Privatøkonomi

Silje forklarer hvorfor du bør spare i fond

- Når du sparer i fond gir du sparepengene mulighet til å vokse i verdi, i stedet for å tape seg på konto, sier Silje Sandmæl.

LØNNSOMT OG ENKELT: - Et fond gjør investeringer på dine vegne. Se på det som en slags «spareklubb», sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 26. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det er jo et lite paradoks sier forbrukerøkonomen, at nordmenn flest elsker «Oljefondet» og føler at det er trygt og godt å tenke på at landet har litt penger i fond.

- Samtidig velger altfor mange bort sparing i fond for egen del.

Bankkonto burde ikke brukes til langsiktig sparing, BSU er et unntak, men de fleste av oss kvalifiserer jo ikke lenger for det, sier hun. Fremdeles er det et stort flertall som foretrekker bankkonto. Og det taper folk dessverre mye penger på.

Hvorfor taper penger seg i banken?

«Fond», bare ordet lukter av risiko synes mange og velger det trygge alternativet. Og det trenger ikke være så dumt det, hvis du tror det er kort tid til du skal bruke pengene dine, sier Sandmæl.

- Bankkonto bør ses på nesten som en safe, en trygg oppbevaringsplass. 

Alle norske banker er forsikret gjennom Statens Banksikringsfond som igjen garanterer for at banken kan gi deg tilbake minst to millioner kroner om banken går konkurs. Har du innskudd verdt mindre enn to millioner er du helt trygg. 

Bankkonto er en trygg oppbevaring, ikke en investering
Silje Sandmæl

- Litt enkelt forklart så er årsaken til at du i det hele tatt kan få en liten rente på konto at banken bruker noe av innskuddene som en andel i boliglånene de gir ut. Boliglånsrenten ligger gjerne litt over sparerenten, sånn sett tjener både du og banken på pengene du har satt inn.

- Samtidig må alltid banken ha en del stående så de er sikre på at det er penger der når folk vil ta ut. Så lenge banken må garantere tryggheten så kan de ikke ta sjanser med dine penger, og dermed kan du heller ikke få så høy rente.

Hvorfor stiger pengenes verdi i fond?

Et aksjefond er noe helt annet enn en bankkonto, forklarer Sandmæl.

- Et fond gjør investeringer på dine vegne. Se på det som en slags «spareklubb». En klubb der mange går sammen med sparepengene sine. En profesjonell fondsforvalter investerer så disse pengene i eierandeler i selskaper han eller hun mener vil stige i verdi.

- Aksjer er som du sikkert vet eierandeler i ulike bedrifter. Det kan være store selskap som f eks Google, Facebook, Apple, Coca Cola, Ringnes, Volvo, eller DNB, Hydro og Equinor. 

Hvis ditt fond eier DNB- og Equinor-aksjer og disse stiger i verdi, så stiger også verdien på sparepengene dine
Silje Sandmæl

Forvalterens oppgave er å følge nøye med på alle selskapene fondet eier. Avhengig av fondets strategi vil han eller hun prøve å kjøpe når aksjene er lavt priset, og selge igjen når prisen er høy. På den måten skapes avkastning for deg.

- Et fond kan eie mellom 25 og 200 selskaper. Med andre ord skal alle måtte gå konkurs samtidig for at du skal taper pengene dine, og det har aldri noen gang skjedd.

- Verdien på fondet som helhet kan imidlertid svinge. Du kan få 30 prosent oppgang ett år for så å få 15 prosent minus året etter (se skjermdump under). Poenget er at det i snitt, over tid, nesten alltid vil gi deg veldig god verdistigning.

Sjekk de årlige avkastningstallene i våre aksjefond her.

I grafen under ser du hva en 100-lapp investert i fondet DNB Global Indeks ville ha vært verdt 31. juli i år, altså etter både finanskrisen og børsfallet nå sist i forbindelse med koronakrisen:

FIREDOBLING: Her ser ut utviklingen av en hundrelapp investert i fondet DNB Global Indeks A, i 10 år, fram til 31.7.2022. Foto: skjermdump dnb
Her ser du den årlige avkastningen i fondet. Som du ser har det vært fantastiske år, og veldig dårlige år i 10-årsperioden. Snittet er likevel bra. Foto: skjermdump dnb.no

All historie viser at fondssparing lønner seg – tross børsfall

Fondssparing i aksjefond er en langsiktig spareform som passer ypperlig når du skal ha pengene stående i minst fem år. Fond er for eksempel perfekt for sparing til barna gjennom oppveksten, eller til pensjonstilværelsen.

- Sparer du i over fem år vil sparingen være rimelig trygg, selv om det er i aksjefond. Da er sannsynligheten for tap så liten at vi tør anbefale det til alle. 

- Øker du tidshorisonten din til 8-10 år er sannsynligheten for tap nærmest helt fraværende. Men det betinger altså at du sitter rolig, også gjennom børsfall underveis, sier Sandmæl.

Skal du spare i mange år finnes det ikke en mer lønnsom spareform
Silje Sandmæl

Som folk har vi jo fått bevis etter bevis på at fondssparing lønner seg, sier Sandmæl. Oljefondet har jo vokst jevnt og trutt i verdi siden det ble lansert Aksje- og kombinasjonsfond du kan spare i hos banken din er i prinsippet ikke noe særlig annerledes. 

Sjekk utviklingen i Oljefondet her på Norges Banks side

- Som du vil se er noen år i aksjemarkedet er helt fantastiske, andre er dårlige. Poenget er at det går opp og ned, men hittil i historien har det alltid gått mest opp og alle eksperter er enige om at dette også er sannsynlig framover.

BEGYNN FORSIKTIG: - I de aller fleste av våre fond kan du spare for bare 100 kroner i måneden, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.. Foto: Stig B. Fiksdal

En andel i fond koster 100 kroner i måneden – prøv litt forsiktig først!

Fremdeles ikke overbevist? Vel, jeg pleier å si at den beste måten å lære fondssparing på er å prøve det, sier Silje Sandmæl. Det er jo ikke sånn at du må sette alle pengene dine i fond med en gang. Prøv med litt først.

- I de aller fleste av våre fond kan du spare for bare 100 kroner i måneden. Det er omtrent som å kjøpe seg to kopper kaffe ute på kafè. Sett opp en spareavtale og følg med utviklingen i nettbank eller på appen Spare! 

- Når det gjelder hvilket fond du skal velge så ville jeg anbefalt å begynne med et fond som investerer i mange selskaper, i flere ulike bransjer. Det er tryggere enn å investere i et som bare for eksempel bare investerer i ett land eller én bransje.

Det koster ikke mye å prøve
Silje Sandmæl

- Pengene er ikke låst, du ser hele tiden hvordan det ligger an i nettbanken og du kan når som helst ta pengene ut igjen. Likevel er det viktig å vite at det nettopp er langsiktigheten som hindrer tapene, og gir gevinst til slutt. At verdien vil svinge underveis, det er det ingen tvil om, avslutter Sandmæl.

MERK: Verdien av en investering i fond går både opp og ned, du kan ha år med helt fantastisk avkastning, og år med skikkelig dårlig avkastning. Likevel, sparer du gjennom flere år er sannsynligheten for bedre avkastning enn på bankkonto svært høy. Du bør derfor ha ro til å sitte gjennom børsfall. Selger du etter et børsfall kan du tape på investeringen din. Vi anbefaler en sparehorisont på minst fem år. Historisk avkastning er ingen garanti for videre positiv utvikling, hvordan et fond utvikler seg i framtiden avhenger av både forvalters dyktighet, markedene, priser og andre forhold.