Markedssyn for mai:

- For tidlig å øke på i aksjer. Det kan fort bli verre

- Markedet tror det verste er over og at stimulansene vil lappe alle hull. Vi er ikke like sikre på det, sier Shakeb Syed.

FORSIKTIGE: Vi er ydmyke overfor usikkerheten rundt gjenåpning og virusspredning, sier Shakeb Syed. De velger derfor å beholde undervekt i aksjer Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Shakeb Syed sier forvalterne tross positive signaler er ydmyke for usikkerheten rundt viruset etter hvert som samfunnene nå gradvis gjenåpnes.

De negative økonomiske effektene av nedstengningene har begynt å vise seg.

- Det er liten tvil om at disse effektene vil tilta i styrke og omfang etter hvert som nye makrotall ruller inn, sier porteføljeforvalteren.

Syed sier dette vil naturligvis også gjenspeiles i selskapenes inntjeningstall.

Han og kollegaene i fondsselskapets avdeling for taktisk allokering velger å være forsiktige med aksjeinvesteringene i sine aktive porteføljer også inn i mai. 

Krigen mot viruset er ennå ikke vunnet

Shakeb Syed påpeker at selv om aksjemarkedet har steget en del allerede, på global basis med ca. 25 prosent, er det altfor tidlig å bli optimistisk.

- Det er et klart misforhold mellom makrotallene, inntjeningstallene og aksjekursene.

Vi er ydmyke for usikkerheten viruset skaper
Shakeb Syed

- Det kan se ut som om markedet tror det verste er over og at de enorme stimulansene vil lappe alle hull. Vi er ikke like sikre på det, sier han.

Forvalteren sier de er ydmyke for at det er svært mye usikkerhet rundt virusets spredningsutvikling etter hvert som samfunnene gjenåpnes. De er også usikre på de økonomiske følgene.

- Vi har derfor valgt å opprettholde en undervekt i aksjer.

Renter er dermed i overvekt i deres porteføljer, som blant annet gjenspeiles i DNB Aktiv og DNB Spare-fondene.

GJENÅPNES: På tross av at samfunnet nå åpnes mer og mer, mener DNB Asset Management at den økonomiske usikkerheten fremdeles er stor. Foto: NTB scanpix

Fondsforvalterne velger å beholde aksjer i undervekt

Myndighetene har gjennom krisen kommet med kraftige tiltak som skal lindre effektene av nedstengningen. Nye rapporter viser også at både dødelighet og smitte avtar. Dette har blitt tolket positivt av aksjemarkedene som allerede har hentet inn mye av fallet i mars.

- Vi er ikke mer enn 15 prosent ned fra toppen målt ved verdensindeksen. Det tilsvarer ikke mer enn en klassisk korreksjon, sier Syed. 

Aksjemarkedet har tatt effekten av stimulanser og bedre smittetall på forskudd
Shakeb Syed

Forvalteren mener aksjemarkedet kan ha tatt stimulanser og bedre smittetall på forskudd.

- De «lette prosentene» er trolig tatt ut – en videre aksjeoppgang nå fordrer at økonomiene kommer relativt raskt tilbake til marsjfart. Det tror vi ikke helt på, ennå.

Shakeb og teamet tror derfor fort det kan bli verre før det blir bedre, og velger å være forsiktige fram mot juni.

- Vi fortsetter å opprettholde en overvekt i høyrenteobligasjoner og en nøytral posisjon i såkalte globale «Investment Grade»-obligasjoner, sier Syed.

Har stor tro på helsesektoren framover

Innad i aksjedelen av porteføljen har allokeringsteamet valgt å ta helse opp fra nøytral til overvekt. De mener helse er en sektor som kan være en vinner i disse sykdomstider.

- Sektoren har hatt god medvind, noe vi tror vil fortsette så lenge viruset herjer som det gjør, sier Syed. 

Vi tror pandemien vil gi et løft for helseaksjer
Shakeb Syed

Han mener pandemien vil gi et løft til helsesektoren også strukturelt, ettersom mange land smertelig har fått erfare at deres helsevesen ikke har strukket til.

- Vi tror mange land nå vil investere i helsevesenet for å ruste opp til fremtidige helseutfordringer. 

I porteføljen selger forvalterne seg ned i finansaksjer for å kjøpe mer i helse. Finans velges bort blant annet på grunn av det ultralave rentenivået som demper bankenes marginer, og dels fordi at bankene trolig skal begynne å se flere lånemislighold fra korona-tyngede debitorer. 

TAKTISK ALLOKERING: Her ser du hva forvalterne kommer til å gå bra framover, hva de er nøytrale til og hva de mener det er størst usikkerhet rundt. Foto: Matrise utarbeidet av DNB Asset Management TAA

Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.