Hvor mye koster skilsmissen?

Bosituasjonen er som regel det første som skal avgjøres, sier Silje Sandmæl.

VONDT: Et samlivsbrudd er ikke enkelt, og det kan være mye å tenke på for både deg og de rundt deg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: FotoWare fotostation
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. sep. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Har en av dere råd til å bli boende? For ikke bare kan skilsmissen gå på helsa løs, den kan også være tøff for lommeboken.

Ny bolig, nye møbler og advokatbistand kan fort bli en dyr affære, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Hør podkasten Pengetabu; Om det vi lurer på, men ikke tør å spørre om

Bolig slår hardest ut i det økonomiske oppgjøret

Hva dere skal gjøre med bosituasjonen er ofte noe av det første som må avklares, og oppgjøret rundt boligen er normalt også det mest krevende og bli enige om, sier Sandmæl.

– Noen velger å etterlate boligen til den som skal ha barna mest, selv om det ikke nødvendigvis er økonomisk mest rettferdig.

Andre velger at den som har råd blir boende igjen, mens atter andre velger å selge for at begge parter kan kjøpe noe nytt.

Uansett hvordan dere velger å gjøre det så bør en økonomisk avtale skrives

I det økonomiske oppgjøret skal dere ta utgangspunkt i et såkalt «skjæringstidspunkt». Dette skjæringstidspunktet er regulert i ekteskapsloven § 60. Det kan for eksempel være tidspunktet dere flyttet fra hverandre, eller sendte inn skilsmissepapirene.

Når ting verdsettes for deling skal du se på verdien ved skjæringstidspunktet.

Få hjelp: Det er mye å tenke på når du går gjennom et brudd. Her finner du en oversikt over hva du bør tenke gjennom når det gjelder egen økonomi, bolig, barna, fordeling av ting og alt annet som omhandler økonomi.

Felleseie betyr ikke at dere skal dele likt

I ekteskapsloven har ektefeller felleseie som betyr at alt dere eier felles skal deles på midten. Det dere gikk inn i forholdet med, eller har fått personlig underveis i form av arv og gaver, skal ikke deles. Dette kalles «skjevdelingsprinsippet» i ekteskapsloven.

Mange får en overraskelse når de setter seg inn i skjevdelingsreglene

– Fordeling av ektefellenes felleseie beregnes ved at fellesformuen summeres. Deretter trekker du fra gjeld og blir da sittende igjen med et nettobeløp som skal deles likt, sier Sandmæl.

Hva, hvis man ikke blir enige om fordelingen?

– Uoverensstemmelser rundt fordelingen gjør at flere tyr til advokat for å løse floken. Dette kan bli dyrt, men det kan også være veldig verdt det for å spare både tid, unødvendig krangel og for å passe på at fordelingen blir rettferdig.

Les mer om felleseie og deling av bolig her!

Den ene kjøper ut den andre

Hvis den ene parten ønsker å kjøpe ut den andre fra felles bolig må det først settes en pris på boligen.

– Da må dere hyre inn en takstmann eller en eiendomsmegler.

En takst koster cirka 5000 kroner, avhengig av takstmannen og hvor stort arbeid det er å utarbeide den. En verdivurdering kan du ofte få rimeligere eller gratis, dersom du ikke bor utenfor allfarvei.

Selv om boligen blir verdivurdert er det ikke sikkert at begge parter er enige om boligens verdi

Mange bruker mye tid og ressurser på å krangle om boligens verdi, påpeker Sandmæl.

– Mitt råd er å få tatt to eller tre verdivurderinger, og bruke snittet som utgangspunkt, sier hun.

Bestill verdivurdering her!

Deling av boet

Velger dere å selge boligen for å kjøpe noe hver for dere vil begge få avklart den økonomiske situasjonen og dere frigjør kapital.

Det følger en rekke kostnader knyttet til kjøp og salg av bolig

– Når dere skal selge boligen må dere regne med kostnader ved bruk av takstmann og megler. Ved kjøp følger utgifter til dokumentavgift og eventuell oppussing. Dokumentavgiften er på 2,5 prosent av boligens verdi.

Det riktige å gjøre hvis dere bestemmer dere for å selge, vil være å gjennomføre salget og deretter trekke fra alle salgskostnader før dere deler eventuell gevinst eller tap ifølge eierbrøken.

Les også: Hvordan finne riktig eierbrøk på felles bolig?

De fleste skilsmisseoppgjør løses i minnelighet, sier Silje Sandmæl. Men uansett om dere er gode venner bør dere foreta et skriftlig oppgjør så ingen tvil senere oppstår.

På egen hånd – hva nå?

Når det økonomiske oppgjør er tatt og skilsmissen et faktum, skal du gjerne ut i boligmarkedet igjen på egen hånd.

– Du har gjerne mindre penger å kjøpe for når du er én person, og da ender du fort opp med et større lån og høyere utgifter enn du hadde som gift eller samboer, sier Sandmæl.

Når du er nyskilt er det viktig å skaffe kontroll over ny økonomi

– Da vil det være ekstra viktig å være forsiktig den første tiden. Sett opp et budsjett og få kontroll på «ny økonomi» så snart som mulig, råder forbrukerøkonomen.

Et samlivsbrudd er ikke enkelt, og det kan være mye å tenke på for både deg og de rundt deg. Det økonomiske er ofte ikke det man vil fokusere mest på i en slik periode, men det er likevel enkelte ting som er viktig å vurdere – her har vi samlet ting du bør tenke gjennom.