Pensjonskapitalbevis

Slik finner du bortgjemt "pensjonsgull"

Pensjonskapitalbevis er noe mange har, men helt har glemt bort. Sjekk hvordan du får kontroll over dem!

ØNSKER DU Å SPARE KOSTNADER OG FÅ BEDRE OVERSIKT? For mange vil det være fornuftig å samle alle pensjonskapitalbevis et sted. Foto: NTB scanpix
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 21. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Har du tidligere jobbet i privat sektor, har du trolig pensjonskapitalbevis. Men mange vet ikke hva dette er, og heller ikke hvordan de best tar vare på denne viktige delen av pensjonssparingen sin. 

– Et pensjonskapitalbevis er oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgivere i privat sektor hvor du har hatt innskuddspensjon. Du får et pensjonskapitalbevis når du slutter i en jobb, og som regel må du ha jobbet der i 12 måneder for å få et pensjonskapitalbevis. 3 av 10 nordmenn har et eller flere pensjonskapitalbevis, sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.

Her kan du sjekke om du har pensjonskapitalbevis. 

AV 10 NORDMENN HAR ETT ELLER FLERE PENSJONSKAPITALBEVIS: Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert Foto: Stig B. Fiksdal

Smart å samle pensjonskapitalbevisene

Fra januar 2021 skal Egen pensjonskonto lanseres. Det er regjeringen som har vedtatt at innskuddspensjon skal få samlet pensjonen sin i en egen pensjonskonto. Hensikten er at det skal være lettere å få oversikt over pensjonen sin, og at arbeidstakerne skal få mer pensjon for hver sparte krone, fordi forvaltningen blir mer effektiv når pensjonen samles.

Men allerede nå kan du samle personen din, og Revheim anbefaler å samle pensjonskapitalbevisene hos én pensjonsleverandør.

Med én konto får du bedre oversikt

– For hvert pensjonskapitalbevis du har, må du betale en årlig avgift. Ved å samle dine bevis et sted betaler du mindre kostnader. Og, med bare én konto får du også bedre oversikt og du får én utbetaling som pensjonist, sier Revheim.

Du er bare noen få  klikk unna å få samlet pensjonskapitalbevisene dine. Begynn her!

Dersom du ønsker du hjelp til å flytte ditt pensjonskapitalbevis nå, er det bare å ta kontakt på tlf eller chat. Du kan også sende en sms til 04800 med meldingen «pkb» for pensjonskapitalbevis.

– Da ringer vi deg opp igjen og hjelper deg med å flytte et eller flere pensjonskapitalbevis til DNB, sier Revheim.

Slik samler du dine pensjonskapitalbevis

 1. Trykk deg inn her og velg flytt pensjon, du blir her bedt om å logge inn med BankID.
 2. Klikk på linken «Se hvilke avtaler du har i Norsk Pensjon» og logg inn med BankID. Du kan flytte avtaler som er merket som individuelle pensjonsordninger
 3. Fyll inn selskapsnavn og avtalenummer på avtalene du ønsker å flytte til DNB, du kan legge til flere
 4. Velg neste, deretter bekreft.

Kan spare tusener

I DNB slås pensjonskapitalbevisene automatisk sammen.

– Dette har vi gjort i flere år. Vi vasker våre registre to ganger i året, slik at ingen skal betale gebyrer for mer enn ett pensjonskapitalbevis, sier Ståle Frausing, leder for pensjonsprodukter i DNB Wealth Management.

Han forteller at DNB har kunder som har spart 2-3.000 kroner i året på at DNB slår sammen pensjonskapitalbevis for dem.

Bruk litt tid for å få oversikt

Revheim forteller at mange synes pensjon er både forvirrende og vanskelig, men er klar på at folk må bruke litt tid på å sette seg inn i pensjonen sin.

For å få oversikt er Stians aller beste råd å besøke norskpensjon.no. Der kan du sjekke hvor du har pensjonskapitalbevis og hvor mange bevis du har.

– norskpensjon.no er en fantastisk bra nettside, den gir deg full oversikt. Den viser deg hvor mange pensjonskapitalbevis du har og hvor mye penger du har spart opp, sier Revheim.

I tillegg viser  norskpensjon.no hvor mye penger du vil få i alderspensjon fra folketrygden, fra nåværende arbeidsgiver og eventuelt hva du får via egen sparing.

DNB har også en pensjonskalkulator som gir deg den samme oversikten som norskpensjon.no. Den kan du bruke dersom du er kunde i DNB.

norskpensjon.no en fantastisk bra nettside, den gir deg full oversikt

Revheim er opptatt av at folk må forstå at staten og arbeidsgiver bidrar med noe pensjon, men resten må du sørge for å spare selv. Start sparingen tidlig, så får du mer å leve for senere, er pensjonsekspertens klare råd.

– Det er smart å bruke litt tid på å få oversikt over pensjonen din. Sett deg ned en kveld i fred og ro, logg deg inn på norskpensjon.no og les i vei. Det er viktig at du setter deg inn i hva du kan forvente av Folketrygden og arbeidsgivere, slik at du eventuelt kan fylle på med egen sparing, Stian Revheim.

Du er selv ansvarlig for avkastningen

Revheim forteller at mange ikke er klar over at du selv er ansvarlig for hvordan pengene dine er plassert i pensjonskapitalbevisene.

Er ikke avkastningen god nok, vurdér en annen investeringsprofil

– Det er din arbeidsgiver som har valgt en investeringsprofil. Er du fornøyd med det valget, trenger du ikke gjøre noe. Synes du derimot at avkastningen ikke er god nok, bør du vurdere en annen investeringsprofil. Du kan endre ditt investeringsvalg i nettbanken, sier Revheim.

Slik går du frem for å endre investeringsvalget ditt: Seks knep for å øke pensjonen

Les mer:

Spareplanen som gjør deg til millionær som pensjonist

Øk pensjonen din med to tastetrykk

Pensjonsforvirret – her er uttrykkene du bør kunne

Pensjonskapitalbevis
 • Et pensjonskapitalbevis viser din oppsparte pensjonskapital fra tidligere arbeidsforhold.
 • Du får et pensjonskapitalbevis hver gang du slutter/bytter jobb. Du betaler en årlig avgift for hvert pensjonskapitalbevis.
 • Pensjonen er alderspensjon og utbetales i tillegg til annen pensjon.
 • Du må som regel ha jobbet i 12 måneder hos en arbeidsgiver for å få et pensjonskapitalbevis.
 • Du bestemmer selv hvordan pensjonskapitalen din skal investeres.
norskpensjon.no
 • norskpensjon.no gir enkeltpersoner en samlet oversikt over forventet alderspensjon fra ulike pensjonsordninger.
 • Informasjonen kommer fra pensjonsleverandørene og NAV.
Fripolise
 • Fripolise får du hvis du slutter i en jobb i privat sektor som har hatt ytelsespensjon.
 • Fripolisen er en del av din fremtidige pensjon og utbetales når du blir pensjonist.

Les mer om fripoliser her.

Investeringsvalg
 • Innskuddspensjon med investeringsvalg har spareprofiler med ulik aksjeandel. Andelen som ikke er plassert i aksjer er plassert i obligasjoner og pengemarked.
 • Høy aksjeandel gir høyere avkastning over tid, men er også mer utsatt for svingninger i markedet. Lav aksjeandel gir mindre risiko for tap, men også lavere forventet avkastning. Ved at den ansatte selv tar valget, har man mulighet til å optimalisere sparingen ut fra egen risikovilje og alder.