Privatøkonomi

Hvorfor skal vanlige folk spare i fond?

Det enkle svaret er: - Fordi sparepengene dine da vil vokse i verdi i stedet for å tape seg, sier Silje Sandmæl. Her forklarer hun hvorfor.

Fondssparing passer spesielt godt om du sparer til barnas fremtid, eller din egen. Foto: NTB Shutterstock
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 06. des. 2019

Det er jo et lite paradoks sier forbrukerøkonomen, at nordmenn flest elsker «Oljefondet» og føler at det er trygt og godt å tenke på at landet har litt penger i fond.

-Samtidig velger altfor mange bort sparing i fond for egen del.

Bankkonto burde ikke brukes til langsiktig sparing, BSU er et unntak, men de fleste av oss kvalifiserer jo ikke lenger for det, sier hun. Fremdeles er det et stort flertall som foretrekker bankkonto. Og det taper folk dessverre mye penger på.

Foto: Thomas Strzelecki

Hvorfor taper penger seg i banken?

«Fond», bare ordet lukter av risiko synes mange og velger det trygge alternativet. Og det trenger ikke være så dumt det, hvis du tror det er kort tid til du skal bruke pengene dine, sier Sandmæl.

-Bankkonto bør ses på nesten som en safe, en trygg oppbevaringsplass. 

Alle norske banker er forsikret gjennom Statens Banksikringsfond som igjen garanterer for at banken kan gi deg tilbake minst to millioner kroner om banken går konkurs. Har du innskudd verdt mindre enn to millioner er du helt trygg. 

Bankkonto er en trygg oppbevaring, ikke en investering
Silje Sandmæl

Litt enkelt forklart så er årsaken til at du i det hele tatt kan få en liten rente på konto at banken bruker noe av innskuddene som en andel i boliglånene de gir ut. Boliglånsrenten ligger gjerne litt over sparerenten, sånn sett tjener både du og banken på pengene du har satt inn.

Samtidig må alltid banken ha en del stående så de er sikre på at det er penger der når folk vil ta ut. Så lenge banken må garantere tryggheten så kan de ikke ta sjanser med dine penger, og dermed kan du heller ikke få så høy rente.

Les også: Du kan gjøre mye selv for å spare trygt i fond

Hvorfor stiger pengenes verdi i fond?

Et aksjefond er noe helt annet enn en bankkonto, forklarer Sandmæl. – Et fond gjør investeringer på dine vegne. Se på det som en slags «spareklubb». En klubb der mange går sammen med sparepengene sine. En profesjonell fondsforvalter investerer så disse pengene i eierandeler i selskaper han eller hun mener vil stige i verdi.

Aksjer er som du sikkert vet eierandeler i ulike bedrifter. Det kan være store selskap som f eks Apple, Coca Cola, Ringnes, Volvo, eller DNB, Hydro og Statoil. 

Hvis ditt fond eier DNB og Equinor-aksjer og disse stiger i verdi, så stiger også verdien på sparepengene dine.
Silje Sandmæl

Forvalterens oppgave er å følge nøye med på alle selskapene fondet eier. Han eller hun vil prøve å kjøpe når aksjene er lavt priset, og selge igjen når prisen er høy. På den måten skapes avkastning til deg.

-Et fond kan eie mellom 25 og 200 selskaper, med andre ord skal alle måtte gå konkurs samtidig for at du skal taper pengene dine. Det har aldri noen gang skjedd.

Verdien på fondet som helhet kan imidlertid svinge, du kan få 15 prosent oppgang ett år for så å få 10 prosent minus året etter. Poenget er at det i snitt, over tid, nesten alltid vil gi deg god  verdistigning.

Sjekk de årlige avkastningstallene i våre aksjefond her.

AVKASTNING: Figuren over viser utviklingen av en hundrelapp investert i fondet DNB Global Indeks A i fem år, ut november 2019. En hundrelapp investert på starten av 2013, ville økt til 230 kroner. Det betyr at selv om børsen skulle falle 20–30 prosent så ville du fremdeles hatt langt mer i fond enn du ville hatt på konto Foto: Kilde: dnb.no

All historie viser at fondssparing lønner seg – tross børsfall

Fondssparing i aksjefond er en langsiktig spareform som passer ypperlig når du skal spare i fem år eller lenger, for eksempel til barna eller til pensjon.

Sparer du i minst i fem år vil sparingen være rimelig trygg, selv om det er i aksjefond.

Sannsynligheten for å få god avkastning på såpass lang sikt er også høy. Det finnes kanskje et og annet unntak i verdenshistorien, men sannsynligheten for tap etter fem år er liten. - Ser vi på tiårsperioder finner vi ingen perioder der folk har tapt penger i aksjefond, sier Sandmæl.

Skal du spare i mange år finnes det ikke en mer lønnsom spareform
Silje Sandmæl

Som folk har vi jo fått bevis etter bevis på at fondssparing lønner seg!  Oljefondet har jo vokst jevnt og trutt i verdi siden det ble lansert Aksje- og kombinasjonsfond du kan spare i hos banken din er i prinsippet ikke noe særlig annerledes. 

Sjekk utviklingen i Oljefondet her på Norges Banks side

Som du vil se er noen år i aksjemarkedet er helt fantastiske, andre er dårlige. Poenget er at det går opp og ned, men hittil i historien har det alltid gått mest opp og alle eksperter er enige om at dette også er sannsynlig framover.

BEGYNN FORSIKTIG: Den beste måten å lære seg fondssparing på er å prøve, begynn med en hundrelapp eller to hver måned og følg med på utviklingen i nettbanken din. Så kan du øke etter hvert, hvis du har lyst og råd. Foto: NTB Shutterstock

En andel i fond koster 100 kroner i måneden – prøv litt forsiktig først!

Fremdeles ikke overbevist? Vel, jeg pleier å si at den beste måten å lære fondssparing på er å prøve det, sier Silje Sandmæl. Det er jo ikke sånn at du må sette alle pengene dine i fond med en gang. Prøv med litt først.

I de aller fleste av våre fond kan du spare for bare 100 kroner i måneden. Det er omtrent som å kjøpe seg to kopper kaffe ute på kafè. Sett opp en spareavtale og følg med utviklingen i nettbank eller på appen Spare! 

Når det gjelder hvilket fond du skal velge så ville jeg anbefalt å begynne med et fond som investerer i mange selskaper, i flere ulike bransjer. Det er tryggere enn å investere i et som bare for eksempel bare investerer i ett land, eller en bransje.

Det koster ikke mye å prøve.
Silje Sandmæl

DNB Global Indeks A er et fond jeg vil anbefale for en nybegynner. Det investerer i selskaper i absolutt hele verden. Gjennom dette fondet får du eierandeler blant annet i Apple, Facebook, Microsoft og Amazon, og i mange andre store internasjonale selskaper som du sikkert kjenner godt.

Hvis du er mer Norgesentusiast og ønsker å investere i norsk næringsliv, så kan DNB Norge Indeks A være et fint fond å begynne med. Dette fondet investerer typisk i de største norske selskapene, som Equinor, Hydro, DNB og Telenor.

Pengene er ikke låst, du ser hele tiden hvordan det ligger an i nettbanken og du kan når som helst ta pengene ut igjen. Likevel er det viktig å vite at det nettopp er langsiktigheten som hindrer tapene, og gir gevinst til slutt. At verdien vil svinge underveis, det er det ingen tvil om, sier Sandmæl.

 

MERK: At verdien bare går opp er uvanlig i aksjefond. Verdien av en investering i fond går som regel både opp og ned i løpet av noen år. Innløser du andelene dine i fondet rett etter eller under et børsfall kan verdien på andelene dine derfor være lavere enn det du betalte for dem. Du bør derfor ha ro til å sitte gjennom en bølgedal på børsene. Historisk avkastning er ingen garanti for videre positiv utvikling, hvordan et fond utvikler seg i framtiden avhenger av både forvalters dyktighet, markedene, priser og andre forhold.