Eier du bolig? Da bør du få med deg disse endringene som skjer i 2022
I 2022 vil trolig rentenivåene normalisere seg, nye lover trer i kraft og boligmarkedet vil ha en moderat utvikling. DNBs eksperter gir deg de beste tipsene på hva du bør få med deg.
I desember satt sentralbanken opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, og det er varslet flere rentehevinger.
- Hvis sentralbanken gjør alvor av de varslede rentehevingene, vil dette påvirke boligprisene, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
DNB Eiendom bekrefter det Sandmæl forteller. De forventer en mer moderat utvikling i boligprisene i 2022 enn i 2021. For landet som helhet forventer de en prisvekst på 2,4 prosent og i Oslo noe lavere.
- I løpet av høsten 2021 så vi en gradvis utflating i boligprisene, og vi forventer at denne utviklingen vil fortsette utover i 2022, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.
Også her tror Buraas at de varslede rentehevingene spiller inn:
- En mulig årsak kan være at folk holder litt igjen i budrundene som følge av de varslede rentehevingene. Samtidig kan det også tyde på vi nå treffer godt på pris etter en lang periode med sterk vekst, sier Buraas.
Da må du huske på at det er gjort endringer i avhendingsloven. Disse trådte i kraft 1.januar, og handler om at det nå stilles nye og høyere krav til tilstandsrapportering av boliger. Det er ikke lenger lov å selge en bolig «som den er». Det vil si at boligselger er ansvarlig for alle feil og mangler ved boligen, også de skjulte.
Endringene skal sørge for at bolighandelen blir tryggere for både kjøper og selger.
- Intensjonen med lovendringen er å gjøre kjøp og salg av bolig enda tryggere, og det mener vi den nye loven bidrar til, blant annet gjennom skjerpede informasjonskrav til innholdet i tilstandsrapporter i forbindelse med boligsalg, sier fagsjef Stian Sønsterudbråten i DNB Eiendom.
Les mer om hva endringene i avhendingsloven betyr for deg som skal selge bolig her.
Skatteutgiftene for noen boligeiere endres også i 2022: Disse endringene som kom fram i statsbudsjettet bør du være obs på:
- Regjeringen vil oppjustere formuesverdien av fritidsboliger med 25 prosent. Verdiene ble sist justert i 2014, selv om gjennomsnittsprisen på omsatte fritidsboliger har økt med over 50 prosent etter dette.
- Regjeringen vil også øke verdsettelsen av de dyreste primærboligene. Den delen av verdien som overstiger 10 millioner kroner, får økt verdsettelsen fra 25 prosent i 2021 til 50 prosent fra 2022. De fleste boliger har imidlertid en lavere markedsverdi enn dette, og de fleste boliger vil fortsatt være gunstig beskattet.