Egen pensjonskonto:
– Vi ønsker å gi deg de beste mulighetene for god langsiktig avkastning. Vi investerer i ikke-børsnoterte aksjer, sier forvalter.
Aksjemarkedene er hele tiden i endring, og langsiktige investeringer, slik pensjonssparing er, bør investeres bredt slik at vi inkluderer selskapene flest, slik at vi er sikre på å ha med de som stiger mest i verdi.
– Vi har en langsiktig forvaltningsstrategi, samtidig mener jeg det er naturlig å utvikle pensjonsprofilene for å dra nytte av de mulighetene som finnes for å gi bedre avkastning, sier Roy Thore Larsen.
Han og Christine Koch Hatlebrekke er ansvarlig for sammensetningen av DNBs pensjonsprofiler. Disse deles inn i tre hovedkategorier, indeks, aktiv og et med tydelig bærekraftstema. Samtlige har mulighet for ulik risiko og avkastningsmuligheter ved at de har ulik sammensetning av aksjer, renter og alternative investeringer.
– Vi åpnet for alternative investeringer i 2021 og startet da med næringseiendom i pensjonsprofilene, nå tar vi det neste steget og inkluderer private equity, sier Hatlebrekke.
Både næringseiendom og private equity har, i dette tilfellet, det til felles at det her investeres direkte i henholdsvis eiendom og selskaper som ikke er børsnotert. Både eiendom og selskaper kan riktignok børsnoteres og disse er allerede en del av porteføljene gjennom aksje- og renteplasseringene i de aktive pensjonsprofilene. De indekserte pensjonsprofilene investerer kun renter og børsnoterte aksjer.
– Spesielt i USA har antallet børsnoterte selskaper falt fra toppen på 8000 i 1996 til drøyt 4000 i dag, det betyr at mer av verdiskapningen skjer utenfor børsen, sier Larsen.
Samtidig har det vært en rivende utvikling innen finansiering utenfor børsen, og private equity har vokst til 11 700 milliarder dollar ifølge McKinsey. Til sammenligning er det totale markedet for verdipapirfond på 47 700 milliarder dollar ifølge Morningstar. Med andre ord har private equity-fond en markedsandel på omtrent 20 prosent.
– Private equity passer godt sammen med langsiktige porteføljer slik som pensjon er. Vi vil ha 2,5 prosent i private equity framover, sier Hatlebrekke.
Kjøpene skjer etappevis ved å kjøpe eksisterende andeler. Næringseiendom har ytterligere fem prosent. Hun påpeker at næringseiendommene er finansiert med egenkapital og ikke gjeld.
«Private equity» er egenkapitalinvesteringer i selskaper som ikke er børsnotert. Børsnotering kan gjøres av ulike grunner, men det kan være for å få lettere tilgang til kapital fra en bred gruppe investorer, at noen av eksisterende aksjonærer vil redusere sin posisjon, at det blir lettere å handle aksjen for å nevne noe. Samtidig har børsene krav til blant annet offentliggjøring av informasjon.
– Gjennom private equity-fond får vi god spredning på investeringene i selskaper som har produkter og tjenester i alle sektorer og over hele verden. Jobben til forvalteren av private equity-fondene er å utvikle selskapene slik at de stiger i verdi og gir oss god avkastning, sier Larsen.
Den største utfordringen med å investere i private equity er at dette er langsiktige investeringer. Når investor først har investert i et selskap, så er denne investeringen vanskeligere å selge igjen enn det er tilfelle for børsnoterte selskaper. Det er derfor viktig både å velge de forvalterne som er best til å utvikle selskaper, og å ha lang horisont på investeringen. Dermed passer private equity godt til pensjonssparing.
– Det er vanlig å grovinndele PE-investeringer inn i oppkjøp, risikokapital, vekst og øvrige, sier Hatlebrekke.
PE-fondene gjør oppkjøp av etablerte selskaper, enten børsnoterte eller ikke-børsnoterte. Risikokapital skyter ofte inn friske penger inn i selskaper som utvikler noe nytt. Disse har naturlig nok høy risiko hvis produktet enten ikke blir ferdigutviklet, grunnet penger eller kompleksitet, eller at kommersialiseringen feiler.
– Det er viktig å ha god en god miks av selskaper i porteføljen, sier Larsen.
Han og Hatlebrekke forvalter ikke private equity-fondet selv, det gjøres av et erfarent forvalterteam ledet av Jan Terje Aasgaard hos DNB Asset Management.
– Vi gjør dette fordi vi mener det er gunstig for alle oss pensjonssparere å ta del i dette viktige markedet, og vi tror det gir muligheter for bedre resultater sammenlagt, sier Hatlebrekke.
Duoen gjør oppmerksom på at forvaltningskostnadene i pensjonsprofilene ikke endres som følge av investeringene i private equity.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.