Koronakrisen:

- Vi prøver nå å hjelpe bedriftskundene så godt vi kan

Mange urolige bedriftseiere tar kontakt med DNB for å få råd om hvordan de kan håndtere konsekvensene av koronakrisen.

VIL HJELPE: - Vi prøver nå å hjelpe bedriftskundene så godt vi kan. Har du spørsmål er det bare å ta kontakt, sier Roger Antonesen, DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det er ikke mange dagene siden korona-pandemien traff Norge, men konsekvensene er allerede store. 

Tre av ti norske bedrifter har likviditetsproblemer, og halvparten har gjennomført permitteringer, ifølge NHO.

Mange stressede bedriftsledere tar kontakt med DNB. 

- Vi har hatt en del dype samtaler med bedriftsledere, vi har til og med opplevd gråt i den andre enden, sier Trond Prestø, leder for DNBs kundesenter for bedrifter.

Har du som bedriftseier spørsmål er det bare å ta kontakt med oss
Roger Antonesen

Mange ulike grep kan tas

Roger Antonesen, som er banksjef for alle små og mellomstore bedrifter i DNB, er glad for at mange tar kontakt for å få hjelp. 

- Vi prøver nå å hjelpe bedriftskundene så godt vi kan. Vi har gjort tilpasninger og lettet på kravene på kredittbehandlingen for de minste bedriftene, vi har åpnet en korona-hjelpetelefon og vi er klare for å bruke garantiordningen så snart den er vedtatt i Stortinget, sier Antonesen. 

- Har du som bedriftseier spørsmål er det bare å ta kontakt med oss. Kontakt din rådgiver, eller ring oss på vår korona-hjelpetelefon tlf. 23021266.

Vi kan blant annet hjelpe med:

  • Avdragsfrihet på lån inntil tre måneder. Da kan bedriftene fortsatt betale regningene sine slik som husleie og lønn. De som ikke har bedriftslån, kan få avdragsfrihet på boliglånet slik at de får noe bedre økonomi totalt sett.
  • Kassekreditt er godt egnet der det er store svingninger i likviditeten til bedriften, og vi kan se på muligheten til å øke kassekreditten i en midlertidig periode. 
  • Factoring kan være en løsning for de mellomstore bedriftene - her sikres raskere innbetaling ved at fordringene finansieres. Factoring er en kortsiktig driftskreditt som er et alternativ til en kassekreditt, med sikkerhet i kundefordringene.

For vanlige henvendelser om nettbank og betalinger: Ring kundesenteret på telefon 91504800, eller kontakt oss via chat og e-post.

- Vi kan hjelpe til med å sette opp nettbanken slik at flere ansatte i bedriften får tilgang til denne, slik at bedriften er godt forberedt om noen blir syke, sier Antonesen.

Lurer du på om det er hjelp å få for din bedrift?

Banken din kan hjelpe deg å finne svar på det.   

På denne siden har DNB samlet informasjon som er nyttig nå: Bedriftshjelpen

DNB har opprettet en egen korona-hjelpetelefon for bedrifter, ring oss på 23021266. 

Statens garantiordning

Statens garantiordning legger til rette for at DNB kan gi lån til levedyktige bedrifter som er rammet av inntektsbortfall som følge av virusutbruddet.

- I korte trekk kan bedrifter søke om lån hos sin bank, og dersom søknaden blir innvilget vil staten garantere for 90 prosent av lånet, sier Antonesen. 

Dette kan du selv gjøre som bedriftsleder:

Banksjefen oppfordrer bedriftene til å se på hvilke driftskostnader som kan reduseres, og å gå i dialog med samarbeidspartnere for å se hva som kan gjøres. Han kommer med følgende eksempler:

  • Kontakt huseier, regnskapsfører, vaktselskap og andre for å høre om det er mulig å utsette å betale fakturaene et par måneder
  • Kontakt leverandører for å be om betalingsutsettelse
  • Vurder hva som er nødvendig å bruke penger på