Feriepengene er på vei - slik kan familien få mest ut av dem

Du skal unne deg ferie, og med enkle grep kan du sikre at pengepotten kommer til mest mulig nytte, forklarer Silje Sandmæl.

GIR RÅD: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB vet hvordan du kan få mest mulig ut av sparepengene dine. Foto: Olav Mellingsæter
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 18. mai 2018
Artikkelen er flere år gammel

I disse dager starter utbetaling av feriepenger, og mange av oss har allerede planlagt hva potten skal gå til.

Over halvparten av voksne mellom 30 og 39 år vil bruke årets feriepengeutbetaling på nettopp ferie eller reise. Én av fire vil sette pengene av til sparing og ni prosent oppgir at de vil nedbetale gjeld.

Så mange som 13 prosent vet faktisk ikke hva de skal bruke pengene på.

– Uansett om du har bestemt deg for hva feriepengene skal gå til eller ikke, vil det være smart med en gjennomgang av familiens økonomi. Da får du oversikt, og kan enklere se hvor mye du faktisk har å bruke på ferie, råder forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Sjekklisten

Hun understreker at ferie og sommer er tid for hygge og kos.

– Feriepenger bør brukes til det det opprinnelig er tiltenkt: ferie. Men har du dyre smålån, er det viktig at disse ikke fortsetter å vokse gjennom sommeren, sier hun.

Rentene på smålån som forbrukslån og kredittkortgjeld er ofte høye, og små beløp kan raskt vokse seg mye større, forklarer Sandmæl.

Ta en titt på familiens økonomi for å få totaloversikt over økonomien og forbruket. Her kan «min økonomi»-funksjonen i nettbanken være nyttig.

Benytt samtidig anledningen til å se om det er noen poster i økonomien som kan fjernes eller reduseres. Når dette er gjort, kan du ta en titt på bufferkontoen. Trenger den påfyll?

– Har du hatt utgifter til ny oppvaskmaskin eller EU-kontrollen ble dyrere enn du hadde forutsett, kan det være lurt å fylle på kontoen for uforutsette utgifter, sier Sandmæl.

Sett opp feriebudsjett

Når du har fått oversikten over hva dere bruker penger på, og hvor mye av feriepengene som skal brukes på ferien, kan være lurt å øremerke disse ved å sette dem inn på en egen konto.

På den måten kan du «beskytte» pengene mot løpende forbruk og impulskjøp, sier Sandmæl.

Bruker du Spare-appen, kan du enkelt overføre mellom kontoene dine – uten å logge inn i nettbanken.

Sett i tillegg opp et budsjett, oppfordrer forbrukerøkonomen. De vanligste postene i et feriebudsjett er bo, transport, mat- og drikke og eventuelt shopping.

– Man bør kunne kose seg i ferien, derfor er det lurt å prioritere. Kanskje får du ikke alle ønskene dine oppfylt. Da må du sette pengene der du ønsker å prioritere. Vil du spise mye ute på restaurant, må du kanskje kutte bokostnadene, sier hun.

Les også: Hva skal du tenke på før du velger feriedestinasjon?

Lei bolig fremfor å bo på hotell

Sandmæl anbefaler å leie leilighet til familien fremfor å bo på hotell. Ofte er dette rimeligere, og du kan lage både frokost og lunsj hjemme.

Finner du en sentrumsnær bolig til leie på feriestedet, kan du i tillegg kutte kostnader til transport.

– Husk at dersom du bor langt unna sentrum, må du plusse på ekstra kostnader til transport. Og trenger du transport, reis kollektivt! Det er en fin måte å se feriestedet ditt på, sier Sandmæl.

Les også: En god reiseforsikring dekker mer enn du tror

Bruk lokalmiljø og vennenettverk

For å få en fin sommerferie, er det ikke nødvendig å dra på øyhopping i Hellas eller roadtrip i USA.

– Husk at ferien primært er ment for avslapning og et pusterom fra hverdagen. Det er fullt mulig å skape gode minner og opplevelser i nærmiljøet – til en langt billigere penge, minner Sandmæl om.

Et av hennes beste tips er å utnytte vakker, norsk natur ved å gå turer i fjellet.

– Små barn kan synes oppdagelsestur i skogen er like gøy som tur i en fornøyelsespark. Norge kan være en fornøyelsespark i seg selv, og mye kan gjøres gratis. Bruk den lokale marka og lån turistforeningens eller Statskogs mange hytter for en billig penge. Du kan også spørre vennene dine på Facebook om noen har en hytte som skal stå tom i ferien og som du kan leie eller låne, sier hun.

 

Les også: Dette får du for kronen i nordmenns favorittland

Rentene skal snart opp – dette bør boligeiere tenke på

Norske Bag’in lagrer utemøblene dine på en smart måte

Dette skal vi bruke feriepengene på:
 • Ferie/reiser: 41 prosent
 • Sparing: 16 prosent
 • Mat/regninger/generelt forbruk: 7 prosent
 • Nedbetale gjeld: 5 prosent
 • Oppussing/interiør/vedlikehold av eiendom: 5 prosent
 • Fritidsaktiviteter/-utstyr/fornøyelser: 4 prosent
 • Bolig/eiendom: 2 prosent
 • Annet: 1 prosent
 • Ikke noe spesielt: 1 prosent
 • Barn/familie: 1 prosent
 • Vet ikke: 13 prosent
 • Får ikke feriepenger: 28 prosent