Skattemelding:

Her er fradragene studenten kan trekke fra på skatten

– Mange unge sjekker nok bare om de får igjen på skatten eller ei. Da kan du gå glipp av fradrag, sier forbrukerøkonom.

HJELP: Her hjelper Silje Sandmæl DNB Ung ambassadørene Morten og Kornelia med skattemeldingen. Foto: Pernille S. Borchgrevink
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. mar. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Ikke la skattemeldingen seile sin egen sjø. Dersom noe er galt som du kunne ha oppdaget, kan det innebære tilleggsskatt. Du kan også gå glipp av fradrag og ende med å betale for mye.

- For flere unge kunne skattemeldingen like så godt ha vært skrevet på gresk. Derfor er det nok flere som utelukkende ser på om de har fått igjen eller ei. En tidligere undersøkelse gjennomført for DNB viser også at mange unge ikke engang kan åpne skattemeldingen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Bør sjekke at alt stemmer

Kornelia Minsaas (24) og Morten Sandvik (27) i @dnbung, er som unge flest: - Vi er forvirret over hva som egentlig står i skattemeldingen, sier Kornelia.

Et feil tastetrykk kan gå utover skatten din
Silje Sandmæl

- Hvordan vet jeg at alle tallene her stemmer? spør hun Sandmæl.

- Du bør sjekke at alt stemmer. Det er en del som rapporteres inn automatisk, men ett galt tastetrykk kan gå utover skatten din, sier Sandmæl.

Oppdager du at noe er feil, må du kontakte Skatteetaten på chat eller 800 80 000

Fikk du baksmell? Da bør du lese dette

Vær også obs hvis du har flere arbeidsgivere

De aller fleste har tabelltrekk  der både inntekt og fradrag medberegnet når skatten skal trekkes. Men, her kan det oppstå problemer hvis du har flere arbeidsgivere. Da er det nemlig kun hovedarbeidsgiver som benytter tabelltrekk, mens eventuelle andre arbeidsgiverne benytter prosenttrekk.

- Hvis mer enn én arbeidsgiver benytter tabelltrekk, vil fradragene beregnes to ganger – som betyr at du betaler for lite skatt gjennom året og må betale restskatt, forteller Sandmæl. 

Her må du selv passe på at arbeidsgiverne benytter riktig del av skattekortet.

FIKK IGJEN: Kornelia (t.v.) fikk tilbake på skatten. Se hvorfor her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Få med deg fradragene

Her er fradragene du må vite om som student:

Boligsparing

Er du under 34 år og har en skattbar inntekt kan du få redusert skatten gjennom sparing i BSU. Fyller du opp BSU-kontoen din med maksbeløpet, som er 25.000 kroner, får du 20 prosent i skattefradrag. Dette betyr 5.000 kroner mindre i skatt.

Vær obs på at for å kunne få dette fradraget må du også ha en skattbar inntekt.  

Sparing til bolig kan gi 5.000 kroner i skattefradrag
Silje Sandmæl

- Satt du ikke inn penger på BSU i fjor, anbefaler jeg deg å gjøre det i år slik at du kan benytte deg av skattefradraget neste år. Ikke bare gir BSU skattefradrag, det gir også en høyere rente enn sparekonto, sier Sandmæl.

I tillegg går sparepengene dine til noe nyttig, nemlig bolig. 

SAMBOER: Morten eier en leilighet og har en samboer. Da er det viktig å huske på å fordele rentefradraget. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Pendlerfradrag

Hvis du studerer et annet sted enn du bor og får en jobb på studiestedet, kan du ha rett på pendlerfradrag. Hvor mye kan du regne ut i pendlerkalkulatoren her.

Kan være fradrag hvis du studerer i Oslo og tar sommerjobb i hjembyen
Silje Sandmæl

La oss ta et eksempel: Kari er 20 år og studerer i Oslo. Til vanlig bor hun sammen foreldrene sine i Bergen.

Hun tar seg en sommerjobb i Oslo hele juni og juli, samt besøker foreldrene sine i perioden og regnes derfor som pendler. Som pendler, kan du ha rett til fradrag på både kost, losji og reise.

Kostnader til utdanning

Kostnader til å oppnå en bestemt kompetanse eller grad, for eksempel grunnutdanning, videreutdanning, spesialisering eller lignende, får du i utgangspunktet ikke fradrag for. Men, ifølge skatteetaten kan kostnader du har til å holde ved like en utdanning, og / eller til å holde deg à jour med utviklingen i faget, være fradragsberettiget hvis du bruker utdanningen til å oppnå inntekt.

Da har du rett til fradrag for kostnader direkte knyttet til utdanningen. Eksempler på dette er undervisningsavgift, semesteravgift, eksamensavgift og skolebøker. 

Lyst på flere gode råd fra Silje Sandmæl? Følg henne på @dnbsilje på Instagram.