Her er de nye reglene for elsparkesykler

Nå er elsparkesyklene omklassifisert fra sykkel til motorvogn, og med det følger flere endringer.

NYE REGLER: Nå er elsparkesyklene omklassifisert fra sykkel til motorvogn, og med det følger flere endringer. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. jun 2022
Artikkelen er flere år gammel

Man mister nå førerkortet dersom man fyllekjører med elsparkesykler. Den alminnelige promillegrensen på 0,2 gjelder nå også for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy.

Brudd på de nye elsparkesykkelreglene beholder dagens satser, ifølge Samferdselsdepartementet.

Nå er det dessuten forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykkel, i tillegg til at det er påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.

- Med de nye reglene må du forholde deg til kjøring av elsparkesykkel på linje med bilkjøring, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

De nye reglene er følgende:

  • 12 års aldersgrense
  • Hjelmpåbud for barn under 15 år
  • Promillegrense på 0,2
  • Omklassifisering til liten elektrisk motorvogn
  • Formildende regler for tap av førerrett» ved kjøring i ruspåvirket tilstand

Therese ønsker det nye regelverket velkommen. Med tidligere innstramminger på elsparkesykler har antall skadesaker gått betraktelig ned. Nå håper hun promillegrensen vil gi ytterligere nedgang i ulykker på elsparkesykkel.

- Dette må folk være klar over: Ikke bare kan du skade andre og deg selv når du kjører i påvirket tilstand, men du risikerer også å miste lappen på bil. Og har du vært spesielt uaktsom, kan det være du må ta deler av regningen selv, påpeker Hofstad-Nielsen.

Nytt forsikringsprodukt

Alle privateide små elektriske kjøretøy vil fra 1. januar 2023 omfattes av bilansvarsloven. Det betyr at blant annet el-sparkesykler må ha egen ansvarsforsikring.

– De nye kravene fører til at vi kommer til å tilby et forsikringsprodukt slik at våre kunder kan bruke elsparkesykler på en forsvarlig måte, uten å risikere å bli økonomiske skadelidende, sier Hofstad-Nielsen.

Fremtind regner med at utleieaktørene kommer til å bake forsikring inn i sine tjenester relativt raskt. Samtidig blir det viktig at myndighetene informerer folk og de som bruker elsparkesykler godt om denne endringen.

Thereses råd til elsparkesyklistene:

  • Har du drukket så mye at du ikke kan kjøre bil, så kan du heller ikke kjøre elsparkesykkel
  • Følg reglene i trafikken og husk på å passere folk på fortauene i ganghastighet, som gjerne ikke er mer enn 4-5 kilometer i timen
  • Tenåringer har ofte mindre erfaring med trafikkbildet, og må være klar over at de kjører mye fortere enn folk går
  • Ta det pent inn i kryss og tilpass farten når du ikke har full oversikt. Husk også på at du er mindre synlig enn en bil og derfor er vanskeligere å oppdage for bilistene

Men husk at det er forskjell på om du er i Norden eller utenfor Norden.

Se for deg scenarioet: Du cruiser nedover gaten på en el-sparkesykkel. I det du svinger rundt et hjørne, kjører du inn i siden på en bil og riper den kraftig opp.

Skadepotensialet kan bli ganske stort dersom du skulle kjøre på noe eller noen – og dyrt dersom du blir stilt til ansvar.

På akkurat samme måte som med vanlig sykkel, er du nødt til å forholde deg til trafikkreglene

 

 

Disse forsikringene dekker deg

 

Skulle du være så uheldig å gjøre skade på andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innbo– eller reiseforsikringen din.

– Skal du feriere i Norden kan innboforsikringen din dekke skade du måtte påføre andre. Det forutsetter at el-sparkesykkelen ikke kan gå fortere enn 20 kilometer i timen, sier Siv Bendixen som er advokat og fagsjef i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

 

Flere av el-sparkesyklene som leies ut har en fartssperre på 20 kilometer i timen.

– Skal du på ferie utenfor Norden er det reiseforsikring som gjelder, påpeker Bendixen.

I det tilfellet kan det være lurt å sjekke om du er dekket av familiens reiseforsikring, eller om du trenger å kjøpe din egen. Er du under 20 år og registrert på samme adresse som foreldrene dine, kan du være dekket av familiens reiseforsikring. Men er du folkeregistret et annet sted, eller er over 20 år burde du skaffe deg egen reiseforsikring.

Forsikringspakka for unge

Regler for el-sparkesykler

I løpet av det siste året har el-sparkesyklene invadert storbyene i Europa. Enkelte eier selv, mens mange benytter seg av syklene som er tilgjengelige til låns via apper som Voi, Tier og lignende.

Siv Bendixen er advokat og fagsjef i Fremtind.
Det finnes ingen egne regler for el-sparkesykler

– Det finnes ingen egne regler for el-sparkesykler. Men regjeringen har fastsatt et nytt regelverk for små elektriske kjøretøy som likestiller disse med vanlige sykler. Under dette havner også blant annet hoverboard, Segway og såkalte enhjulinger, sier Bendixen.

PASS PÅ: Skadepotensialet kan bli ganske stort dersom du skulle kjøre på noe eller noen – og dyrt dersom du blir stilt til ansvar. Foto: Fremtind

Ikke ansvarsløs

Dermed er du ikke pålagt å ha en egen ansvarsforsikring, slik du er med motorsykkel og moped. Samtidig betyr ikke dette at du er fritatt alt ansvar dersom du skulle skade noen eller noen andres ting.

– På akkurat samme måte som med vanlig sykkel, er du nødt til å forholde deg til trafikkreglene – og da selvfølgelig de gjeldende reglene for det landet du befinner deg i, sier Bendixen.

Om du selv blir skadet

Skulle du selv bli skadet på el-sparkesykkel er det også reiseforsikringen din, eller eventuelt en egen ulykkesforsikring, som er gjelder.

– Da er det viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skade på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår.

el-sparkesykkel-«regler»:

Aldersgrense: Ingen, men flere av utleieselskapene har egne regler om at du må være fylt 18 år.
Hjelm: Ikke påbudt, MEN anbefalt!
Ansvarsforsikring: Ikke pålagt.
Kan kjøre: På vei, fortau, sykkelvei og gangvei
Forsikringer med ansvarsforsikring: Innboforsikring, innenfor Norden og reiseforsikring, utenfor Norden.

Forsikringspakka for unge