Hvilke forsikringer trenger jeg som ung?

Har du flyttet for deg selv? Her får du en oversikt over hvilke forsikringer du bør ha!

MYE Å TENKE PÅ: Det er mye å tenke på når du flytter for deg selv for første gang. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 03. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Når du flytter for deg selv for første gang er kanskje ikke forsikringer det du aller helst har lyst til å bruke pengene dine på.

Men det kan koste deg dyrt om du lar være. 

Så hvilke forsikringer trenger du egentlig?

– De to aller viktigste forsikringene du må ha er reise- og innboforsikring, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet vårt, Fremtind.

Med DNBs Forsikring Ung får du som er mellom 18 og 34 år både reise- og innboforsikring i én og samme pakke. Det betyr to forsikringer, men kun én pris.

Reiseforsikring – også om du ikke skal til Syden

Fram til du er 21 år er du dekket av dine foreldres reiseforsikring, men etter fylte 21 må du ha din egen.

Reiseforsikringen din trer i kraft i det du tråkker utenfor døren hjemme. Tyveri, skade og ulykke er noen av tingene som dekkes.

– Skader du deg på utendørs- eller fritidsaktiviteter dekkes det av ulykkesforsikringen din, som er inkludert i reiseforsikringen. Det kan være ved for eksempel ulykker i forbindelse med vann- og seilsport, sykkelturer, ridning, klatring og dykking. Altså nesten alle aktiviteter som inngår i studentforeningene rundt i landet, sier Therese.

Er du av typen som er lei av å ringe hjem til mor og far for å fortelle at du har blitt frastjålet tingene dine? Reiseforsikringen gjelder også på kortere turer, for eksempel en tur på butikken, eller fram og tilbake til skolen. 

– Jeg anbefaler alle å ha en helårs reiseforsikring, og ikke bare tenke at dette er noe man trenger om man skal til utlandet. Det er selvfølgelig viktig da og, men jeg tror mange ikke er klar over hvor mye det faktisk dekker, sier skadeforebyggeren. 

DE VIKTIGSTE: - De to aller viktigste forsikringene du må ha er reise- og innboforsikring, sier skadeforebygger Therese Nielsen. Foto: Fremtind

Innboforsikring – enten du leier selv, bor i kollektiv eller har kjøpt ditt eget

Selv om du bare leier et rom i et kollektiv, er det viktig at kollektivet er dekket av en innboforsikring.

– Mange tenker ikke over hvor store verdier de faktisk har hjemme. En øvelse du kan gjøre, er å se deg rundt og begynne å legge sammen hvor mye det ville kostet deg om du måtte kjøpt alt nytt, foreslår Therese.

– Sko, vesker, idrettsutstyr, vinterjakker, PC, headset, telefon, seng, pensumbøker og litt enkelt kjøkkenutstyr blir fort mye penger når man tenker over det.

Om du skulle være så uheldig å få en vann- eller brannskade i boligen din som gjør at du må bo et annet sted for en periode, dekker innboforsikringen også dette. 

Det mange ikke vet er at du som student er dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du ikke endrer adresse i folkeregisteret når du flytter. 

– Sjekk hva mor og fars innboforsikring dekker før du kjøper din egen, oppfordrer Fremtind. 

Sykkelforsikring – for deg som er avhengig av sykkelen

Sykkel er et bra fremkomstmiddel i de fleste store studentbyene i landet. Det er billig, miljøvennlig og du kommer deg fra dør til dør.

Innboforsikringen dekker tyveri, tap og hærverk på sykkelen. Men en egen sykkelforsikring dekker i tillegg skader på sykkelen ved uhell under bruk, og har en fast egenandel på 1000 kroner. På innboforsikringen er egenandelen høyere, og du vil få et lavere maksbeløp i erstatning om det skulle skje noe.

– Det er kjedelig å både skade seg selv og sykkelen på grunn av et hull i asfalten på vei til skolen. Da kan et godt plaster på såret være at sykkelforsikringen i hvert fall dekker skadene på sykkelen.

I tillegg er noe av den beste forsikringen du kan ha på sykkelen din en god lås – en FG-godkjent sykkellås.

– Dette vet alle sports- og sykkelbutikker hva er, så spør etter hjelp i butikken, sier Therese. 

Verdigjenstandforsikring – har du med bunaden på flyttelasset?

På samme måte som med sykkel, har innboforsikringen en øvre grense for hvor mye den dekker per gjenstand.

– Har du tatt med deg bunaden på flyttelasset, kan det derfor være greit å undersøke om du bør ha en egen bunadsforsikring på denne, sier Therese.

– Igjen, blir det en vann- eller brannskade kan du risikere at bunaden blir helt ødelagt. En bunadsforsikring dekker også skader fra eventuelle skadedyr som skulle flytte inn i stakken.

Har du også en dyr klokke, en gaming-PC eller andre verdifulle ting? Da bør du få sjekket verdien på disse også.

Husk at du må ha en innboforsikring for å få kjøpt en verdigjenstandforsikring. 

Ønsk deg forsikring i gave!

Som student er det ofte en del økonomiske prioriteringer som må gjøres. Et godt tips da er å ønske seg forsikring til jul eller bursdag.

– Forsikringer kan hjelpe deg med å unngå større økonomiske overraskelser i hverdagen. Selv om et par hundre kroner ekstra ut i måneden føles mye, så kan en stjålet elsykkel eller en åpen vannflaske i bunnen av bagen med Mac og headset koste deg et femsifret beløp.  

– Forsikringer er den tingen du kjøper, men som du håper du aldri får bruk for, avslutter skadeforebyggeren.