Morgenrapport:
Vi venter ingen heving fra Norges Bank, men en høyere rentebane.
Vi venter ingen heving fra Norges Bank, men en høyere rentebane. I forkant av rentemøtet i Norges Bank har mye dreid seg om sannsynligheten for en mulig renteheving. Riktignok trekker utviklingen i kronekursen i retning en lavere rentebane fra sentralbanken, men andre viktige faktorer mer enn oppveier for dette. Utenlandske renter har steget siden forrige pengepolitiske rapport, selv om vi har sett rentefall den siste tiden. Dessuten peker Regional Nettverk mot at veksttakten i norsk økonomi er bedre enn ventet og kapasitetsutnyttingen økende (vi skrev om Regionalt Nettverk i morgenrapporten da det kom i forrige uke). Ikke minst, så ligger det an til at lønnsveksten blir sterkere i år enn Norges Bank la til grunn i mars. Høyere aktivitet og lønnsvekst gir sterkere inflasjonsimpulser fremover selv om faktisk inflasjon har vært noe lavere enn sentralbanken ventet. Sist, så har pengemarkedspåslagene (forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten) vært lavere enn sentralbanken la til grunn, og siden dette blant annet skyldes forventninger om strukturelle endringer i likviditetssituasjonen i banksektoren, tror vi Norges Bank vil legge et lavere påslag til grunn fremover.
En viktig grunn til at vi ikke venter renteheving nå er at dette vil være et klart brudd med tidligere signaler fra sentralbanken. Samtidig er ikke endringene siden sist av en så akutt art at det fordrer en helomvending. Derfor venter vi heller en høyere rentebane som signaliserer kun en marginal sannsynlighet for rentekutt i september, om lag 50 prosent sannsynlighet for kutt i desember og nesten fullt priset inn kutt i mars neste år.
Britisk inflasjon tilbake på målet – men bank of England neppe helt betrygget. Britisk inflasjon falt tilbake til inflasjonsmålet på 2,0 prosent å/å i mai for første gang på nesten tre år, fra 2,3 prosent måneden før. Vi tror likevel det ikke er nok til at Bank of England kutter styringsrenten på møtet i dag. For selv om samlet inflasjon har avtatt, er det andre hensyn å vurdere. I likhet med mange andre land, opplever Storbritannia nemlig at tjenesteinflasjonen og lønnsveksten holder seg høy fortsatt. Det vitner om et seiglivet inflasjonspress. Kjerneinflasjonen var 3,5 prosent i mai, tjenesteinflasjonen var 5,7 prosent i mai, hele 0,4 prosentpoeng høyere enn sentralbankens egne anslag fra mai, og de siste månedene tyder på akselerasjon i tjenesteprisene (annualisert 3m/3m har steget til over 9 prosent). Lønnsveksten ligger dessuten fortsatt oppunder friske 6 prosent, selv om noe av dette skyldes spesielle forhold. At samlet inflasjon har falt så mye skyldes mye lavere energipriser og den kraftige inflasjonsoppgangen i fjor (base-effekter).
Allerede på forrige møte var det to av ni representanter som stemte for å kutte renten, og sentralbanksjef Bailey overrasket med å signalisere rentekutt på ett av de neste møtene. At inflasjonen fortsetter å falle, taler isolert sett i retning av et tidlig rentekutt. Men tegn på vedvarende inflasjonspress gjør at vi tror Bank of England ønsker ytterligere bekreftelse på at inflasjonspresset er avtakende gjennom lavere lønnsvekst og tjenesteinflasjon de neste månedene. Vi holder derfor på vår prognose om et første rentekutt på neste møte i august. Les gjerne mer i Knuts forhåndsomtale i denne linken.
Markedet er langt ifra overbevist om noe rentekutt, og gårsdagens inflasjonstall bidro til at disse ble skjøvet ut i tid. I august er det priset om lag 35 prosent sannsynlighet for rentekutt, mens vi må helt ut i november før ett kutt er priset helt inn.