Synes du pensjon er kjedelig, men vet at det egentlig er viktig? Etter ett grep kan du slumre med god samvittighet. Til du er 50.
Jo yngre du er, jo fjernere og mer irrelevant virker «pensjon». Vi tenker gjerne det er noe vi ikke trenger å forholde oss til før mokkabønner og kamferdrops plutselig er det mest spennende i snopehyllen. Altså som noe man rett og slett ikke gidder å bruke energi på. Rett og slett kjedelig!
Og jeg skal faktisk ikke prøve å overbevise deg om at pensjon er spennende. Heller ikke mase på deg om hvor viktig det er at du setter deg inn i alt om pensjon akkurat nå.
Det jeg skal gjøre er å gi deg ett enkelt tips. Ett grep som gjør at du skal få lov til å fortsette å tenke minimalt på pensjon – med god samvittighet.
Aller først kan det være greit å vite at uansett om du bryr deg eller ikke, så er du allerede i gang med pensjonssparing. Minimum 20 prosent av det du tjener blir hvert år tilført pensjonsoppsparingen din – gjennom folketrygden og arbeidsgiver.
Så du er allerede en pensjonssparer, uten å ha gjort noe som helst. Men selv om du ikke har gjort noe, betyr ikke det at du ikke bør gjøre noe.
Jobber du i privat sektor, har du mest sannsynlig en pensjonskonto som arbeidsgiveren din sparer på. Og de aller fleste har en pensjonskonto som følger arbeidsgiver sine valg: hvilken leverandør avtalen skal være hos, hvilke fond pengene er investert i, hvilken aksjeandel du skal ha – og hvor store kostnader du må betale. Med andre ord: Sjefen styrer hvordan pengene dine skal investeres.
Når du bytter jobb flyttes pensjonen din automatisk til den nye arbeidsgiveren sin avtale. Det betyr at hele din oppsparte pensjon kan få ny forvalter, ny kostnad og ny aksjeandel. Du kan altså enda opp med en høyere pris og lavere forventet pensjon – helt uten at du har gjort noe som helst!
I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB kommer det fram at bare en av ti under 35 år har hatt kun én arbeidsgiver. Faktisk har hele 31 prosent hatt fem eller flere før de har fylt 35. Det betyr i praksis at disse burde ha sjekket pensjonen sin og gjort nye valg minst fem ganger allerede – før fylte 35 år!
Samtidig er det nettopp denne gruppen som synes pensjon er aller mest kjedelig … ja, da sier det vel seg selv at det er lite sannsynlig at noe har blitt gjort.
Nettopp derfor kan selvvalgt pensjonskonto være løsningen.
Med selvvalgt pensjonskonto velger du hvem som skal forvalte pensjonen din, hvordan pengene skal investeres og hvilken kostnad du er villig til å betale. Og dette valget står seg, uansett hvor mange ganger du bytter jobb.
Du trenger altså bare å gjøre det en gang! Du kan selvfølgelig endre det hvis du selv vil, men gjør du det ikke så står valget ditt seg – hele veien til pensjonsalderen.
Derfor er dette det viktigste grepet du kan gjøre i dag:
Du kan altså få slippe å spare til pensjon på egen hånd akkurat nå hvis du ikke vil. Du kan heller bruke sparepengene dine på BSU, prioritere etableringsfase og få kontroll på gjeldsgraden din en stund til. Pensjonen din spares opp uansett – takket være jobben og folketrygden.
Men du MÅ sjekke hvordan pensjonskontoen din spares!
Og velger du en selvvalgt pensjonskonto trenger du å gjøre det kun én gang. Og da slipper du å tenke på pensjon igjen før du faktisk begynner å synes det er interessant – mest sannsynlig etter at du har passert 50 år.
Relatert artikkel: Har du fylt femti? Da bør du ta en økonomisk 5-punktssjekk