Skal du flytte til høsten? Her er alt du må vite.
Når du flytter hjemmefra er det mye som skal læres, det er mange voksenpoeng å samle på kort tid. Og det er fort gjort å tråkke litt feil. Heldigvis finnes det hjelp å få på veien. Her har jeg samlet noen av tingene du bør ta tenke igjennom i startgropen til selvstendig voksenliv.
Først vil jeg anbefale å planlegge den nye økonomien din, og sett opp et budsjett. Som ung har du gjerne en litt stram økonomi. Da er det ekstra viktig å ha oversikt. Et budsjett er en planlegging av inntekter mot utgifter for å sikre at du ikke går i minus. Når du har oversikt, blir det også enklere å betale alle regningene innen fristen, slik at du unngår purregebyr. Det er også penger å spare på å opprette avtalegiro, slik at du unngår fakturagebyr.
Skriv opp inntekten din og kartlegg de faste hovedutgiftene dine til ting som bo, transport og mobiltelefon. Deretter setter du maksbeløp for hvor mye du skal bruke på utgifter som mat, klær og fritidsaktiviteter.
Budsjettet kan være en hjelp til å planlegge hvor mye du må jobbe ved siden av studiene for å dekke de løpende utgiftene sammen med studielån og stipend. Kanskje kan du til og med kan spe på studentøkonomien ved å selge noe av det du allerede har som du ikke bruker lenger.
Det er gjerne en del engangsutgifter som kommer i det du skal flytte for seg selv.
Depositum ved leie er noe av det første du vil treffe på. Dette er ofte summen av inntil tre månedsleier og skal være en sikkerhet for utleier om noe skulle bli ødelagt eller husleie ikke blir betalt. Depositumet vil du få tilbakebetalt når du flytter ut, så lenge ikke noe skal erstattes.
Du bør også lage deg en oversikt over hvilke utstyr du vil trenge til ditt nye hjem.
Det kan være kjøkkenutstyr, seng, skrivebord, sofa, håndklær, sengetøy og støvsuger. Når du har gjort dette bør du sjekke hva du kan få med deg hjemmefra eller få tak i brukt. Her kan det være mye penger å spare.
Er boligen du flytter til ferdig innredet eller må du ha alt med deg på flyttelasset?
Mat og småkjøp er gjerne den posten vi har minst oversikt over. Ved å lage en ukesmeny, alltid ha med handleliste og ikke være sulten når du går i butikken kan du kutte mye på forbruket.
Om du skal bo sammen med andre, kan dere også avtale felles middager for å kutte i matkostnadene.
Å smøre matpakke istedenfor å handle i kantinen, kan bidra til å kutte matbudsjettet betraktelig. Det blir fort dyrt med alle hverdagens fristelser. Skaff deg en vannflaske og fyll vann eller saft hjemmefra istedenfor å kjøpe ute.
Ved hjelp av budsjettet vil du også få svar på hvor mye du har råd til å bruke på boutgifter hver måned. Du vil finne ut hvilken boform som er økonomisk mulig for deg.
Det finnes mange boformer, studentbolig, kollektiv, leie privat eller kjøpe bolig og kanskje leie ut rom til andre studenter for å spe på med utgiftene. Hvilken løsning som passer for deg, avhenger av din økonomiske situasjon.
Når du får vite hvor du skal bo til høsten, vil jeg anbefale å sjekke studentforeningene i området for tips og hvilke tilbud som finnes i området.
Skal du bo sammen med en eller flere har dere også et felles ansvar, men her hender det at det oppstår skjevfordelinger. Derfor er det viktig med klare retningslinjer og avtaler du kan lene deg på. Bor du med andre har man gjerne også noen felles utgifter, som husleie, strøm og felles forbruksartikler.
Den første og viktigste kontrakten er med utleier, men det er gjerne en som må stå som ansvarlig. Det er viktig at denne personen ikke blir stående alene med ansvaret. Derfor bør det også lages en kontrakt mellom den ansvarlige og de andre som bor der. Du finner fine maler på nett, ofte gjennom studentforeningene.
Når det gjelder fellesartikler som dopapir, håndsåpe, vaskemidler eller om dere kjøper inn felles mat kan det være lurt å ha en felles konto som alle bidrar til.
Husk også å sjekke mulige studentrabatter. Her kan det være mye å spare, om du benytter det på innkjøp du allikevel skal gjøre. Kjøp på salg er ikke automatisk penger spart om du handler noe kun fordi det er på salg.
Uansett om du skal leie en studentbolig, et rom i et kollektiv eller kjøpe din egen leilighet, må du forsikre eiendelene dine. I tillegg må du forsikre deg selv når du er på reise. Unge er den gruppen som oftest slurver med forsikringene og har derfor størst sannsynlighet for å havne i forsikringsfella. Om du ikke har forsikring og noe skjer, må du selv betale av egen lomme. Det kan fort bli dyrt.
Mange foreldre har reiseforsikring som er aktiv helt til du fyller 21 år – selv om du ikke lenger bor hjemme. Sjekk hva som gjelder din situasjon. Det er ingen vits i å betale dobbelt.
At noen unge dropper forsikringer skyldes nok at de tror det er dyrt eller komplisert. Det er ikke tilfellet. Mange forsikringsselskaper har gunstige start-pakker som dekker de vanligste forsikringsbehovene som unge har.