Er du klar for å kjøpe bolig?

Slik forholder du deg til boligdrømmen

– Det kan være lurt å senke forventingene sine, sier finansrådgiver.

STORT: Å kjøpe sin første bolig er noe veldig stort i livet, men svært få førstegangskjøpere har mulighet til å kjøpe drømmeboligen sin alene. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 27. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Å drømme stort kan være en fin motivasjon til å være ekstra flink med boligsparingen, men for å ikke bli skuffet er det viktig å ha nogenlunde realistiske forventninger. Ved å ta DNBs Boligdrømtest, kan du få en pekepinn på hvor langt unna drømmen din du befinner deg. 

Madelen Dørmænen er finansrådgiver i DNB i Karl Johans gate i Oslo, og møter daglig på unge førstegangskjøpere med en boligdrøm.

FORVENTINGSSTYRING: Madelen er opptatt av at du skal få et riktig inntrykk av hva du kan forvente når du skal kjøpe din første bolig. Foto: Stig B. Fiksdal

Expectations vs. reality

Madelen råder unge førstegangskjøpere til å forsøke å styre forventningene sine. 

– Jeg opplever at flere unge førstegangskjøpere kan ha urealistiske forventninger til boligkjøpet. Man vil gjerne bo sentralt og at boligen skal ha en god standard. Jeg tenker at det er viktig som ung førstegangskjøper å ikke avfeie de litt «kjipere» boligene som ikke er nyoppusset eller har høy standard.

Dørmænen sier at i segmentet for førstegangskjøpere blir disse boligene ofte valgt bort av andre interessenter.

– Dette kan gi gode muligheter for et godt førstegangskjøp. 

Hvilke krav pleier unge førstegangskjøpere å ha?

– Mange ønsker å bo sentralt og gjerne ha minst ett soverom. Det kan være lurt å løfte blikket bort fra områdene der det er mest pågang. Prisene er alltid høyest i de mest attraktive områdene, påpeker finansrådgiveren.

Hun sier det finnes mange steder man ikke er så kjent med, men som virkelig er fine.

– I Oslo og omegn er kollektivnettet godt utbygd, så man kommer seg kjapt til og fra sentrum, tipser hun om. 

Svært få har råd til å kjøpe «drømmeboligen» som førstegangskjøper
Madelen Dørmænen, finansrådgiver
Mangler du egenkapital?

Mange unge står utenfor boligmarkedet uten mulighet til å realisere boligdrømmen. Ofte er det egenkapitalkravet som setter en stopper, og mange er avhengige av hjelp fra foreldre for å få kjøpe sin første bolig. I dag er foreldrenes økonomi i for stor grad bærebjelken for unges boligetablering.  

Se hvordan DNB vil hjelpe unge som ikke har mulighet til å få hjelp av foreldre inn på boligmarkedet. 

Flere ting kan påvirke hvor mye lån du får

– Mange unge får sjokk når de ser hvor lite de kan låne til bolig. Ikke alle er klar over at for eksempel studiegjeld og fellesgjeld påvirker lånet du kan få fra banken. Det er veldig viktig at de unge setter seg inn i utlånsforskriften, og hva det betyr for mulighetene de har.

Er du klar?

DNB har utviklet en test som du som er førstegangskjøper kan ta for å få en indikator på hvordan du skal forholde deg til boligdrømmen med tanke på den økonomiske situasjonen du befinner deg i. 

I denne legger du inn prisantydningen på boligen du drømmer om, eieformen og hva fellesgjelden ligger på. I tillegg spør testen om hvorvidt du planlegger å kjøpe sammen med noen, årslønn, hvor mye du har i gjeld og hvor mye oppspart egenkapital du har.

Ut ifra dette beregner den om du er klar til å søke om et finansieringsbevis eller ikke. 

Ta Boligdrømtesten for å se hvor langt unna drømmen din du faktisk er. 

Hva gjør de dersom renten øker eller strømmen blir dyrere?

– Jeg er opptatt av at mine kunder virkelig forstår sine begrensninger, og hvorfor det er slik. Dersom det er betjeningsevnen som er utfordringen, forsøker jeg å belyse kostnadene knyttet til økt gjeldsbelastning og utfordre de på hva de er komfortabel med å betale hver måned i faste utgifter, forteller finansrådgiveren. 

Derfor spør Madelen Dørmænen kundene sine hva de gjør dersom renten øker eller strømmen blir dyrere? 

– Da opplever jeg at de aller fleste får et mer bevisst og realistisk forhold til boligkjøp, og at det er viktig å se etter en bolig som passer ens økonomi. Svært få har råd til å kjøpe «drømmeboligen» som førstegangskjøper, sier Dørmænen.

IS I MAGEN: Madelen råder førstegangskjøpere til å ikke stresse prosessen rundt førstegangskjøpet. Foto: Stig B. Fiksdal

Ikke la deg friste

Når du har finansieringsbeviset klart, er det fort gjort å bli overivrig. Man vil gjerne finne drømmeboligen fort, og går masse på visning og deltar kanskje i en budrunde eller to.

– Høye forventninger henger sammen med at man deltar på visninger på boliger hvor prisantydningen er like ved smertegrensen din. Det kan være lurt å senke standarden og heller by på objekter du har en realistisk mulighet til å vinne. Det er ingen grunn til å friste deg selv ved å gå på visninger på objekter du ikke har mulighet til å kjøpe, sier finansrådgiveren i DNB. 

Hun oppfordrer til å spare tid og unødvendig fristelse ved at man holder seg godt innenfor budsjettrammen.

– Kanskje må du droppe et soverom, balkongen, eller se på objekter i utkanten av sentrum. Som ung førstegangskjøper er det viktigste først og fremst å komme seg inn på boligmarkedet.