Aksjer og aksjefond:

Skattefritt uttak fra aksjesparekonto

– Vi får mange spørsmål om aksjesparekontoen når skattemeldingen kommer, sier Behnaz Ganji.

INNSKUDD: – Du kan ta ut innskutt beløp og opparbeidet skjermingsfradrag skattefritt, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Aksjesparekonto er en konto hvor du kan ha aksjer og aksjefond som opprinner fra EØS-området. 

– Fordelen er at du kan kjøpe og selge aksjer og fond uten å skatte av gevinsten underveis, men vi opplever at det kommer noen gjentakende spørsmål når skattemeldingen sendes ut, sier Behnaz Ganji.

Ganji er spareekspert hos DNB. 

Hvor mye kan jeg ta ut skattefritt fra aksjesparekonto?

– Du kan ta ut innskutt beløp og opparbeidet skjermingsfradrag skattefritt, sier Ganji.

Misforståelsene oppstår noen ganger fordi man ser på gevinst på enkelte aksjefond eller aksjer. Hvis du har gjennomført mange kjøp og salg, så kan det være at det ser ut som du har lav gevinst på hvert verdipapir.

– Siden alle investeringene dine står på en aksjesparekonto, vil den eventuelle gevinsten skattlegges på aksjesparekontoen som helhet. Du kan se hvor mye du kan ta ut skattefritt i nettbanken og i Spare-appen, sier Ganji.

I nettbanken logger du inn, klikker på «Sparing og investering» og «aksjesparekonto». På oversikten finner du «Verdi totalt» og «Skattefritt uttak». I Spare-appen kan du trykke «Fond» eller «Aksjer» nederst i appen, deretter naviger nedover og klikk på den aktuelle aksjesparekontoen. Da får du oversikt over total beholdning og skattefritt uttak. 

Tar ut innskuddet først

– En vanlig henvendelse er at kundene tar ut penger fra aksjesparekontoen i flere omganger, etter hvert sitter du igjen med utelukkende gevinst, påpeker Ganji.

Det spiller ikke noen rolle hvilke verdipapirer du har kjøpt eller solgt underveis, når du har tatt ut siste skattefrie krone må hver krone deretter skattlegges med 37,84 prosent. Det betyr nesten 38 kroner i skatt per hundrelapp tatt ut.

– Det kan være veldig ugunstig å ta ut penger midlertidig dersom uttaket overstiger det skattefrie uttaket, sier Ganji.

Årsaken er at du kan få avkastning på den utsatte skattefordelen, og over tid kan det bli en god slump penger. Hun påpeker at også innskuddene også bør stå investert så lenge som mulig, med mindre du trenger pengene. Hvis du har en del kontanter på aksjesparekontoen bør du også være oppmerksom på at det ikke er lov å motta rente på en aksjesparekonto.

– Vi må alle betale skatten etter hvert, fordelen med aksjesparekonto er at du kan utsette å betale skatten ganske lenge, sier Ganji. 

Ubehagelig overraskelse

Etter hvert kan det bli ganske store beløp på en aksjesparekonto.

– Skatt er komplisert, men jeg vil anbefale alle å sjekke hvor stort skattefritt beløp du har i aksjesparekonto før du tar ut penger fra kontoen, sier Ganji.

– Det er for å unngå å få en ubehagelig overraskelse når skattemeldingen kommer, sier Ganji.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.