Denne svindelmetoden må du være obs på

Det advares mye om phishing om dagen. Men hva er det?

DET BESTE RÅDET: Eksperten sier at det lureste du gjør er å ta kontakt med banken. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Connie fra DNB Ung har blitt utsatt for svindel. Etter at det skjedde ønsket hun å lære mer om de vanligste svindelmetodene og hvordan unngå at det skjedde igjen.

Derfor tok hun en prat med svindelekspert i DNB, Sebastian Claydon Takle. 

Den vanligste måten å bli svindlet på er å bli utsatt for phishing
Sebastian Claydon Takle, svindelekspert i DNB

Svindelformen har en økning på over 500 prosent

Claydon Takle er leder for Financial Cyber Crime Center i DNB. 

– Det er mange måter å bli svindlet på, og spesielt på nett. Man kan for eksempel bli svindlet mens du prøver å investere penger og du kan bli svindlet mens du prøver å finne seg en kjæreste. Men det som kanskje er vanligst for øyeblikket er å bli utsatt for såkalt phishing, forteller han.

Sebastian peker på at phishingmetoden hadde en økning på 512 prosent i 2021. Phishing vil si at de kriminelle forsøker å utgi seg for å være noen vi har tillit til, for at vi skal gjøre som de vil. Som å få deg til å oppgi sensitiv informasjon.  

– De kan utgi seg for å være for eksempel banken din, mobiloperatøren din, politiet eller en butikk du har handlet hos, sier svindeleksperten.

Ikke oppgi bankinformasjon

En ny undersøkelse om nordmenns julehandelsvaner som Ipsos har gjort på vegne av DNB viser at svindel er noe 3 av 10 bekymrer seg for når de handler på nett. 

Et klassisk eksempel på phishing er at noen utgir seg for å være Posten, eller en annen leveringstjeneste. Ofte kan disse svindelforsøkene komme i forbindelse med pakker. 

– Det de ofte gjør da, er å sende en melding eller e-post om at det er en pakke som er på vei til deg, og så må du trykke på en lenke og oppgi bankinformasjon for å få pakken utlevert. 

GOD HJELP: Connie fikk god hjelp fra Sebastian med hvordan hun kunne unngå å bli svindlet på nytt. Foto: Connie Adelina Lunde

Slik kan du avsløre de som driver med phishing

– For det første bør det alltid gå opp et rødt flagg når noen ber deg om å oppgi bankinformasjon. En leveringstjeneste ville aldri bedt deg om dette for å motta en pakke du har bestilt på nett. 

Takle har et konkret råd til alle som tror at de har blitt svindlet. Det trenger ikke å være for sent selv om du har trykket på en lenke du ikke burde.

– Hvis du mistenker at du har blitt utsatt for phishing, eller en annen form for bedrageri, er det viktig at du tar kontakt med banken din. I noen tilfeller kan de stoppe transaksjonen.

Se videoen nedenfor for å høre mer av hva Sebastian sier om "do's og dont's" når det kommer til svindel: