Skattemeldingen:

Skattemelding må sendes i regnskap- eller årsoppgjørsprogram

Fra og med inntektsåret 2023 må alle selskap sende skattemelding i standard format via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.

ENKLERE: - Fra og med inntektsåret 2023 må alle selskap sende skattemelding via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram, sier Inger Broberg Lodding. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Fra og med 2024 (inntektsåret 2023) skal all utfylling og innsending av skattemeldingen/selskapsmeldingen og næringsspesifikasjonen for selskap skje gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem.

Dette gjelder også om du ikke har hatt aktiv drift eller omsetning i løpet av 2023.

Enkeltpersonforetak kan levere via regnskaps- eller årsoppgjørsprogram, eller direkte på skatteetaten.no. Det vil ikke lenger være mulig å bruke de gamle skjemaene i Altinn, skriver Skatteetaten. 

Enklere å levere skattemeldingen

Skattemeldingen skal sendes inn på et standardisert digitalt format og målet er å forenkle innsending av skatteopplysninger.

- Dette gjør det mye enklere å levere skattemeldingen, både for enkeltpersonforetak og aksjeselskap. For næringsdrivende som bruker DNB Regnskap blir det veldig enkelt, sier Inger Broberg Lodding, leder for DNB Regnskap.

Dette gjør det mye enklere å levere skattemeldingen
Inger Broberg Lodding

- Hvis du gjør årsavslutningen i DNB Regnskap så blir all nødvendig informasjon fra regnskapet overført automatisk, slik at du slipper å føre over tallene fra et system til et annet. Det er enkelt å registrere, men er du usikker på fremgangsmåte har vi gode hjelpeartikler og webinarer som veileder deg gjennom registreringen. Vi har også en meget god kundesupport som hjelper deg hvis du står fast.

I DNB Regnskap er det tilrettelagt for at regnskapsfører kan bistå eller gjøre hele jobben for deg. 

Ingen endringer for bedrifter som allerede bruker DNB Regnskap

I et par år har Skatteetaten benyttet litt forskjellige regler, men fra og med inntektsåret 2023 blir det altså felles regler for alle typer bedrifter for hvordan skattemeldingen skal sendes inn.

- Dersom du allerede bruker regnskaps- eller årsoppgjørsprogram for å levere skattemeldingen vil endringene fra Skatteetaten ikke få noen konsekvenser for deg, sier Broberg Lodding.

- For nye som tar i bruk DNB Regnskap vil selvsagt de også få tilbud om å sende inn skattemeldingen på riktig måte gjennom regnskapsprogrammet.

Aksjeselskap og ansvarlig selskap (selskap med deltakerfastsetting)

Fra og med inntektsåret 2023 må alle aksjeselskap og selskap med deltakerfastsetting (ANS) sende inn skattemelding via regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.

Se nærmere informasjon for aksjeselskap her.

Enkeltpersonforetak

Skatteetaten opplyser at enkeltpersonforetak/personlig næringsdrivende med omsetning som ikke overstiger 50.000 kroner vil fortsatt kunne opplyse om sum driftsinntekter og sum driftskostnader uten å spesifisere ytterligere.

Noen enkeltpersonforetak/personlig næringsdrivende med omsetning over 50.000 kroner vil få mulighet til å levere via en ny løsning. Det gjelder enkeltpersonforetak som ikke har regnskaps- eller revisjonsplikt samt enkelte bransjer.

Alle andre enkeltpersonforetak må sende inn skattemeldingen via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.

Se nærmere informasjon for enkeltmannsforetak fra Skatteetaten her