Stadig lettere å bli svindlet

DNB håndterte 4042 svindelforsøk i 2019

Tall fra DNBs Financial Cyber Crime Center viser at DNBs kunder i fjor ble forsøkt svindlet for 1,2 milliarder kroner. 81 % av disse forsøkene ble stoppet av DNB.

SVINDEL FINNES I MANGE FORMER: Terje Fjeldvær, seksjonsleder i DNBs Financial Cyber Crime Center, håndterer svindelførsøk daglig.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. feb. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Antall svindelsaker økte med 23 % i fjor sammenlignet med året før, og svindel er fortsatt den formen for kriminalitet folk flest mest sannsynlig blir offer for. Likevel opplever vi fortsatt liten grad av bevissthet rundt digital sikkerhet og manglende forståelse for hvor alvorlig trusselen kan være. 

Svindel finnes i mange former

Investeringssvindel, direktørsvindel, kjærlighetssvindel og phishing er noen av typene våre kunder blir utsatt for. Den største økningen (125 %) ser vi i investeringssvindel på falske handelsplattformer på nett, ofte utført med falske annonser profilert av uvitende kjendiser.

Totalt forsøkte kriminelle å stjele 199,6 MNOK fra 725 av våre kunder ved hjelp av slike plattformer. Av dette lyktes det DNB å stanse 164 MNOK. Til tross for en stor økning i antall kunder som ble bedratt lyktes DNB å redusere tapene pr. offer med 74 %.

Hva er falske handelsplattformer?

Nye svindelmetoder i 2019

Svært mange bedragerisaker knytter seg til fisking av informasjon, såkalt phishing. I 2019 var det en klar utvikling mot at de falske e-postene eller SMS-ene ble bedre og bedre og vanskeligere å avsløre. I fjor så vi en ny vri på svindeltmetoden phishing.

Svindlerne sendte ut SMS hvor det så ut som DNB var avsenderen. Deretter ble kundene lurt til å gi fra seg kort- og BankID-detaljer og denne private informasjonen ble brukt til å opprette en falsk digital lommebok og det ble forsøkt kjøpt ekstremt dyre varer i Dubai. 

Hvorfor skal jeg ikke dele min BankID?

Vi ser også eksempler på at organiserte kriminelle utnytter utsatte grupper, som for eksempel flyktninger. Det begås ID-tyveri og det søkes om usikrede lån og billån i de svindledes navn ved hjelp av forfalsket lønnsinformasjon.

I fjor etterforsket og rapporterte Financial Cyber Crime Center (FC3) 22 svindelsaker som omhandler usikret kunde- og bilfinansiering. I tillegg anmeldte vi misbruk av så mange som 34 stjålne identiteter. Dette medførte for DNB et samlet tap på minst 21 millioner kroner. Slike saker er svært alvorlige, da de kan inneholde elementer av menneskehandel.

Tanker om 2020

En fortsatt økende globalisering og digitalisering, gjør det stadig lettere å svindle våre kunder. Svindelmetodene blir mer komplekse og falske annonser, falske netthandel og bruk av deepfake, der stemme eller video er realistisk etterlignet, har allerede økt i 2020.

Vi tar vårt samfunnsansvar på alvor, og vil i 2020 fortsette kampen for å stoppe svindel og økonomisk kriminalitet på et så tidlig tidspunkt som mulig.

Kilde: Annual Fraud Report 2019, DNB FC3