• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Slik kommer du i gang med sparing

Vi anbefaler å opprette en spareavtale, da går sparingen automatisk.

Planter som vokser

Start en spareavtale i dag

Visste du at du ikke trenger oppsparte midler for å begynne å spare i fond? Du trenger kun 100 kroner for å komme i gang!

Med en spareavtale på konto eller i fond kan selv små beløp bli store over tid. Sparer du fast når du mottar penger inn på kontoen går sparingen av seg selv. Hva med et fast trekk på lønningsdagen?

Spareavtale i fond

Den beste måten å spare i fond på er ved månedlige kjøp. I de fleste fond er minimumsbeløpet for en spareavtale 100 kroner. Med en spareavtale slipper du å tenke på å time markedet. Månedlige kjøp er med på å redusere risikoen på sparingen din. Du kjøper både når prisen er høy og når den er lav. Dermed får du som regel en god gjennomsnittspris.

Opprett og endre spareavtale i Spare

Lurer du på hvilket fond du skal velge?

Børsen terningkast seks

Terningkast seks

Se hvilke DNB-fond som har fått terningkast seks av Dine Penger.

  • Se fond med terningkast seks
Par som løper sammen

Kombinasjonsfond

Enkel spareløsning, hvor du selv velger risikoen.

Spareavtale på konto

Med sparing på konto får du god rente fra første krone. Når du oppretter kontoen kan du sette opp en spareavtale som du selv kan endre når du ønsker. Du kan opprette spareavtale på kontoen som passer best for deg.

Opprett spareavtale i Spare

Hvor mye sparer kvinner og menn gjennomsnittlig i sine månedlige spareavtaler?

Alder

Kvinner

Menn

20-29 år

698

1019,5

30-39 år

809,3

1041,7

40-49 år

824,8

997,4

50-59 år

1176,2

943,4

Tallene viser gjennomsnittet av sum spareavtaleoverføringer i fond per kunde gruppert på kjønn for mars, 2024. Kvinner har i gjennomsnitt 2,1 spareavtaler, menn har 2,3 spareavtaler.

Spørsmål og svar om spareavtaler og fond

Dame nyter solen

1. Hva drømmer du om?

En viktig suksessfaktor som vil avgjøre om du lykkes med sparing, er å vite hva du ønsker å spare til. Setter du deg konkrete mål, øker sannsynligheten for at du vil nå dine sparemål. Ikke bare er et sparemål motiverende å jobbe mot – det vil også fortelle deg hvordan du bør spare. Drømmer du om din første bolig, ny bil eller en reise – eller vil du spare til barna eller din egen pensjon? Det er smart å finne et realistisk sparemål før du går i gang med sparingen.

Mann med PC på sjøhytte

2. Finn sparingen som passer for deg

Når du skal i gang med å spare, er hva du sparer til, og hvor lenge det er til du skal bruke pengene, det som avgjør hvordan du bør spare.

3. Vil du spare til et kortsiktig mål?

Vil du spare til en ferietur du drømmer om – eller kanskje et nytt bad? Penger du skal bruke om kort tid eller om få år, bør du ha lett tilgjengelig på sparekonto.

Bilde av noen som sitter på gulvet med Spare-appen på mobil

4. Sett opp et sparemål i Spare-appen

Å laste ned Spare-appen er kanskje sparingen med aller lavest terskel. Her kan du med et par klikk opprette et sparemål til egen konto. Da blir det enklere å holde oversikt. Legg inn hvor mye og hvor lenge du ønsker å spare, så får du se hvor du mye du trenger å spare hver måned for å nå ditt sparemål. Beløpet kan du sette opp som et fast trekk til sparekontoen på lønningsdagen, eller du kan bruke en av de enkle metodene under. Du kan også gjøre dette i nettbanken din.

Unge mennesker med mobil

5. Test superenkle sparemetoder

Vil du prøve deg frem før du bestemmer deg for hvilken sparemetode som passer deg? Disse lavterskelmetodene kan du teste i Spare-appen eller nettbanken din: Med «Mikrosparing», også kalt morsom sparing, kan du spare et lite beløp hver gang du drar kortet, eller hver gang du betaler en regning. Velger du «impulssparing», dropper du noe du pleier å sløse penger på, og setter det over på sparekonto akkurat når det passer deg.

Planter som spirer

6. Vil du spare til et langsiktig mål?

Sparer du til langsiktige mål, som pensjon, hytte eller til barnas fremtid, har du gjerne en tidshorisont på over seks år. For langsiktige sparemål kan det være smart å spare i fond – og i mange av dem trenger du bare en 100-lapp for å starte sparingen.

Boligblokker i ulike farger

7. Vil du spare til bolig?

Skal du spare til bolig og er under 34 år, kan du sette det du sparer på en BSU-konto. Hvis du sparer maksbeløpet på 27 500 kroner i året, får du 2 700 i skattefradrag. Fra 2021 gjelder bare skattefradraget om du ikke eier bolig. Om du sparer maksbeløpet på vanlig BSU, kan du spare mer i Boligspar Ekstra. Er du forelder og vil spare til barnas første bolig, er det smart å starte sparing i Boligspar Ekstra – og det kan du gjøre helt fra barnet er 0 år.

Siste nytt fra DNB Nyheter

DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB