Aksjer, fond og sparing:
– Jeg syns ansattrabatterte aksjer kan være en fin inngangsport for mange kvinner, med noen forbehold, sier Behnaz Ganji.
DNBs fokus på økonomisk likestilling gjennom, blant annet gjennom Huninvesterer, har bidratt til økt bevissthet rundt sparing. Våre egne tall viser at innen fondsparing nærmer det seg 50/50 fordeling i antall spareavtaler og nytegning i fond mellom kvinner og menn. Menn har fortsatt mest kapital i fond, og menn er i overtall når det gjelder investeringer i enkeltaksjer.
– Kvinner er trygghetsorienterte. Vi ser det blant annet gjennom at vi tar lavere risiko enn menn. Mens menn kjøper aksjefond, velger oftere kombinasjonsfond, sier DNBs spareekspert Behnaz Ganji.
Kombinasjonsfond er spareløsninger hvor alt er satt sammen i ett fond, hvor aksjeandelen kan velges ut ifra personlige forhold som hvor lenge du skal spare.
– Det er en styrke at vi søker hjelp når vi trenger det, det gjør at vi velger sparing som vi kan opprettholde i tykt og tynt. Der er vi kvinner flinkere enn menn, de er mer trofaste mot den opprinnelige spareplanen, sier Ganji.
Erfaring og analyser viser at de som holder seg til én spareplan som vi kan holde på i alle markedsforhold gjør det bedre enn sparere som forsøker å «time» investeringene sine.
– Kvinner ønsker å opparbeide seg kompetanse før de gjør en investering, og enkeltaksjer krever at du gjør deg mer kjent med selskapene før du investerer, sier Ganji.
Det gjør at det kreves litt mer interesse for å følge med hva som skjer.
– Mange kvinner jeg snakker med ønsker å starte med investeringer i aksjer i tillegg til fond. Det syns jeg er fantastisk. Er du usikker på hvor du skal begynne eller hvilke selskap du skal velge anbefaler jeg deg å velge selskap du forstår. Når du vet hva selskapene driver med så får du også innsikt i hvorfor selskapet går bra eller ikke. For å snevre valget enda mer inn: hva med å begynne med å kjøpe aksjer i selskapet du jobber i?
Ofte tilbyr store arbeidsgivere aksjer i egen virksomhet til rabatterte aksjekurser.
Aksjerabatten er nå en skattbar fordel, men allikevel kan det være et attraktivt tilbud fra arbeidsgiver.
– Du må riktignok ha tro på at utsiktene for selskapets framtidige lønnsomhet og vekst er lys. Dette gjelder i alle investeringer du gjør, inklusiv din egen arbeidsgiver, sier Ganji.
Hun peker på at du, som aksjonær, kan gjøre at du får mer eierskap til selskapet. Du har blant annet stemmerett på generalforsamling.
– I fond er blir stemmegivning gjort for deg, men som aksjonær er det ditt ansvar å stemme for eller mot forslagene til generalforsamlingen. Det er jo aksjonærdemokratiet og det gir makt til eierne, sier Ganji.
– Du bør aldri putte alle sparepengene dine i én aksje, og spesielt ikke i din arbeidsgiver. Går det dårlig for selskapet kan du risikere å miste både jobben og sparepengene. Sørg for at sparingen og porteføljen din er godt diversifisert, sier Ganji.
Hun understreker også at du bør tenke på helheten når du sparer. Det har vært eksempler i historien, spesielt i USA, hvor ansatte både hadde arbeidsgiver, ansattaksjer og pensjonen plassert i samme selskap.
– Hvis du sparer i enkeltaksjer, så bør du ha minst fem-seks forskjellige aksjer i forskjellige bransjer som du har troen på. Den enkleste måten å få spredningen på er å ha et bredt og veldiversifisert fond som grunnmur i sparingen, sier Ganji.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.