Pensjonskapitalbevis
Få bedre oversikt over din pensjon ved å samle alt på ett sted.
Mer i pensjon når du betaler kostnader ett sted
Automatisk sammenslåing av pensjonskapitalbevis
Ett beløp utbetalt og ikke mange små
Egen pensjonskonto? Se hva som skjer med pensjonskapitalbeviset ditt
Innskuddspensjon fra arbeidsgiver blir egen pensjonskonto.
Ny lov trådte i kraft. 12. månedersgrensen for innskuddspensjon ble opphevet. Det betyr at ansatte beholder sin opptjente Innskuddspensjonskapital selv om arbeidsforholdet varer mindre enn 12 måneder.
Den 1. februar 2021 fikk alle med innskuddspensjon en egen pensjonskonto der de har innskuddspensjon. Endringen skjedde automatisk.
Pensjonskapitalbevis vil automatisk bli flyttet inn på din pensjonskonto fra 1. mai. Du har likevel muligheten til å fremskynde sammenslåingen av pensjonskapitalbevis, eller reservere deg mot at de flyttes til pensjonskontoen. Fremskynding og reservasjon kan gjøres hos Norsk Pensjon.
Dersom arbeidsgiver har en lavere kostnad på forvaltningen enn det du har på pensjonskapitalbeviset kan det lønne seg å fremskynde flyttingen. Vil du beholde det investeringsvalget du har på pensjonskapitalbeviset kan du reservere deg mot flytting.
Pensjonskapitalbevisene flyttes inn i pensjonskontoen hvis du ikke har reservert dem.
Sammenslåing av pensjonskontoer og pensjonskapitalbevis skjer for alle som ikke allerede er slått sammen eller er reservert.
Hva er pensjonskapitalbevis?
Et pensjonskapitalbevis viser oppspart pensjonskapital fra en innskuddspensjonsordning hos en tidligere arbeidsgiver. Hvis du sluttet hos en arbeidsgiver før 01.01.2021 og hadde jobbet der mer enn 12 måneder, har du krav på å få med deg det som er oppspart til din framtidige alderspensjon. Dersom du sluttet etter 01.01.2021 gjelder ikke 12 måneders kravet og du får du med deg all opptjent pensjon uansett hvor lenge du har jobbet i bedriften.
Hvorfor samle pensjonskapitalbevisene i DNB?
Har du hatt flere arbeidsgivere? Da kan det være lurt å samle alle pensjonskapitalbevisene for at du skal få full oversikt over hva du får i pensjon, få lavere kostnader og en samlet utbetaling når du pensjonerer deg.
I løpet av 2021 vil alle dine pensjonskapitalbevis samles automatisk dersom du er medlem av en innskuddspensjonsordning. Ønsker du å samle dine pensjonskapitalbevis tidligere, kan vi hjelpe deg med dette.
Vi har et godt utvalg av fond og pensjonsprofiler som tilpasses din alder.
Hva koster pensjonskapitalbevis?
Prisen du betaler for pensjonskapitalbevis består av en administrasjonskostnad og en forvaltningskostnad.
Årlig administrasjonskostnad er 1 % av oppspart pensjon, maksimalt 400 kroner i året. Administrasjonskostnaden belastes hver måned.
Forvaltningskostnaden du betaler vil avhenge av hvordan du ønsker å investere pengene, og til enhver tid gjeldende prisliste i DNB.
Se prislisten til pensjonskapitalbevis (pdf)
Hvilke fond kan jeg velge for mitt pensjonskapitalbevis?
I fondsutvalget ser du hvilke fond du kan velge mellom.
Spørsmål og svar om pensjonskapitalbevis
Når du slutter hos en arbeidsgiver og har jobbet der mer enn 12 måneder, har du krav på å få med deg det som er oppspart til din framtidige alderspensjon.
Fra 01.01.2021 vil ikke 12 måneders kravet gjelde. Sparing fra tidligere arbeidsgiver blir stanset og pensjonskontoen du hadde i bedriftens pensjonsordning videreføres i ditt navn. Jobbet du i en bedrift som hadde en ytelsespensjonsordning får du en fripolise, og hadde bedriften en innskuddspensjonsordning får du et pensjonskapitalbevis.
- Du velger selv når du vil starte utbetaling av pensjonen din, men tidligst fra fylte 62 år.
- Du velger også hvor mange år pensjonen skal utbetales over, men minste utbetalingstid er 10 år, og minimum til fylte 77 år.
- Pensjonen utbetales månedlig, og kommer i tillegg til pensjon fra folketrygden, eventuell lønn og pensjon fra andre pensjonsordninger.
Kostnadene for ditt pensjonskapitalbevis trekkes fra din saldo månedlig. Årlig pris, både før og under uttak av alderspensjon, består av:
- Administrasjonsgebyr på 1 prosent av oppspart pensjon, men ikke mer enn 400 kroner i året.
- Forvaltningskostnad, som er avhengig av hvordan du velger å investere din pensjonskapital. Vi tilbyr flere fond og profiler.
- Velger du en pensjonsprofil trekkes forvaltningskostnaden månedlig, som trekk fra din oppsparte pensjon.
- Velger du fond trekkes forvaltningskostnaden via daglig kursfastsetting i fondet.
Du bestemmer selv hvordan pengene skal investeres. Du kan velge mellomindeksforvaltning eller aktiv forvaltning.
- Ved indeksforvaltning investerer forvalteren i alle selskaper som inngår i en børsindeks. Indeksforvaltning kalles også passiv forvaltning siden forvalteren ikke gjør egne valg. Indeksforvaltning er billigere enn aktiv forvaltning. Dette reduserer kostnadene ved din sparing, men du avstår samtidig fra mulighetene til å få bedre avkastning enn børsindeksen.
- Ved aktiv forvaltning bruker våre forvaltere sin kompetanse og erfaring til å finne selskapene de tror blir morgendagens vinnere.
Er du usikker på om du har flere pensjonskapitalbevis?
På Norsk Pensjon sine sider finner du en oversikt over dine pensjonskapitalbevis.
Sammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no.
Pensjon
Egen pensjonskonto
Alle som har innskuddspensjon får egen pensjonskonto
Pensjonskonto Flex
Selvvalgt løsning for pensjonskonto
Pensjonskalkulator
Få oversikt over hva du får utbetalt i pensjon
Pensjonssparing
Se hvordan du kan spare til pensjon
Pensjonssparing i fond
Spar så mye du vil og ta ut pengene når du ønsker
IPS
Bundet sparing til pensjon med utsatt skatt
Innskuddspensjon
Les mer om hva innskuddspensjon er
Pensjonsprofil
Se mulighetene og velg pensjonsprofilen som passer for deg
Pensjonskapitalbevis
Samle alle dine pensjonskapitalbevis på ett sted
Fripoliser
Les mer om oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgiver
Planlegg pensjon
Les mer om hvordan du kan planlegge pensjonstilværelsen
Garanti Livrente
Skreddersy din egen pensjon