for eksempel tannverk, så da var en del kunder som måtte ringe rundt for å finne åpne tannlegekontorer.

Og, ja, de var også bekymret for bedriften Smil Tannlegesenter.

- Vi stengte denne klinikken i Oslo sentrum og hadde bare åpent på Løren. Vi er rundt 12 tannleger som jobber i Smil, men det var kun meg og en kollega som jobbet i de tre første ukene. Da satt de andre hjemme.

Alle tannlegene som jobber i Smil har enkeltmannsforetak. Tannlegene som ble permitterte fikk ingen lønn, men kunne søke kompensasjon hos NAV.

PÅ JOBB: Tannlege Anne Vollstad har jobbet kontinuerlig siden krisen inntraff i mars. Foto: Thomas Strzelecki
Da begynte alle de voksne å si: «Ah, du må jo bli tannlege!»
Anne Vollstad

Ville bli tannlege allerede som tiåring

Mange husker nok ikke hva de ville bli da de var ti år, og i manges tilfelle var det kanskje fortsatt brannmann. Ikke så med Anne. Hun ville bli tannlege. Og det skyldtes ikke ett spesielt hyggelig tannlegebesøk.

- Jeg hadde en ganske grusom tannlege egentlig. Han var beryktet i Kristiansand, veldig brutal og kjapp, men jobber ikke lenger. Grunnen er egentlig at jeg alltid har vært veldig nøye med tennene. Da vi var på skoletur og de andre elevene spiste godteri hele natta, pusset jeg tennene sammen med lærerne. Da begynte alle de voksne å si: «Ah, du må jo bli tannlege!». Og det ble jeg. 

Nesten tilbake til normalen

Hygieneartiklene, som det var voldsom rasjonering på, er blitt mer tilgjengelige nå. Som munnbind, hansker og sprit. Visirer og frakker fantes nesten ikke i begynnelsen, forteller hun.

Nå er det lettere.

- Så nå er vi nesten tilbake i normal tilstand.

Hun sier at de i begynnelsen ikke visste hvor lenge en smitte kunne henge i luften, så de var usikre på hvordan de skulle ta imot pasienter. Vanligvis viser de ansiktet sitt før de tar på masken, nå ble de mer usikre.

Vollstad forteller at for Smil Tannlegesenter er pasientenes opplevelse det aller viktigste, og at de får mange nye kunder på grunn av jungeltelegrafen. Dessuten har de satset på et spesielt segment: De med skikkelig tannlegeskrekk.  

 

Tannlegeskrekk-segmentet

- Ja, vi har pasienter som flyr inn fra Trondheim og Stavanger. Og det er overraskende mange unge. Kanskje det har noe med at foreldrene har skremt dem litt med hvordan da hadde det da de var små, ler hun