Disse forsikringsgrepene bør du ta nå
Vet du egentlig hvilke forsikringer du har, og hvilke du trenger? Disse seks spørsmålene kan gi deg en tryggere økonomisk fremtid – og hindre at du betaler for mye.
Ingen vet helt hvordan morgendagen ser ut – det er sånn livet er. Forsikrer du deg selv, familien din og verdiene dine, har du imidlertid én bekymring mindre hvis noe uforutsett skulle skje.
Mens noen har for få forsikringer, har andre for mange. Disse spørsmålene kan være smarte å stille deg selv nå.
Mine forsikringer
Få oversikt over forsikringene du har i DNB i nett- og mobilbanken.
Har livssituasjonen min endret seg?
Ulike livsfaser og -situasjoner gir ulike behov for forsikring. Har du stiftet familie? Blitt aleneforsørger? Da bør du ta en kikk på personforsikringene dine. Hvordan vil familieøkonomien bli påvirket hvis du eller partneren din blir ufør – eller, verst tenkelig, dør? Det kan være ubehagelige spørsmål å stille seg, men det er noe du bør ha tenkt igjennom.
En god livsforsikring og uføreforsikring gjør at familien slipper å bekymre seg for økonomien i en allerede vanskelig situasjon – og kan opprettholde samme levestandard.
Er det barnet som blir alvorlig sykt eller utsatt for en ulykke, kan en barneforsikring gi økonomisk trygghet.
Hvilke forsikringer har jeg gjennom jobben?
Før du tegner private forsikringer, bør du sjekke hvilke forsikringer du er dekket av gjennom jobben. Flere arbeidstakere har gruppelivsforsikring, som gir etterlatte en engangsutbetaling dersom du dør. Noen har også blant annet reiseforsikring og ulykkesforsikring gjennom arbeidsgiveren.
Er jeg eller partneren medlem av noen organisasjoner?
Mange er forsikret gjennom arbeidsgiver- og interesseorganisasjoner. Flere organisasjoner har også gode rabattordninger på forsikringer, som gjelder for både deg og familien. Her kan det være store summer å spare.
Er jeg dobbeltforsikret?
Det er ikke alltid slik at dobbel forsikring betyr dobbel utbetaling – og det er dumt å betale for forsikringer du ikke trenger. Derfor bør du gå igjennom hva forsikringene dine faktisk dekker, og sjekke at de ikke overlapper. Visste du at dersom du betaler reisen din med kredittkort, er også reiseforsikring inkludert? Det kan imidlertid være andre vilkår som gjelder – og med en helårs reiseforsikring er du for eksempel også dekket på dine daglige småturer.
Ofte blir du tilbudt kjøpsforsikring i butikken når du for eksempel kjøper elektronikk eller sportsutstyr. Dette er imidlertid en forsikring som er uforholdsmessig dyr sammenliknet med verdien på gjenstanden – og som i de fleste tilfeller vil være dekket av reiseforsikring, innboforsikring eller garanti. Vær likevel klar over at kjøpsforsikringene ofte har lavere – eller ingen – egenandel, og mindre nedtrapping av opprinnelig verdi.
Det samme gjelder avbestillingsforsikringen du ofte blir tilbudt når du kjøper flybilletter. Har du en god reiseforsikring, inkluderer denne også flere typer avbestillinger. Reiseselskapet kan imidlertid ha andre og bedre vilkår for avbestilling.
Er forsikringene mine spredt hos ulike aktører?
Har du forsikringene dine hos flere ulike tilbydere, kan det lønne seg å samle dem. Visste du at du kan oppnå inntil 20 prosent rabatt ved å samle forsikringene dine hos DNB, og ekstra 5 prosent hvis du har et kundeprogram i tillegg? Jo flere du samler, jo høyere rabatt.
Er jeg folkeregistrert på mine foreldres adresse?
Har du flyttet hjemmefra? Dersom du ikke har endret din folkeregistrerte adresse, kan du faktisk være dekket av dine foreldres innboforsikring. Har du endret adresse, har DNB heldigvis en svært gunstig pakkeforsikring for deg som er ung – med både innbo- og reiseforsikring til prisen av én.
Tips!
Skal du reise i Europa, er det viktig å ta med Europeisk helsetrygdkort. Vær imidlertid klar over at det ikke dekker syketransport hjem – til det trenger du en reiseforsikring.
Har du riktige forsikringer?
Ingen økonomier er like. Men alle er viktige. Prøv vårt rådgivningsverktøy, bli bedre kjent med din egen økonomi og ta smartere valg for fremtiden.